• Πολιτισμός

    Η Μήδεια της Φριντζήλα εγκαινιάζει την Ερευνητική Σκηνή του Εθνικού, απόψε


    Η πλασμένη από το πάθος του έρωτα και της εκδίκησης Μήδεια, εγκαινιάζει διαδικτυακά την Ερευνητική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.

    Η κορυφαία ίσως τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη (και πιο αμφιλεγόμενη ηθικά), αποτελεί τον διαχρονικά δισεπίλυτο «δραματικό γρίφο»: Επιβιώνει έχοντας διαπράξει την ανείπωτη πράξη.

    Πρόσωπο αινιγματικό, διαρκώς φυγόκεντρο και για την ίδια την ψυχιατρική, πολυδιάστατο, που καίγεται στις φλόγες του καθεατού πάθους του. Ο θεατής νιωθει και εκείνος να διχοτομείται. Κυριεύεται από συναισθήματα ηθική ταύτισης και απονομής δικαιοσύνης, τη στιγμή που η αίσθηση της αδικίας και της προδοσίας τυλίγει τη Μήδεια και ταυτόχρονα από αποστροφή, τρόμο και δέος όταν εκείνη συντελεί την απονενοημένη πράξη φρίκης καταδικάζοντας τον εαυτό της.

    Ο ηρωισμός και η μητρότητα, η τιμή και ο φόνος, τα όρια του ανθρώπου και του κτήνους, ο φόβος του ξένου και η ενσωμάτωση, το Καλό και το Κακό -αρχετυπικά αισθήματα ελάχιστες φορές έφτασαν σε τόση δραματική ένταση στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου.

    «Αν το θέατρο είναι ο καθρέφτης της αληθινής ζωής, το αρχαίο δράμα είναι η αντανάκλαση του απύθμενου βάθους της ανθρώπινης ψυχής. Το αρχαίο δράμα είναι η απόδειξη πως μόνο στο θέατρο μπορείς να δείξεις το βάθος και το εύρος της ύπαρξης. Αναρωτιέμαι συχνά πώς είναι δυνατόν να γράφτηκαν καν αυτά τα κείμενα» σημειώνει η Μάρθα Φριντζήλα, που πέρα από τη σκηνοθεσία, υποδύεται και τον φερώνυμο ρόλο.

    Η καινοτομία που έρχεται με την εγκαινίαση της Ερευνητικής Σκηνής σχετίζεται με τη διάδραση ανάμεσα στο κοινό και τη δημιουργική διαδικασία ώστε οι θεατές να δοκιμάσουν μια πραγματική βουτιά στο έργο: Μετά το πέρας της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές οι οποίοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Οι θεατές θα διατυπώσουν τα ερωτήματά τους μέσω γραπτού ηλεκτρονικού μηνύματος.

    «Η Μήδεια για μας δεν είναι μόνο το κείμενο. Είναι το κείμενο πάνω απ’ όλα, και ακούγεται χωρίς περικοπές, προσθήκες κι επεμβάσεις. Όμως όλοι όσοι εργαστήκαμε γι’ αυτήν την παράσταση γνωρίζουμε πως τα λόγια αυτά δεν λέγονται, οι πράξεις δεν δείχνονται. Το έργο αυτό δεν παίζεται…» καταλήγει η ίδια. Ερωτήσεις;

    Πληροφορίες:

    Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr  με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).

    Τιμή εισιτηρίου: 8€
    Ώρα έναρξης: 19:00

    Στη μετάδοση θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής υποτίτλων στην αγγλική.

    Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα.
    Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα.
    Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης.
    Σκηνικά, κοστούμια: Άγγελος Μέντης.
    Φωτισμοί: Felice Ross.
    Σχεδιασμός Βίντεο (video design): Παναγιώτης Ανδριανός.
    Βοηθός σκηνοθεσίας: Θεανώ Μεταξά.
    Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέλλα Παναγιώτου.

    Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
    Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θάνος Τοκάκης, Μάρθα Φριντζήλα

    Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά):
    Παναγιώτης Μανουηλίδης, Βασίλης Μαντζούκης, Νίκος Παπαϊωάννου



    ΣΧΟΛΙΑ