• Πολιτική

    Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ από το Προεδρικό: Η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη

    • NewsRoom
    Άνγκελα Μέρκελ - Κατερίνα Σακελλαροπούλου

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Δ) υποδέχεται τη Γερμανίδα Καγγελάριο Angela Merkel (Ανγκέλα Μέρκελ) (Α), στη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Λίγο μετά τις 10 το πρωί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πέρασε την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου για την προγραμματισμένη της συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    «Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης».

    Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε η κ. Σακελλαροπούλου τη Γερμανίδα καγκελάριο.

    «Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά συμβάλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τη διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση.

    Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Μέρκελ: Ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα

    Αφού ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την υποδοχή, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Και όπως είπα όταν σας πρωτο-συνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια».

    Και συνέχισε λέγοντας ότι «Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν, όμως, σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης.

    Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.

    Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

    Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα».

    Δείτε το βίντεο:

    «Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο, αλλά θα παραδώσω την ευθύνη», δήλωσε η ίδια.

    Σημειώνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, όπου έφτασε το βράδυ της Πέμπτης. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στην κατοικία του πρωθυπουργού η Άνγκελα Μέρκελ

    Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ – Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης Μέρκελ



    ΣΧΟΛΙΑ