• Πολιτισμός

    Γιάννης Βαρελάς: Στη Βιέννη, στο ρόλο του επιμελητή, με σαράντα «φίλους» του

    Γιάννης Βαρελάς: Στη Βιέννη, στο ρόλο του επιμελητή, με σαράντα «φίλους» του

    Γιάννης Βαρελάς


    Δεν απεκδύεται ποτέ το τολμηρό του πνεύμα. Με το ρόλο του επιμελητή, ο ζωγράφος Γιάννης Βαρελάς «προσκαλεί» σαράντα ομοτέχνους του (ξένους αλλά και Έλληνες) στη Βιέννη. Πρόκειται για εκλεκτούς καλλιτέχνες, la crème de la crème τηρουμένων των αναλογιών. Συλλογική παρουσίαση που δεν θα πραγματοποιούταν εύκολα αν δεν υπήρχε από πίσω το όνομα του διαπρεπούς δημιουργού. Παρουσιάζονται νέα ή ιστορικά έργα στην έκθεση με τίτλο On the level or the man who fell out of bed που ο ίδιος ο Γιάννης Βαρελάς επιμελήθηκε για την γκαλερί Κrinzinger Schotenfeld.

    Αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εικαστικής δράσης Curated by_. Κάθε γκαλερί της παραμυθένιας πόλης συμμετέχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση επιλέγοντας έναν καλλιτέχνη ή επιμελητή διεθνούς εμβέλειας για να οργανώσει έκθεση στο χώρο της. Άρα η ίδια η γκαλερί Krinzinger κάλεσε τον Γιάννη Βαρελά αφού διατηρούν σταθερή συνεργασία εδώ και 16 χρόνια.

    Στην αιχμή του δόρατος

    Θα ταξιδέψει κανείς στη Βιέννη; Αν ναι, πέρα από το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και το Ανάκτορο, θα έχει το προνόμιο να παρακολουθήσει την αιχμή του δόρατος στη σύγχρονη τέχνη. Με δημιουργούς οικουμενικής ακτινοβολίας όπως ο σούπερ σταρ Κάλβιν Μάρκους ή ο Γιον Μποκ που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη έκθεση. Από το Τόκιο ως το Λος Άντζελες.

    Φυσικά ο Γιάννης Βαρελάς δεν έχει λόγο να νιώσει ανταγωνιστικά σε σχέση με τους ημέτερους καλλιτέχνες. Συμπεριέλαβε όσους τον γοήτευσαν αισθητικά, πέρα από τα εθνικά όρια. Από την Ελλάδα, συμμετέχει ο Απόστολος Γεωργίου, ο Διονύσης Καβαλλιεράτος, ο Vassilis H. (με έκθεση τώρα στην Allouche Benias), ο Τάσος Γκαϊντατζής. Kαι θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει σε αυτούς και τον νεουορκέζο (πλέον) Άλεξ Ίγκλετον και (καθ’ υπερβολήν) την Κλόϊ Γουάιζ (Chloe Wise) που όλο και περισσότερο φαίνεται να βουτάει στο ελληνικό σύμπαν…

    Από τους θρυλικούς αποθανόντες, ξεχωρίζει οπωσδήποτε ο πάντα αιχμηρός Βίτο Ακόντσι (έργα του στο ΕΜΣΤ), ο Μάικ Κέλι που επιβιώνει μέσω του Πολ ΜακΚάρθι και ο Μέρετ Οπενχάιμ.

    photo Constantinos Caravatellis

    Κωμωδία παρεξηγήσεων και αποκρύψεων

    H φετινή θεματική στο Curated by_ περιστρέφεται γύρω από την Κωμωδία.

    Έτσι, ο Γιάννης Βαρελάς στήριξε την επιμελητική του σύλληψη στην περιγραφή της αντίληψης του ανθρώπου. Με αφετηρία το περιβάλλον του, διαπέρασε την ύπαρξή του και κατέληξε στη σχέση του με την κοινωνία και τους οικείους του.

    Η έκθεση On the level or the man who fell out of bed, συνοδεύεται από το αντίστοιχο κείμενο που υπογράφει ο ίδιος ο επιμελητής:

    «H συγκεκριμένη επιμέλεια έχει να κάνει με την αντίληψη, την έννοια του μετασχηματισμού και τις παρεξηγήσεις. Πιστεύω ότι αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία της κωμωδίας, που αποτελεί το φετινό θέμα του Curated by_», επισημαίνει ο Γιάννης Βαρελάς.

    photo Tamara Rametsteiner

    Οβιδιακές μεταμορφώσεις και όχι μόνο

    Για να συνεχίσει παρακάτω: «Η έκθεση On the level or the man who fell out of bed, ασχολείται με την αντίστροφη κατανόηση μιας γλώσσας και περιγράφει μια διαδικασία που ξεκινά με τη γνώση των ήχων και των εικόνων των λέξεων αλλά την αδυναμία κατανόησης της σημασίας τους, λίγο σαν εμένα και τα γερμανικά.

    Όπως υποστηρίζει ο Roland Barthes στο βιβλίο του Éléments de sémiologie, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια ιδανική κατάσταση, ένας τρόπος να εισέλθεις στον μαγικό κόσμο του ακατανόητου, σαν να βλέπεις κάτι για πρώτη φορά. Σε αυτό το πλαίσιο και από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία, όλα μπορούν να κατανοηθούν σαν κάτι που διαρκώς διαφεύγει και όλα ενδεχομένως μπορούν να γίνουν προβολές ενός εαυτού: η γκροτέσκα ουσία της ζωής σε όλο της το μεγαλείο, ο άνθρωπος και οι “άπειρες” δυνατότητες του.

    Από την άλλη πλευρά και μαθαίνοντας από την Οβιδιακή έννοια των μεταμορφώσεων, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό που βλέπουμε ως αυτό που είναι, είναι αυτό που έγινε, ένας μετασχηματισμός που δίνει μορφή και νόημα σε αυτό που υπάρχει σύμφωνα με το παρελθόν του. Με άλλα λόγια, η τραγικωμωδία της ζωής και το ξεκαρδιστικό δράμα της παρεξήγησης του τι πρέπει κανείς να κάνει για να πετύχει αυτό που θέλει».

    Την έκθεση, ευτυχώς για το ελληνικό κοινό, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς με ψηφιακή περιήγηση στον ιστιότοπο artland.

    Πληροφορίες

    On the level or the man who fell out of bed
    Επιμέλεια Γιάννης Βαρελάς

    3 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2021

    Γκαλερί Krinzinger Schottenfeld

    Βιέννη

    φωτο Constantinos Caravatellis

    Συμμετέχουν οι:

    Vito Acconci, Stephen Aldahl, Korakrit Aunanondchai, Atelier Van Lieshout, Mario Ayala, John Bock, Monica Bonvicini, Chris Burden, Charles Burns, Hugo Canoilaw, Robert Crumb, Björn Dahlem, Alex Eagleton, Herbert Fritsch, Apostolos Georgiou, Tasos Gaintatzis, Franz Graf, Martin Grandits, Vassilis H, Rachel Harisson, Max Hooper Schneider, Dionisis Kavallieratos, Brigitte Kowanz, Kalup Linzy, Calvin Marcus, Paul Mc Carthy & Mike Kelley, Ben Noam, Meret Oppenheim, Jon Rafman, Jessie Reaves, Toshio Saeki, Eva Schlegel, Jim Shaw, Andreas Slominski, Daniel Spoerri, Liu Susiraja, Paul Thek, Karl Wirsum, Chloe Wise, Thomas Zipp.

    Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα 10 χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ