• Πολιτισμός

    Η σύγχρονη τέχνη συναντά διαχρονικά σύμβολα – Έκθεση στο ΕΜΣΤ

    Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Από την έκθεση «SYMBOLS & iconic ruin» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


    Σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής με τους δημιουργούς να διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα παρουσιάζονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε μια μεγάλη ομαδική έκθεση.

    Ο τίτλος της συμβολικός «SYMBOLS & iconic ruin» με την συμμετοχή 137 καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και θεωρητικών των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν ατομικά ή και κατά ομάδες 110 έργα τους. Πολλά από αυτά μάλιστα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

    Πρόκειται για ένα εγχείρημα σύνθεσης διαφορετικών εκδοχών της έννοιας του συμβόλου, μέσα από εκλεκτικές συγγένειες και κοινά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από το εάν οι πηγές και οι διαδικασίες παραγωγής των συμβόλων διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους.

    Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
    Από την έκθεση «SYMBOLS & iconic ruin» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Έχει ενδιαφέρον εξάλλου το γεγονός, ότι πέρα από τα αυτόνομα έργα, τα οποία σχολιάζουν στοχαστικά τη σχέση της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας με τα σύμβολα, στον κεντρικό κορμό της έκθεσης παρουσιάζονται τρία διακριτά και αλληλένδετα σύνολα. Πρόκειται για την Ακρόπολη των Αθηνών, την μεταπολεμική αρχιτεκτονική παραγωγή της Κεντρικής Ευρώπης ενώ γίνονται αναφορές και στο Τείχος του Βερολίνου.

    «Στόχος είναι να δομηθεί ένας ιδιόμορφος διάλογος μεταξύ διαφορετικών ερειπίων με επίκαιρη συμβολική αξία», όπως επισημαίνει άλλωστε ο επιμελητής της έκθεσης, αρχιτέκτονας Παναγιώτης Πάγκαλος, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Να σημειωθεί, ότι στην διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής και τέχνης καθώς και σπάνιο υλικό αρχείου.

    Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
    Από την έκθεση «SYMBOLS & iconic ruin» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Παράλληλα δημιουργήθηκε και η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης, σε τρισδιάστατη αλληλεπιδραστική απεικόνιση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, προκειμένου να είναι προσβάσιμη ψηφιακά στο κοινό. Δίγλωσσος και ο κατάλογος με κείμενα διακεκριμένων θεωρητικών και ιστορικών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, καθώς και αρχαιολόγων.

    Ενδεικτικά αναφέρονται: Μανόλης Κορρές, Δημήτρης Φιλιππίδης, Δημήτρης Α. Φατούρος, Κώστας Μωραΐτης, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Χαμηλάκης, Νίκος Καλογήρου, Αρετή Αδαμοπούλου, Μαρία Τσαντσάνογλου , Θανάσης Μουτσόπουλος κ.ά.

    Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
    Από την έκθεση «SYMBOLS & iconic ruin» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Διοργάνωση: Citylab

    Η διοργάνωση ανήκει στο Citylab, μία ανεξάρτητη ομάδα ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, με κοινό σκοπό τη διεξαγωγή πολιτιστικών δράσεων εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα. Από το 2014 ως σήμερα άλλωστε έχει διοργανώσει εκθέσεις, επιστημονικά συμπόσια, καλλιτεχνικές δράσεις και workshops για αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

    Η Κατερίνα Γρέγου καλλιτεχνική διευθύντρια στο ΕΜΣΤ

    Καλλιόπη Κοντόζογλου: Η αρχιτέκτονας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποκαλύπτει

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ