• Πολιτισμός

    Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει – Δεν απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ουράνη


    Χωρίς τα βραβεία Λογοτεχνίας Ουράνη, όπως έχει ήδη γράψει το mononews ανακοινώθηκαν, ως είθισται κάθε τέλος της χρονιάς τα Βραβεία  της Ακαδημίας Αθηνών για τις Τάξεις Θετικών Επιστημών,  Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών καθώς και των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

    Η τελετή απονομής ωστόσο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί έως ότου το επιτρέψουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη όμως όλα τα χρηματικά βραβεία έχουν αποδοθεί στους τιμώμενους.

    Συγκεκριμένα τα Βραβεία της Τάξης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών απονεμήθηκαν ως εξής:

    -Το Βραβείο Γ. Αθάνα για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση, ποιητού στον  Σταύρο Καρακωνσταντάκη για την συλλογή του «Σκιάθος.  Ποιητικός  Τουριστικός Οδηγός –  μετά χάρτου-» (Εκδόσεις Σμίλη, 2019). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

    -Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα για Έλληνα λυρικό ποιητή, στην Τασούλα Καραγεωργίου για τη συλλογή της «Η πήλινη χορεύτρια» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2019). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

    -Βραβείο Νανάς (Αθηνάς) Κοντού εις μνήμην των αδελφών της Γεράσιμου, Χαράλαμπου και Ερατώς, λογοτεχνών για  βράβευση αξιόλογου ποιητή, στον  Χάρη Μελιτά για τη συλλογή του «εξαιρέσεις» (Εκδόσεις Μανδραγόρας, 2018). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

    -Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα,  στον νέο ταλαντούχο πιανίστα  Γρηγόριο Ιωάννου. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ,

    Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική  έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας, στην Στέφανη Ρούσου για το βιβλίο της «Pseudo-Arcadius’ Epitome of Herodian’s De Prosodia Catholica» (Oxford University Press, 2018). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

    -Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου για έργο αναφερόμενο στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, οίκοθεν, στην Ευτυχία Λιάτα για το βιβλίο «Εκ του υστερήματος αρμάτωσαν… Η φρεγάτα “Τιμολέων” στην επανάσταση του 1821» (ΕΙΕ, Αθήνα 2020). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

    -Λυκούργειο Βραβείο  από τα έσοδα της δωρεάς Παναγιώτη Γραμματικάκη για μελέτη με θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στην Αικατερίνη Νικολαΐδου-Ντάναση για το δίτομο έργο της «Καισάρεια. Α΄ Τόμος: Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Ζιντζίδερε (Φλαβιανά). Το πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο της Καππαδοκίας. Κερμίρα-Μερσίνα-Ποτάμια. Β΄Τόμος: Η κατά Καισάρειαν Ροδοκανάκειος ιερατική σχολή. Ανδρονίκιο-Μουταλάσκη-Στέφανα» (Θεσσαλονίκη 2017,2018). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

    -Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών  στον  Στυλιανό Λασκαράκη  για την ανέκδοτη συλλογή του «Λεξικό της αγχιαλίτικης ντοπιολαλιάς». Συνοδεύεται από με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ,

    -Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στην Σοφία Κρεμύδη  για το βιβλίο της «”Autonomous” Coinages under the Late Antigonids» (Ε.Ι.Ε./Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. Μελετήματα 79). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

    -Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής, στον κ. Γεώργιο Γκέκο για το βιβλίο του «Η Επιστροφή 1822/1823. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα» (Εκδόσεις Καπόν, 2019). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ