• Πολιτισμός

    Κυριάκος Κουτσομάλλης: Πρόσκληση από τον Νίκο Κούκη του ΕΙΠ

    Κυριάκος Κουτσομάλλης: Πρόσκληση από τον Νίκο Κούκη του ΕΙΠ

    Η Ελίζα Γουλανδρή με τον Κυριάκο Κουτσομάλλη πριν από περίπου 25 χρόνια (πηγή kathimerini.gr)


    Ο διευθυντής των Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης σε ζωντανή εμφάνιση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) με πρόεδρο το Νίκο Κούκη. Εμφανίζεται στο πρόγραμμα Προσωπικότητες, που ο δραστήριος πρόεδρος καθιέρωσε εν μέσω πανδημίας.

    Η νεωτερικότητα του προγράμματος έγκειται στον τρόπο οργάνωσής του. Οι ομιλίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ΕΡΤ που τις βιντεοσκοπεί για το YouTube. Τους καλεσμένους υποδέχεται ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Mε τη μαιευτική του δύναμη «ξεδιπλώνει» τις προσωπικότητες. Δημιουργείται ένα είδος φιλοσοφικής, προσωπικής κουβέντας. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με την περίφημη βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

    Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσωπικής διαδρομής του. Πώς συνάντησε τον Μιχάλη Γουλανδρή και έχτισαν τα σπουδαία μουσεία του Ιδρύματος. Πώς σχετίζεται η τέχνη με το ταλέντο. Ποιες αξίες νοηματοδοτούν τη ζωή του. Πλούσιες ανέκδοτες ιστορίες θα διανθίσουν την κουβέντα με τον πρωτοποριακό ερευνητή και πολιτιστικό διαχειριστή.

    Κυριάκος Κουτσομάλλης: Πρόσκληση από τον Νίκο Κούκη του ΕΙΠ
    Κυριάκος Κουτσομάλλης σήμερα -πηγή: kathimerini.gr

    Τη συζήτηση θα εμπλουτίσουν η γνωστή ιστορικός τέχνης και μέλος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Λουίζα Καραπιδάκη. Επίσης, ο εικαστικός, υπότροφος του Ιδρύματος Γουλανδρή και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στην Κύπρο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος.

    Γεωγραφική τύχη

    Γνωστό το λέγειν του Κυριάκου Κουτσομάλλη. Αφηγηματικότητα και ακρίβεια συμβαδίζουν στην απρόσκοπτη εκφορά του λόγου του. Η συζήτηση ξεκινάει από την Ίμβρο όπου γεννήθηκε για να περάσει στις κορυφογραμμές της πορείας του: Τη θρυλική Σχολή της Χάλκης και στο μοιραίο Παρίσι των νεανικών του χρόνων.

    Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης εξηγεί τι σημαίνει για τη ζωή του «γεωγραφική τύχη». Το ρόλο που διαδραμάτισε στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του διάπλασης η τότε πρύτανης της Σορβόννης  Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Ας σημειωθεί ότι η τελευταία συμμετέχει και στο ΔΣ του Ιδρύματος Γουλανδρή.

    Η συναρπαστική περιγραφή των πιο σημαντικών σταθμών της καριέρας του καταλήγει φυσικά στη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή. Η συμπόρευσή του μαζί τους αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της ζωής του.

    Από τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, γνώρισε και τις κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής: Κάλλας, Ωνάση, Ρότσιλντ, Μπαρίσνικοφ μεταξύ άλλων.

    Το νέο μουσείο στο Παγκράτι που φέρει το όνομά Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ζωντανεύει μέσα από τις εικόνες των εκθεμάτων του. Ο θεατής ξεναγείται στην περιπετειώδη διαδρομή που προηγήθηκε της δημιουργίας του. Με γλαφυρές αφηγήσεις σχετικά με τα διασημότερα έργα του μουσείου, την ιστορία της απόκτησής τους… Και φυσικά μία ευρύτερη συζήτηση. Όπως η σημασία της καίριας θέσης του μουσείου στο κέντρο της πόλης.

    Δεν χωράει αμφιβολία ότι με αυτήν και ανάλογες πρωτοβουλίες του προέδρου του ΕΙΠ Νίκου Κούκη, ο υψηλός ελληνικός πολιτισμός εκδημοκρατίζεται. Και φυσικά το ΕΙΠ αποκτά καθημερινό ρόλο και διείσδυση στην ελληνική κοινωνία.

    Κυριάκος Κουτσομάλλης, Μάκης Προβατάς, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Λουίζα Καραπιδάκη

    Πληροφορίες

    Η διαδικτυακή συζήτηση Προσωπικότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με καλεσμένο τον Κυριάκο Κουτσομάλλη θα μεταδοθεί την Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021, στις 18.30, από την ιστοσελίδα, το facebook και το youtube του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα δέκα χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ