• Πολιτισμός

    Κορίνα Κοτσίρη: Από το Παρίσι στη Μύκονο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Κορίνα Κοτσίρη: Από το Παρίσι στη Μύκονο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Κορίνα Κοτσίρη: Από το Παρίσι στη Μύκονο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


    Η εκπαιδευτικός τέχνης Κορίνα Κοτσίρη έχει έμπνευση: Άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι, παρουσιάζει στη Μύκονο το εργαστήρι Melecta Festiva. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό της.

    Πρόκειται για πρωτότυπο πρόγραμμα τέχνης για νέους που η ίδια σχεδίασε. Το πρόγραμμα πρόσφατα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η πρώτη ομώνυμη δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου (Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.).

    Το εργαστήρι MELECTA FESTIVA από το Μικρόκοσμο στα Αρχιτεκτονικά κοστούμια στηρίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό του εργαστηρίου LEM (Laboratoire d’Etude du mouvement) από τη σχολή École International de Théâtre Jacques Lecoq) στο Παρίσι. Εκεί άλλωστε σπούδασε η ίδια η Κορίνα Κοτσίρη (καθώς και στη σχολή Théâtre aux mains nues του Παρισιού).

    Σωματική έκφραση

    Η σχολή αυτή απευθύνεται ούτως ή άλλως σε νέους με σκοπό να τους εξοικειώσει με τους κανόνες του αυτοσχεδιασμού. Και από την άλλη να τους διδάξει την ανάλυση της κινησιολογίας. Υπάρχει δηλαδή μεγάλη σχέση με το σωματικό θέατρο, την περφόρμανς και το χορό. Κάθε χρόνο υποδέχεται νεαρούς ηθοποιούς από περίπου τριάντα διαφορετικές χώρες. Τους πλάθει ολιστικά.

    Για τη συγκεκριμένη, διαδραστική δράση δεν αποτελεί έκπληξη ότι συνεργάζεται με το χορογράφο Σπύρο Κουβαρά, τον εικαστικό Βασίλη Καβουρίδη και την ηθοποιό-κουκλοπαίχτρια Εύα Νικηφόρου.

    Εκείνη βέβαια επεκτείνει το πεδίο δράσης στα αρχιτεκτονικά κοστούμια όπως πρόδηλα αποδεικνύει ο τίτλος του προγράμματος.

    To Melecta Festiva αποτελεί ερευνητικό εργαστήρι τέχνης βιωματικού χαρακτήρα. Αντλεί έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μικρόκοσμο του. Ερευνάται μέσα από διαθέσιμο οπτικό και ηχητικό υλικό, βιντεοπροβολές και βιβλιογραφία.

    Ακολουθεί το εργαστήριο κατασκευής (laboratoire) όπου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με υλικά κατασκευής για να φτιάξουν τρσδιάστατα κοστούμια.

    Στο τελικό στάδιο πραγματοποιείται εργαστήρι κίνησης με στόχο την ανακάλυψη των σωματικών ικανοτήτων σε σχέση με την κατασκευή τους μέσα από το σωματικό θέατρο.

    Η δράση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των ατομικών έργων σε μια ομαδική έκθεση – παράσταση (expodrama), ανοιχτή στο κοινό.

    Η Κορίνα Κοτσίρη έχει ειδικευτεί στα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών. Προσαρμόζει τις δράσεις ανάλογα με τις ηλικίες, το θέμα και το χώρο υποδοχής. Αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη δράση του Melecta Festiva στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

    Πληροφορίες

    Εργαστήρι τέχνης για νέους και εφήβους

    MELECTA FESTIVA – από το Μικρόκοσμο στα Αρχιτεκτονικά Κοστούμια.

    Πέμπτη και Παρασκευή : 7 & 8 Οκτωβρίου 2021 / 18.00 – 21.00

    Σαββατο και Κυριακή: 9 & 10 Οκτωβρίου 2021/ 10.00 – 14.00

    Αίθουσα εκδηλώσεων Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.

    Μύκονος

    Δωρεάν είσοδος

    Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα 10 χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ