• Πολιτισμός

    Οι πολεμιστές των Αιγών. Ευρήματα της νεκρόπολης από την Αγγελική Κοτταρίδη

    Περιδέραιο μακεδονικής ταφής του 3ου π.Χ. αιώνα στις Αιγές

    Περιδέραιο μακεδονικής ταφής του 3ου π.Χ. αιώνα στις Αιγές


    Τάφηκε με την ασπίδα και τα όπλα του και οι οικείοι του φρόντισαν ώστε η τελευταία του κατοικία να είναι πλούσια και ωραία διακοσμημένη, όπως θα του άξιζε.

    Πρόκειται για τον τάφο ενός άνδρα του 3ου π.Χ. αιώνα, που πιθανώς να ήταν υπασπιστής, εύρημα που έφερε στο φως στην νεκρόπολη των Αιγών η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας δρ Αγγελική Κοτταρίδη κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο. Μαζί του ωστόσο, είχε ταφεί και η γυναίκα του, όπως μαρτυρεί ένα περιδέραιο με χάντρες αλλά και υπολείμματα από χρυσό στεφάνη μυρτιάς.

    Ο μακεδονικός τάφος που ήρθε στο φως στις Αιγές
    Ο μακεδονικός τάφος που ήρθε στο φως στις Αιγές

    Ο μακεδονικός τάφος, ο 14ος στην περιοχή αποκαλύφθηκε στη βορειοδυτική πλευρά της νεκρόπολης των Αιγών, όχι μακριά από τους τάφους των Τημενιδών, δηλαδή της δυναστείας του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Όπως είπε εξάλλου, η κυρία Κοτταρίδη κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στην 36η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο τάφος φέρει εντυπωσιακά κονιάματα στην είσοδό του με παράσταση χρυσής κορδέλας, που είναι «δεμένη» σε φιόγκους. Όσο για τις διαστάσεις του είναι 3,76 Χ 2,70 μέτρα, επαρκές μέγεθος δηλαδή για μία κλίνη, που πιθανώς να ήταν χρυσελεφάντινη και για την σαρκοφάγο που σίγουρα υπήρχε. Η σύλησή του όμως, είχε γίνει ήδη από την αρχαιότητα, άρα τα όποια πολύτιμα κτερίσματα έχουν χαθεί.

    Ο μακεδονικός τάφος που ήρθε στο φως στις Αιγές
    Ο μακεδονικός τάφος που ήρθε στο φως στις Αιγές

    Ο νεκρός ήταν ένας σπουδαίος και πλούσιος άνδρας, όπως είπε στην παρουσίασή της η αρχαιολόγος, κάτι που δείχνουν και οι αιχμές των βελών που έχουν διασωθεί, καθώς η κατασκευή τους είχε γίνει από ένα πολύ καλό εργαστήριο. Σίγουρο επίσης είναι, ότι έζησε στα χρόνια μετά τον Αλέξανδρο, στην εποχή των Αντιγονιδών.

    Ο τάφος εξάλλου, βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν ακόμη του 2ου π.Χ.αιώνα, που είχε ανασκάψει ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής, το 1969, νεαρός τότε αρχαιολόγος. « Σε αυτή τη γωνιά της νεκρόπολης φαίνεται πως υπήρχε μια συστοιχία πλούσιων τάφων», όπως σημείωσε η κυρία Κοτταρίδη. Ο τύμβος που τον σκέπαζε πάντως, δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός.

    Όπλα, ειδώλια, αγγεία

    Εντυπωσιακός όμως, είναι και ο πλούσιος τάφος της Αρχαϊκής εποχής -συγκεκριμένα των μέσων του 6ου π.Χ. αιώνα- που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης αυλακιών για το αποχετευτικό δίκτυο της Βεργίνας.

    Συγκεκριμένα ο τάφος βρέθηκε στον δρόμο προς το ανάκτορο των Αιγών και όπως δείχνουν το κράνος και το σπαθί του, το οποίο κρατούσε με το δεξί του χέρι ανήκε σε πολεμιστή. Από έναν δεύτερο τάφο εξάλλου, προήλθε ένα ξίφος και μία περόνη, η οποία θα στήριζε το ένδυμα του πολεμιστή στο σώμα του.

    Κράνος πολεμιστή
    Κράνος πολεμιστή

    Ως προς τα κτερίσματα, από τις ταφές περισυλλέχθηκαν πολλά ειδώλια –μεταξύ των οποίων και ζώων- καθώς και αγγεία, τα οποία έχουν ήδη συντηρηθεί, προκειμένου να εμπλουτίσουν το μουσείο.

    Όπλα και αγγεία
    Όπλα και αγγεία

    Μικρής έκτασης ανασκαφή όμως, για τις ανάγκες του ίδιου έργου έγινε και στην περιοχή της αρχαίας πόλης των Αιγών, όπου, όπως ανέφερε η κυρία Κοτταρίδη εντοπίσθηκε τμήμα του τείχους, που είχε ανεγείρει ο Φίλιππος τον 4ο π.Χ. αιώνα, καθώς και ένα τμήμα του τείχους του Περδίκκα (5ος π.Χ.). Με το πρώτο μάλιστα να διακρίνεται για το πλάτος του, που ήταν δύο μέτρα.

    Ειδώλια από τους τάφους που ήρθαν στο φως
    Ειδώλια από τους τάφους που ήρθαν στο φως

    Πέρα από όλα αυτά τέλος, η κυρία Κοτταρίδη είχε να αναφερθεί και σε όλα τα μνημεία στα οποία δραστηριοποιήθηκε η Εφορεία, από τα Οθωμανικά της Βέροιας ως το Ανάκτορο των Αιγών, σημειώνοντας ειδικά για το τελευταίο την τεράστια αύξηση επισκεψιμότητας κατά 116%.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Χαρδαλιάς: Τέλος η ασυδοσία στο Πεδίο του Αρεως

     



    ΣΧΟΛΙΑ