• Πολιτισμός

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μήνυμα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

    γλυπτά Παρθενώνα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου


    «Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα καταστεί δυνατή η διαμεσολάβηση της Επιτροπής για την επίλυση αυτού του σπουδαίου ζητήματος».

    Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στο συμπόσιο, με θέμα «Ελλάδα και πολιτιστική κληρονομιά», που διοργανώνει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

    «Κομβικό ζήτημα, για το όποιο έχει ενδιαφερθεί έντονα η UNESCO, είναι και αυτό της μετατροπής σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη», όπως επισήμανε επίσης η κυρία Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στην ιδιαίτερα σημαντική αποστολή της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης. Υπενθυμίζοντας μάλιστα όσον αφορά τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης ότι «τόσο με δήλωση της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Audrey Azoulay, όσο και με απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της, εκφράστηκε ανησυχία για τις επιπτώσεις, που οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δύο μνημείων, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού. Κατέστη, επίσης, σαφές πως το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου εξυπηρετεί βαθύτερες ανάγκες και αξίες και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να τροποποιηθεί».

    Θεμελιώδη χαρακτήρισε εξάλλου τη σχέση Ελλάδας και πολιτιστικής κληρονομιάς, πρωτίστως για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη. «Η οικουμενική παρακαταθήκη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τα ιδανικά και οι αξίες του, καθώς και η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς, συγκροτούν όψεις της σύγχρονης ελληνικότητας», όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για να αναφερθεί στη συνέχεια στην Επανάσταση του 1821 και στην αφύπνιση της ελληνικής, εθνικής συνείδησης, η οποία οφείλει πολλά στην ιδεολογική και συμβολική δύναμη της αρχαίας Ελλάδας, στη λατρεία των αρχαιοτήτων από τους Έλληνες και τους φιλέλληνες της εποχής, στην αρετή και την ελευθερία που μας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Θυμίζοντας στο σημείο αυτό τον Μακρυγιάννη, που γλαφυρά αναφέρει στα «Απομνημονεύματά» του, το ιστορικό «δι’αυτά πολεμήσαμεν».

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου
    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

    «Στην κλασική αρχαιότητα εντοπίζονται οι καταβολές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των διανοητικών του οριζόντων στο πεδίο της αισθητικής, της φιλοσοφίας, της τέχνης, της ανθρώπινης γνώσης και εμπειρίας. Η ιδιαίτερη σχέση της Ελλάδας με το παρελθόν της, ιδωμένη πολλές φορές μέσα από ξένα κάτοπτρα, έχει διαμορφώσει αποφασιστικά την ιστορική διαδρομή του ελληνισμού και την πρόσληψή του, εντός και εκτός των συνόρων», τόνισε εξάλλου η κυρία Σακελλαροπούλου. Και δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ίδια την UNESCO, που πρόσφατα γιόρτασε την επέτειο των 75 της χρόνων και τον ρόλο της σ΄αυτήν την πορεία. «Η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει το έργο του σημαντικότερου παγκοσμίως οργανισμού για την προώθηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση, μέσω αυτών, των δεσμών μεταξύ των εθνών», όπως είπε.

    Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε επίσης, ότι η ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι μόνο μια προβολή του ελληνισμού στο παρελθόν, ούτε εξαντλείται στην καταγραφή και διάσωση της ιστορικής μνήμης. Γιατί έχει επείγουσα σημασία, για το παρόν και το μέλλον και διττό χαρακτήρα παιδαγωγικό, καθώς διεισδύει στον νεοελληνικό τρόπο ζωής, και αναπτυξιακό, με τη μορφή νέων δυνατοτήτων για την οικονομία και την κοινωνία. «Η αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου πρέπει να ενταχθεί σε δημόσιες πολιτικές με ανθρωποκεντρικό και ολιστικό χαρακτήρα, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσθέτοντας ότι απαιτείται άμεση και αποτελεσματική δράση, τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών, ιδίως των νεότερων γενεών, αναφορικά με την προστασία των μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην οποία αυτά καθίστανται ολοένα και πιο ευάλωτα.

    «Η διασύνδεση της πολιτιστικής με την κλιματική ταυτότητα συνιστά κρίσιμη προϋπόθεση για την εμπέδωση της σύγχρονης πολιτικής και οικολογικής συνείδησης» κατέληξε στην ομιλία της η κυρία Σακελλαροπούλου, ευχαριστώντας την πρόεδρο του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη διαχρονική και σπουδαία συμβολή τόσο της ίδιας ως Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, όσο και του Ιδρύματος, στην προώθηση του πολιτισμού και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Δείτε το βίντεο της ομιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας:

    Διαβάστε επίσης:

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ από το Προεδρικό: Η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη

    Η αρχαία ελληνική περιέργεια δεν γνώριζε όρια – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα εργασθώ σκληρά για την επιστροφή των Γλυπτών



    ΣΧΟΛΙΑ