• Πολιτισμός

    Η Ελλάδα στη Βενετία – Με «Βιβλία, ιστορίες, ανθρώπους και λέξεις»

    Βενετία, Μεγάλο Κανάλι

    Βενετία, Μεγάλο Κανάλι


    Αιώνες κοινής ιστορίας μεταξύ της Βενετίας και του ελληνόφωνου κόσμου ζωντανεύουν και πάλι αυτές τις μέρες στην πόλη των δόγηδων αλλά και στην Πάδοβα, χάρις στο 9ο Εθνικό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, που πραγματοποιείται με τίτλο «Βιβλία, ιστορίες, άνθρωποι και λέξεις μεταξύ Βενετίας και Ελλάδας. Ένας αδιάκοπος διάλογος».

    Πρόκειται για μία επιστημονική συνάντηση, που έχει στόχο να προσφέρει στους μελετητές της νεοελληνικής γλώσσας την ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών πάνω σε διαφορετικές στιγμές και πτυχές των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Βένετο κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή.

    Το όλο πρόγραμμα εξάλλου, εντάσσεται στο πλαίσιο των διετών δράσεων «Βενετία, μια πόλη που διαβάζει», που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια του Βένετο με την υποστήριξη του Κέντρου Βιβλίου και Ανάγνωσης του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού και με θεσμικούς εταίρους τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

    Κατά τη διάρκεια της διετίας προγραμματίζονται έτσι, δημόσιες συναντήσεις με προσωπικότητες του πολιτισμού, της δημόσιας ζωής και του επιχειρηματικού κόσμου από το Βένετο και την Ελλάδα, καθώς και η σύνταξη και δημοσίευση των πρακτικών των επιστημονικών συναντήσεων.

    Αδιάλειπτοι δεσμοί

    Οι αλληλένδετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ξεπερνώντας τα χρονικά και γεωγραφικά όρια, έχουν αφήσει σημαντικά πολιτιστικά ίχνη στις δύο ιταλικές πόλεις, τα οποία μαρτυρούν στενό και αδιάλειπτο σύνδεσμο. ΄Ετσι ο θεσμός της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας από το 1868 και στη συνέχεια στην Πάδοβα τη δεκαετία του 1970, θεωρήθηκαν ως η ιδανική συνέχεια μιας παράδοσης αιώνων.

    Στη Βενετία, όπως είναι γνωστό παράγονταν βιβλία για το ελληνόφωνο κοινό, που ζούσε στην πόλη ή στις ελληνόφωνες χώρες της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης. Ενώ χάρη στις σχέσεις με τη Βενετία, το «alterum Byzantium», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Καρδινάλιος Βησσαρίων, η Δύση είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος, όχι μόνο τη γλωσσική και λογοτεχνική κληρονομιά των Ελλήνων, αλλά και επιστημονικές, καλλιτεχνικές, στρατιωτικές και ιατρικές δεξιότητες που συνέβαλαν στο να γίνει η Δημοκρατία της Βενετίας ισχυρή και υψηλού κύρους.

    Να σημειωθεί άλλωστε, ότι ο Βησσαρίων είχε δωρίσει χειρόγραφά του στην πόλη, δημιουργώντας έτσι, τον πρώτο πυρήνα της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης.

    Το Ατενέο Βένετο
    Το Ατενέο Βένετο

    Αφιέρωμα στο Μάριο Βίτι

    Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν την Δευτέρα στη Βενετία με ένα αφιέρωμα στην μνήμη του Μάριο Βίτι (1926-2023), του επιφανούς λόγιου νεοελληνιστή, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, καταλείποντας τη βιβλιοθήκη του στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari. Η εναρκτήρια βραδιά μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στο Ateneo Veneto, έδρα του αρχαιότερου πολιτιστικού θεσμού της Βενετίας, στον χώρο του Teatro La Fenice, με ομιλίες των εκπροσώπων των θεσμικών εταίρων.

    Άλλωστε, αντιπρόεδρος του ιδρύματος Ateneo Veneto, μετά την ίδρυσή του το 1812 με ναπολεόντειο διάταγμα, είχε διατελέσει επί σειρά ετών, ο κερκυραίος λόγιος Αιμίλιος Τυπάλδος, η βιβλιοθήκη του οποίου ανήκει στο Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

    Σήμερα και αύριο οι εργασίες ολοκληρώνονται στην Πάδοβα, την πόλη όπου δάσκαλοι και μαθητές ελληνικής καταγωγής δεν εκπαιδεύτηκαν μόνο για να αποτελέσουν την ανώτερη μεσαία τάξη της ελληνόφωνης κοινωνίας, αλλά και μοιράστηκαν τεχνικές γνώσεις, που αποτέλεσαν την κληρονομιά του βυζαντινού πολιτισμού για αιώνες.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από την Εθνική Ένωση Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την ιστορικό ίδρυμα της Βενετίας Ateneo Veneto, το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ενετικού Κέντρου Γερμανικών Σπουδών, της ιστορικής Κοινότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων και της Περιφέρειας του Βένετο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο «τελευταίος» πίνακας βυζαντινής τεχνοτροπίας στη Δύση – Από την κουζίνα ενός σπιτιού στα σαλόνια του Λούβρου

    Τα σεισμόπληκτα μνημεία της Κω σε τροχιά πλήρους αποκατάστασης – Αυτοψία Μενδώνη

    Μεταφέρεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε κτίριο στην Πλάκα – Αυστηροί όροι χρήσης



    ΣΧΟΛΙΑ