• Πολιτισμός

    Η Ορχήστρα του Φίλιπ Γκλας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Η Ορχήστρα του Φίλιπ Γκλας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Φίλιπ Γκλας


    Η πειραματική ορχήστρα που δημιούργησε ο Philip Glass, Φίλιπ Γκλας, το μακρινό 1968 για να ερμηνεύει κατ’ αποκλειστικότητα τα έργα του, έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

    Σε μια συναυλία που θα δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου το Philip Glass Ensemble θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν του σπουδαίου δημιουργού και κυρίως το «Music in Eight Parts» (1970), το αποκαλούμενο και «αποσιωπημένο» αριστούργημα του Γκλας, ένα έργο που ο ίδιος είχε κάποτε αναγκαστεί να πουλήσει λόγω χρεών και που έκτοτε θεωρούνταν χαμένο.

    Επίσης όμως επιλογές από τις γνωστές του όπερες «Einstein on the Beach» (1976) και «The Photographer» (1982), ακόμη μουσική από την ταινία «Koyaanisqatsi» (1987) αλλά και από το περίφημο «Glassworks» (1981), που είναι το εμβληματικό έργο του συνθέτη.

    Ο ίδιος πάντως δεν θα είναι παρών.
    Γεννημένος το 1937 στη Βαλτιμόρη ο Φίλιπ Γκλας είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Στις αρχές του 1960 βρέθηκε στο Παρίσι για δύο χρόνια μελέτης με τη σπουδαία συνθέτη και μαέστρο Nadia Boulanger.

    Σταδιακά, ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορα μουσικά είδη και διεύρυνε το ρεπερτόριό του, συνθέτοντας έργα για ορχήστρα καθώς και μουσική για όπερα, μπαλέτο, θέατρο και κινηματογράφο.

    Μέχρι το 1974, είχε δημιουργηθεί έτσι, μια τεράστια μουσική συλλογή για το σχήμα του The Philip Glass Ensemble.

    Το Philip Glass Ensemble

    Στις αρχές της πορείας του, το The Philip Glass Ensemble πραγματοποιούσε εμφανίσεις σε μικρές γκαλερί, αλλά και εργαστήρια της «ανήσυχης» καλλιτεχνικής κοινότητας του Soho της Νέας Υόρκης, ερμηνεύοντας τα πειραματικά έργα του Philip Glass.

    Στα πενήντα χρόνια που ακολούθησαν όμως, η ορχήστρα κατάφερε να μεταφέρει το τολμηρό πνεύμα του δημιουργού της στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου.

    Η συναυλία στο ΚΠΙΣΝ πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ