• Πολιτισμός

    Ανδρέας Δρακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η νέα δωρεά

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος


    Περί τις 20 εκατομμύρια επισκέψεις. Περισσότερες από 16.000 εκδηλώσεις, περισσότεροι από 900 συμμετέχοντες, 110.000 συμμετοχές σε ξεναγήσεις και περισσότερες από 340.000 επισκέψεις μαθητών. Κι όλα αυτά σε πέντε χρόνια.

    Τα νούμερα μπορεί συνήθως να ακούγονται στεγνά, όμως όταν μιλούν για πολιτισμό αποκτούν άλλη βαρύτητα. Δικαιολογημένα υπερήφανοι λοιπόν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που γιορτάζοντας τα πέντε χρόνια από την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπορούν να δίνουν τα στοιχεία, που αποδεικνύουν την επιτυχία του. Αν και χωρίς αυτά είναι παγκοίνως γνωστό, ότι το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα πρότυπο δημόσιου χώρου έκφρασης πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που είναι ανοιχτός σε όλους. Σ΄αυτήν την επέτειο μάλιστα το ΙΣΝ ανανεώνει την υποστήριξή του στο Κέντρο ανακοινώνοντας μία ακόμη δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για έναν χρόνο, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του.

     «Η πιο σημαντική επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει αγκαλιαστεί από όλους τους ανθρώπους, δημιουργώντας, όπως είχαμε αρχικά οραματιστεί και σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, έναν δημόσιο χώρο, ανοικτό και προσβάσιμο», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος. «Ένα διεθνές τοπόσημο, που είναι ταυτόχρονα, το σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και όπου μαζί με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελούν τον χώρο που χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά τον αγκαλιάζουν, διασκεδάζουν, εκφράζονται, συζητούν, συνευρίσκονται και απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο», προσθέτει Επισημαίνοντας παράλληλα ότι για το σκοπό αυτό χρειάστηκε πολύς κόπος, πολλή ενέργεια και πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους καθώς και η εξαιρετική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    Ανδρέας Δρακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η νέα δωρεά
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    «Εμείς στο ΙΣΝ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το ΚΠΙΣΝ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, συγχρόνως προσβλέποντας και ελπίζοντας ότι θα μπορέσει, στο εγγύς μέλλον, να στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του, για να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένα έργο φτιαγμένο από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο», καταλήγει ο κ. Δρακόπουλος.

    Να σημειωθεί άλλωστε, ότι από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ έως σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει μέσω δωρεών συνολικά 608 εκατομμύρια ευρώ, ποσό, που διατέθηκε κυρίως στην κατασκευή του έργου, αλλά επίσης και στην υποστήριξη λειτουργικών εξόδων του οργανισμού και στη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του, βάσει της δέσμευσης που είχε αναλάβει κατά την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία. Επίσης, η συνεισφορά του αφορά και  σε επιπλέον προγράμματα ενίσχυσης του έργου του ΚΠΙΣΝ, όπως και σε έργα υποδομής πέραν του αρχικού σχεδιασμού.

    Ανδρέας Δρακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η νέα δωρεά
    Επισκέπτες απολαμβάνουν το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων χρόνων, επιπλέον των δωρεών του Ιδρύματος για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και τη διοργάνωση περισσότερων από 16.000 ανοιχτών εκδηλώσεων, έχει εξ ολοκλήρου χρηματοδοτήσει περαιτέρω έργα υποδομής στο ΚΠΙΣΝ, όπως τα Σιντριβάνια στο Κανάλι με χορογραφίες, τον Θόλο στον Λαβύρινθο για τη στέγαση εκδηλώσεων και παραστάσεων, καθώς και τη δημιουργία του εστιατορίου Delta ως διεθνούς γαστρονομικού προορισμού, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

    Ανδρέας Δρακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η νέα δωρεά
    Ο χορός των σιντριβανιών

    Παράλληλα, έχουν υποστηριχθεί έντεκα κύκλοι προγράμματος αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, δίνοντας σε παραπάνω από 900 νέους ανθρώπους την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν καλύτερες προοπτικές εργασίας, με το σκεπτικό της συμβολής στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επανεκκίνησης και Ενίσχυσης των Νέων του ΙΣΝ. Επίσης τα καθημερινά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ έχουν εμπλουτιστεί με πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δράσεων μέσα από την πολύτιμη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» .

    Ακόμη αναπτύχθηκαν σημαντικές συνεργασίες με περισσότερους από 40 διεθνείς και εγχώριους φορείς, όπως ενδεικτικά το Barça Foundation, το Perimeter Institute, το Ίδρυμα TAKIS, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, αλλά και η πιο πρόσφατη συνεργασία με το Lincoln Center for the Performing Arts μέσω της Πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative.

    Έκθεση έργων του Takis

     Το ΚΠΙΣΝ τέλος, έχει ήδη κερδίσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη ως ένα σύγχρονο τοπόσημο, φιλοξενώντας κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως η ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα τον Νοέμβριο του 2016, και τη Σύνοδο EuroMED7 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2021, τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Δυναμικά, μια φορά το χρόνο διοργανώνεται εξάλλου, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το ΙΣΝ και το SNF Nostos στο ΚΠΙΣΝ η ανοιχτή προς όλους εκδήλωση, που γιορτάζει την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γνώση και τη χαρά της συνύπαρξης. Φέτος, στις 23 και 24 Ιουνίου στο πλαίσιο του SNF Conference 2022, θα συζητηθεί το βασικό θέμα που προέκυψε από την πανδημία: Η αξία της ζωής και η υγεία ως αφετηρία την Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μουσείο, ξενώνες, εστιατόρια-καφέ και παραγωγικές μονάδες στο Τατόι – Εγκρίθηκαν οι χρήσεις των κτιρίων

    Αθήνα, η πόλη της σοφίας – Η συναρπαστική ιστορία της από ιρλανδό συγγραφέα



    ΣΧΟΛΙΑ