• Πολιτισμός

    Ανδρέας και Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Η Ιρέν Ζακόμπ διαβάζει Ρίτσο

    Ιρέν Ζακόμπ

    Ιρέν Ζακόμπ


    Ευπατρίδες ο Ανδρέας και η Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Η σταρ Ιρέν Ζακόμπ (Irène Jacob) θα χαρίσει το φως της στον Ρίτσο. Έτσι, το ισχυρό ζεύγος του ελληνικού εφοπλισμού διαχέουν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα στην Ευρώπη. Χρηματοδοτούν μία περίλαμπρη βραδιά που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη Σορβόννη και τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys προς τιμήν του σπουδαίου ποιητή.

    Τη διάσημη γαλλίδα ηθοποιό συνοδεύει στην παροσουσίαση ο διδάκτορας Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης, Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Έχει διακριθεί στην Πόλη του Φωτός ως συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού.

    Λειτουργεί ταυτόχρονα και ως εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι.

    Η τέταρτη διάσταση

    Η βραδιά ξεκινάει με διάλεξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη σχετικά με την Τέταρτη Διάσταση, το έργο που συνέθεσε ο Γιάννης Ρίτσος το 1972.

    Εν συνεχεία, οι θεατές θα παρακολουθήσουν θεατρικό αναλόγιο με την Ιρέν Ζακόμπ. Πρόκειται να ερμηνεύσει τον μονόλογο Ελένη από τη συλλογή Τέταρτη διάσταση.

    Η Ιρέν Ζακόμπ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο σέλιλοιντ μέσω της συμμετοχής της σε ταινίες του κορυφαίου μεταφυσικού της έβδομης τέχνης Κριστόφ Κισλόφσκι.

    Να συγκινήσουν με την ποιότητα

    Από την άλλη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης αποδεικνύεται και πάλι συνεπής στις υποσχέσεις του.

    «Να ανανεώσουμε την πολιτιστική δράση του ΕΙΠ, να διαμορφώσουμε σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας με σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς και να αποτελέσουμε κέντρο διαλόγου με ευφάνταστες επιλογές, ικανές να συγκινήσουν με την ποιότητά τους τόσο τους Έλληνες όσο και τους φιλέλληνες ανά τον κόσμο», είχε δηλώσει άμα τη αναλείψει των καθηκόντων του το 2020. Το είχε προσπαθήσει και εν μέσω κορονοϊού.

    Στο μεγάλο αμφιθέατρο

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, αλλά και του Ιδρύματος Jan Michalski. Αφιερωμένο στη λογοτεχνία και τη συγγραφή, εδράζει έξω από την Λοζάνη.

    Ο Ανδρέας και η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι γνωστό τοις πάσι ότι διατηρούν ζωντανό ενδιαφέρον για τις τέχνες -τις καλές τέχνες, τη μουσική, τη λογοτεχνία.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, 7.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο Richelieu τουν πανεπιστημίου της Σορβόννης.



    ΣΧΟΛΙΑ