• Πολιτισμός

    Η Αφροδίτη, η Αθηνά και το χρυσό κύπελλο του Νέστορα. Εικονική περιήγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Μαρμάρινο σύμπλεγμα της Αφροδίτης με τον Πάνα και τον Έρωτα


    Το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο του αυλητή (2.800 -2.300 π.Χ.), το χρυσό κύπελλο «του Νέστορα» (16ος π.Χ. αιώνας) όπως αποκαλείται και το περίφημο μαρμάρινο σύμπλεγμα της Αφροδίτης με τον Πάνα και τον Έρωτα (100 π.Χ.) περιλαμβάνονται στην εικονική περιήγηση στα αριστουργήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που είναι ανοιχτή από σήμερα στο κανάλι YouTube καθώς και στα social media του ΥΠΠΟΑ. Μια περιήγηση που αρχίζει από τους πρώιμους νεολιθικούς οικισμούς της Ελλάδας και φθάνει ως τις τελευταίες αναλαμπές του αρχαίου κόσμου.

    Στο βίντεο η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μπαίνει, με τη μάσκα της κατεβασμένη στις κλειστές αίθουσες και μας ξεναγεί με έναν ελκυστικό τρόπο σε «5 + 4 θησαυρούς», που φυλάσσονται  σ΄αυτές:  Όπως το μαρμάρινο ειδώλιο ιέρειας όπως θεωρείται, που έρχεται από το 6.500 -5800 π.Χ. , την επιτύμβια στήλη του ακοντιστή (του 550 0540 π.Χ.), τον μαρμάρινο δίσκο με την ανάγλυφη γυναικεία μορφή (του 460 -450 π.Χ.), το μαρμάρινο αγαλμάτιο της θεάς Αθηνάς του 3ου μ.Χ. που θεωρείται ότι ήταν αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Φειδία που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα

    Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Ασθενίδη, η μουσική του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη και η παραγωγή του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Το χρυσό κύπελλο του Νέστορα, του 16ου π.Χ.αιώνα

    Το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Συζητώντας με την Ιστορία» μας καλεί σ΄αυτούς τους περιπάτους στα μουσεία και τους  αρχαιολογικούς χώρους «Μένουμε_σπίτι». Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μοσυείο άλλωστε είναι το σημαντικότερο διεθνώς στην αρχαία τέχνη. Ας επωφεληθούμε λοιπόν. Γεμίζουν ομορφιά τα μάτια μας.

    Ο αυλητής, ειδώλιο του 2.800 -2.300 π.Χ.



    ΣΧΟΛΙΑ