Πολιτισμός

Γρηγορότερα οι άδειες δόμησης από το υπουργείο Πολιτισμού – Ένταξη στο σύστημα e-adeies

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


Απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης αδειών για την ανέγερση νέων κτιρίων όσον αφορά τις εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού. Κάτι που πρόκειται να επιτευχθεί με την ένταξη αυτών εγκρίσεων- οδηγιών των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των υπουργών  μάλιστα, το ΤΕΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει την αναβάθμιση αυτή του e-adeies ως το τέλος του 2022 ενώ οι υπηρεσίες των υπουργείων θα συντονίσουν και θα διευκολύνουν επιτελικά το έργο.

Στόχος της πρωτοβουλίας επέκτασης του συστήματος e-adeies στις αρχαιολογικές υπηρεσίες για θέματα δόμησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η ταχύτητα διεκπεραίωσης, η επιτάχυνση της αδειοδότησης και η διαφάνεια των βημάτων, που ακολουθούνται. Παράλληλα μειώνεται το κόστος τόσο για τον πολίτη όσο και για το δημόσιο από τη μείωση των έγχαρτων διαδικασιών και των εργατοωρών, όπως μειώνεται επίσης και η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Έτσι, με τη νέα αυτή αναβάθμιση και επέκταση του e-adeies, οι μηχανικοί θα καταθέτουν και θα διεκπεραιώνουν εκ μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανοικοδομούν, τους φακέλους για τις εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ για την έκδοση άδειας δόμησης, τροποποίηση κλπ.

Με τη σειρά τους οι ανωτέρω υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα δέχονται αιτήσεις και θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες ηλεκτρονικά, όπως και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στις άδειες δόμησης, ενώ δεν αλλάζει σε τίποτε η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου και η αρχαιολογική έρευνα, όταν και όπου απαιτείται, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται, ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies,το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του gov.gr, εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά, εδώ και 3,5 χρόνια περίπου όλες οι άδειες δόμησης της χώρας ενώ προοδευτικά εντάσσονται σε αυτό όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, που λόγω αρμοδιότητας εμπλέκονται στην αδειοδότηση της ανέγερσης.

Το σύστημα e-adeies, που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το ΤΕΕ για λογαριασμό του ΥΠΕΝ χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας, πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας που διασφαλίζουν πρόσβαση σε όποιον έχει έννομο δικαίωμα ή συγκεκριμένη αρμοδιότητα σε φάκελο συγκεκριμένου έργου και περιορίζει τη γενική πρόσβαση μόνο σε διευθυντικά στελέχη του δημοσίου. Επίσης διασφαλίζει πλήρη ιχνηλασιμότητα των ενεργειών και βημάτων που ακολουθούνται, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα πλήρως ψηφιακό αρχείο για όλα τα σχέδια και δικαιολογητικά των νέων οικοδομών της χώρας.

Διαβάστε επίσης

«Εγνατία των Λιμένων»: Τέσσερις λιμένες της Β. Ελλάδας μπαίνουν σε νέα εποχήΣΧΟΛΙΑ