• Πολιτισμός

    Φως στην τέχνη από την ΔΕΗ – Έκθεση εικαστικών στο ιστορικό εργοστάσιο της εταιρείας

    Φως στην τέχνη από την ΔΕΗ-Έκθεση εικαστικών στο ιστορικό εργοστάσιο της εταιρείας

    Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο


    Έργα τέχνης, που αντλούν έμπνευση από τις εγκαταστάσεις, την πολιτιστική και τεχνολογική κληρονομιά της ΔΕΗ αλλά και από το ευρύτερο εθνικό έργο που έχει επιτελέσει στη διάρκεια λειτουργίας της παρουσιάζονται στο ιστορικό εργοστάσιό της στο Νέο Φάληρο.

    Εκεί όπου 32 έργα καλλιτεχνών που προκρίθηκαν από τον διαγωνισμό, τον οποίο είχε διοργανώσει η εταιρεία ηλεκτρισμού αναπτύσσονται εντυπωσιακά σε έκθεση, συνυπάρχοντας με παλαιό αυθεντικό υλικό του εργοστασίου.

    Την Τρίτη το βράδυ μάλιστα στα εγκαίνια της έκθεσης, που έχει τον τίτλο «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» έγινε και η βράβευση των πέντε πρώτων έργων, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό από ειδική κριτική επιτροπή.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία  Αλεξάνδρα Σδούκου, όπως και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης καθώς και στελέχη της εταιρείας ήταν παρόντες στα εγκαίνια.

    Η ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης μεταξύ της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της εταιρείας ηλεκτρισμού.

    Συγκεκριμένα, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον ανοικτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας, μέσω του οποίου αναδείχθηκαν έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από τις εγκαταστάσεις, την πολιτιστική και τεχνολογική κληρονομιά της ΔΕΗ και από το ευρύτερο έργο της φυσικά.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

    Η επιλογή του ιστορικού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο εξάλλου, δεν ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για έναν συμβολικό χώρο που κρύβει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    «Για εμάς , η ιστορία μας είναι ο οδηγός μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πορεία, η εξέλιξη και όσα πρεσβεύουμε μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά την τέλεση των εγκαινίων ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Καρακούσης, τονίζοντας την διαχρονική σχέση της εταιρείας με την τέχνη και δεσμευόμενος για την ανάληψη και άλλων ανάλογων πρωτοβουλιών της εταιρείας που στόχο θα έχουν να προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό στη χώρα μας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

    «Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να θαυμάσει από κοντά τα έργα που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους, και δεσμευόμαστε ότι η πρωτοβουλία “Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη” αποτελεί μόνο την αρχή από μία σειρά αντίστοιχων πρωτοβουλιών που πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Καρακούσης.

    Έκθεση «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

    Τα 32 έργα επέλεξε, ανάμεσα σε εκατοντάδες που υποβλήθηκαν, κριτική επιτροπή προσωπικοτήτων του πολιτιστικού χώρου και συγκεκριμένα οι Πάνος Κοκκινιάς , Κατερίνα Κοσκινά, Μαρία Μαυροειδή, Τάσος Μπουλμέτης, Νίκος Ναυρίδης Νίκος, Ηλίας Παπαηλιάκης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

    Ενδιαφέρον είναι, ότι καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, design, animationfilms, ηχητικές δημιουργίες, performanceart κ.ά.

    Την διοργάνωση της έκθεσης εξάλλου επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης κυρία Κατερίνα Κοσκινά, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «συνομιλία» των σύγχρονων έργων «με τα παλιά μηχανήματα και το φυσικό ή το “εργοστασιακό” φως των χώρων στο εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο του Νέου Φαλήρου».

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των πέντε μεγάλων νικητών του διαγωνισμού, που είναι:

    • 1ο Βραβείο: Βασιλική Λεγάκη – «Περιστροφές» (Ηχητική Εγκατάσταση) – €8.000
    • 2ο Βραβείο: Παναγιώτης Βορριάς – «Προσπάθησε να μην πατήσεις τη γραμμή» (Εγκατάσταση Σωλήνες Νέον) – €5.000
    • 3ο Βραβείο: Έφη Σπύρου – «Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα» (Βελούδο, Ανακλαστικές Ταινίες) – €3.000
    • 4ο Βραβείο: Απόστολος Μητρόπουλος – «ExpressingElectricity» (Επίτοιχη Εγκατάσταση) – €2.000
    • 5ο Βραβείο: Δημήτρης Τράγκας – «Αστερισμός του Κεραυνού» (Πίνακας) – €2.000
    Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

    Info:

    Τοποθεσία: ΑΗΣ Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ (Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως)
    Έκθεση: «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη»
    Διάρκεια: Ως 27 Φεβρουαρίου
    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00, Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00
    Είσοδος: ελεύθερη

    Έκθεση «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ