• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Έτοιμο στο τέλος του έτους το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά

    Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων


    Οι οικισμοί και οι πόλεις της Κρήτης μέσα στο χρόνο, από την προϊστορική εποχή ξεκινώντας. Η κοινωνική και διοικητική τους οργάνωση, η θρησκεία και το εμπόριο, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

    Το παλίμψηστο της ιστορίας των Χανίων από την απώτερη αρχαιότητα σ’ ένα μουσείο. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, που όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναμένεται να είναι έτοιμο ως το τέλος του χρόνου.

    Περισσότερα από 3.500 αντικείμενα συγκροτούν την έκθεσή του, από τα οποία τα 1.000 παρουσιάζονται για πρώτη φορά, βγαίνοντας από τις αποθήκες όπου ήταν φυλαγμένα για χρόνια. Ενώ η χρήση των ψηφιακών μέσων συντελεί ώστε η έκθεση, διαρθρωμένη σε πέντε θεματικούς άξονες, να γίνεται περισσότερο κατανοητή και ελκυστική στους επισκέπτες της. Το Μουσείο, χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας, με εμβαδόν 6.000 τ.μ. παρέχει εξάλλου μεγάλους χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων.

    «Αποτελεί όχι μόνο κιβωτό για την διαφύλαξη του εξαιρετικά πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό πόρο για την Κρήτη, αλλά και για την χώρα», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, που πραγματοποίησε αυτοψία για την παρακολούθηση του έργου. «Τα Χανιά αποκτούν έναν επιπλέον χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας», πρόσθεσε, αναφερόμενη επίσης στη συμβολή όλου του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, που με επικεφαλής την προϊσταμένη κυρία Ελένη Παπαδοπούλου, δούλεψαν ακόμη και εκτός ωραρίων, για την ολοκλήρωσή του.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
    Έκθεση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

    Η κυρία Μενδώνη περιήλθε τους χώρους στους οποίους έχουν μεταφερθεί τα εκθέματα από το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Φραγκίσκο, το οποίο έκλεισε οριστικά τον Σεπτέμβριο 2020. Ήταν μία εργασία επίπονη που απαίτησε ειδικές δεξιότητες και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, επιστημονικών και τεχνικών- από το παλαιό μουσείο και τις αποθήκες.

    Το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007-2013 και πλέον βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι εργασίες εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση.

    Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός των αποθηκών χρηματοδοτήθηκε με 3.300.00 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κρήτης.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
    Έκθεση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

    Διαβάστε επίσης:

    Εγκαινιάζεται τον Νοέμβριο το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου – Έτοιμη η αφιερωματική έκδοση του «Κύκλου των Μουσείων»

    Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη: Καλλιτεχνικοί θησαυροί μετά την Επανάσταση

    Λίτσα Κασούμη: Φέρνει την άνοιξη και στηρίζει την Κιβωτό



    ΣΧΟΛΙΑ