• Πολιτισμός

    Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ταξιδεύει σ΄ όλο τον κόσμο με ένα γραμματόσημο

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ των ΕΛΤΑ Πολυχρόνης Γριβέας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ταξιδεύει σ΄ όλο τον κόσμο με ένα γραμματόσημο)

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ των ΕΛΤΑ Πολυχρόνης Γριβέας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος


    Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο μικρό χαρτάκι ενός γραμματόσημου αλλά με τη σπουδαιότητα που δίνει το μέσο ταξιδεύοντας σ΄ όλο τον κόσμο.

    «Reunite Parthenon», είναι το κεντρικό μήνυμα των γραμματοσήμων που απεικονίζουν τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, πλάι στο ξεκάθαρο αίτημα για την επανένωση του μνημείου, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας.

    Μια ειδική σειρά που σχεδίασαν τα ΕΛΤΑ και παρουσίασαν στο Μουσείο Ακρόπολης, παρουσία της  υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρη Δημητριάδη και του προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

    «Η διεθνής κοινότητα δικαιούται και απαιτεί να δει την αριστουργηματικής τέχνης ζωφόρο του Παρθενώνα στο σύνολό της, επανενωμένη εδώ, στην Ακρόπολη», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

    «Αυτό ακριβώς είναι η ουσία του εθνικού αιτήματος. Αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο θα φτάσει μέσα από αυτή τη σειρά των γραμματοσήμων σε ολόκληρο τον πλανήτη», πρόσθεσε  η κυρία Μενδώνη αναφέροντας τη δημιουργία του δυνατού κύματος ανά τον κόσμο, που  πιέζει πλέον τη βρετανική πλευρά για να επιστρέψουν τα Γλυπτά, τα δημιουργήματα του Φειδία στον γενέθλιο τόπο τους και να βρουν τη θέση τους στο Μουσείο Ακρόπολης.

    Η σφράγιση των γραμματοσήμων
    Η σφράγιση των γραμματοσήμων

    Η αθηναϊκή δημοκρατία

    «Η ζωφόρος του Παρθενώνα», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού «αποτελεί το απείκασμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, υπέρτατες αξίες της οποίας είναι η Ειρήνη και η Δημιουργία. Το δημιούργημα του Φειδία εκπέμπει την ασυγκράτητη δύναμη, τελειότητα και ομορφιά. Αυτή τη μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, δικαιούται να δει στην ολότητά της η ανθρωπότητα».

    Ο κ. Παντερμαλής εξάλλου, κάνοντας μία διδακτική παρουσίαση των ακρωτηριασμένων τμημάτων που απεικονίζονται στα γραμματόσημα τόνισε: «Δεν είναι απλώς μια τεχνική δουλειά, αλλά και μια καλλιτεχνική δουλειά. Είμαι περήφανος που τα ΕΛΤΑ μπόρεσαν να συνοψίσουν σε αυτό το μικρό χαρτάκι αυτό το περίπλοκο πρόβλημα. Γιατί δεν είναι απλώς να απεικονίσεις κάτι, αλλά να δώσεις ένα σύνθετο μήνυμα και μάλιστα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου».

    Η σφράγιση των γραμματοσήμων
    Η σφράγιση των γραμματοσήμων

    Οι πρεσβευτές

    Συγκεκριμένα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν 5 εκατ. γραμματόσημα – πρεσβευτές του σπουδαίου μηνύματος. Με κάθε αγορά και επικόλληση στην αλληλογραφία μπορούν όλοι, να γίνουν έτσι αγγελιαφόροι της οικουμενικής αυτής δράσης.

    «Προσφέρουμε αυτά τα μικρά, πολύτιμα γραμματόσημα στην υπηρεσία της εθνικής πολιτιστικής διπλωματίας με στόχο να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση του αιτήματος της επανένωσης και να ενισχύσουμε το οικουμενικό όραμα που πρέπει να γίνει πράξη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ των ΕΛΤΑ, Πολυχρόνης Γριβέας, ο οποίος έκανε την παρουσίαση των γραμματοσήμων.

    Ενώ με αφορμή την παρουσίαση της σειράς, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε πως «Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό μήνυμα στη μακρά ιστορία των ελληνικών γραμματοσήμων που αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά, ότι παρά το μικρό τους μέγεθος, φέρουν τεράστια συμβολική σημασία».

    Διαβάστε επίσης:

    Ψεύδη και επαίσχυντα επιχειρήματα από το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά

    Οι Τρεις Σωματοφύλακες του Πικάσο και του Σον Κόνερι



    ΣΧΟΛΙΑ