• Πολιτισμός

    Οι νέοι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης στο Μέγαρο Μουσικής

    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης

    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης


    Νέοι, δυναμικοί, ταλαντούχοι μουσικοί κάτω από την μπαγκέτα ενός περίφημου αρχιμουσικού του Μπέντζαμιν Ζάντερ και μία από τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης.

    Η σύμπραξη, που υπόσχεται μια μοναδική μουσική βραδιά την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Πρώτο σταθμό της φημισμένης Ορχήστρας στην Ελλάδα, καθώς θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη και τέσσερις ακόμη μεγάλες πόλεις,

    Ένα πολλά υποσχόμενο μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την εμβληματική αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», όπου οι 120 μουσικοί της Ορχήστρας με ηλικία από 12 ως 21 ετών, αποδεικνύουν τη δύναμη και την εμβέλειά της, καθώς, όπως λέει ο  Μπέντζαμιν Ζάντερ «Διαμορφώνουμε τους αυριανούς ηγέτες μέσα από τη μουσική»! Οι κριτικές άλλωστε της Φιλαρμονικής Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης είναι διθυραμβικές, με τις συναυλίες της να δίνονται στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου σε τρεις ηπείρους.

    Το πρόγραμμα ανοίγει με το χορογραφικό ποίημα του Μωρίς Ραβέλ «Το Βαλς».  Έργο που σύμφωνα με τον δημιουργό του αποτελεί «ένα είδος αποθέωσης του βιεννέζικου βαλς», γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια. Ακολουθεί ένα από τα πιο αγαπημένα ορχηστρικά γραπτά για τσέλο, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ. Σολίστ εδώ είναι  ο ραγδαία ανερχόμενος τσελίστας Ζλατομίρ Φουνγκ, που σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι στην κατηγορία του βιολοντσέλου.

    Ο τσελίστας Ζλατομίρ Φουνγκ
    Ο τσελίστας Ζλατομίρ Φουνγκ

    Και η βραδιά κλείνει με την Συμφωνία αρ.5 του Σοστακόβιτς. Ένα αριστούργημα που αποθεώθηκε από την πρώτη στιγμή που παίχτηκε, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη αξία του δημιουργού του και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο γι΄ αυτόν, όταν απαξιωνόταν έντονα από το σταλινικό καθεστώς.

    Ιδρυτής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης (υπό την αιγίδα της Φιλαρμονικής της Βοστόνης), επί πενήντα χρόνια έμπειρος δάσκαλος και εμπνευσμένος ερμηνευτής στο τσέλο ο Μπέντζαμιν Ζάντερ σπούδασε σύνθεση με τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν και την Ίμοτζεν Χολστ, στα δεκαπέντε του σπούδασε τσέλο με τον σπουδαίο Γκασπάρ Κασσαντό και από τα 26 του εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη, ως μαέστρος.

    Ο αρχιμουσικός Μπέντζαμιν Ζάντερ
    Ο αρχιμουσικός Μπέντζαμιν Ζάντερ

    Όπως έχει πει όμως ο ίδιος «Ο αρχιμουσικός μιας ορχήστρας δεν κάνει τον ήχο. Η δύναμή του, εξαρτάται από την ικανότητά του να κάνει άλλους ανθρώπους δυνατούς»!

    Κατά την περιοδεία της στην Ελλάδα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης, θα συμπράξει σε κοινές δράσεις με ελληνικά σχήματα, όπως η ορχήστρα του El Systema Greece (Αθήνα), η MOUSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΜΜΘ στη Θεσσαλονίκη και οι Φιλαρμονικές στην Κέρκυρα.

    Επίσης, θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ύδρα μιας άλλης εποχής – Φωτογραφίες του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

    Αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης με το όνομα της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα



    ΣΧΟΛΙΑ