Πολιτισμός

Εθνικό Θέατρο και Rex: Καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εθνικό Θέατρο, έργο του Τσίλερ

Εθνικό Θέατρο


Εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, το Εθνικό Θέατρο, το Rex και το Σικιαρίδειο, που αποτελούν μνημεία και ιστορικά τοπόσημα της πρωτεύουσας, έχοντας συνδεθεί διαχρονικά με την εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου, πρόκειται να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν.

Και τα τρία, όπως είναι γνωστό, ανήκουν στο Εθνικό Θέατρο, έτσι η αναβάθμιση των υποδομών τους αφορά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους προ το κοινό αλλά και στους εργαζόμενους στον τομέα της τέχνης.

Το κτίριο του Τσίλερ επί της Αγίου Κωνσταντίνου, το κινηματοθέατρο REX με το αρχιτεκτονικό ύφος της Art Deco, που συνδυάζει στοιχεία των αμερικανικών πολυχώρων ψυχαγωγίας, καθώς και το νεοκλασικό κτήριο του «Σικιαριδείου Πολυιατρείου» επί της οδού Φειδίου, συνθέτουν ένα κτηριακό απόθεμα αντάξιο της ιστορίας του Εθνικού Θεάτρου και με ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα.

Σύμφωνα, έτσι, με την με την αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προβλέπονται εργασίες βελτίωσης των υποδομών στο Rex και το Σικιαρίδειο με παρεμβάσεις αρχιτεκτονικές και ενεργειακής αναβάθμισης.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ανακαίνιση και αναβάθμιση της «Σκηνής Παπαδάκη» και της «Σκηνής Κοτοπούλη» του Rex και των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού. Και στα τρία κτίρια ωστόσο, δηλαδή και στο Εθνικό πρόκειται να γίνουν εργασίες βελτίωσης για την προσβασιμότητα ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, αλλά και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Το ιστορικό των κτιρίων

Το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου επί της Αγίου Κωνσταντίνου ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1891-1901με δωρεές ελλήνων ομογενών του Λονδίνου και χορηγίες από το Δημόσιο Ταμείο, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller και με πρωτοβουλία του βασιλιά Γεωργίου Α΄.

Σκοπός ήταν να καλυφθεί η ανάγκη μόνιμης θεατρικής σκηνής. Το κτίριο λειτούργησε με προσκλήσεις ως επίσημο Βασιλικό θέατρο μέχρι το 1908. Έκτοτε δόθηκε σε κοινή χρήση και το 1924 μετονομάσθηκε σε Εθνικό Θέατρο.

Το θέατρο Rex
Το θέατρο Rex

Το Rex οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1935-1937 με σκοπό να φιλοξενήσει επάλληλες θεατρικές, κινηματογραφικές αίθουσες και να λειτουργήσει ως κέντρο θεαμάτων και ψυχαγωγίας κατά τα δυτικά πρότυπα. Στο ισόγειο του πολυχώρου λειτουργούσε ο κινηματογράφος Rex και στον όροφο το Θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το κτίριο εξαγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 1983 και περιήλθε στην κυριότητα του Εθνικού Θεάτρου με την ίδρυσή του ως Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το Σικιαρίδειο Πολυιατρείο
Το Σικιαρίδειο Πολυιατρείο

Το Σικιαρίδειο Πολυιατρείο τέλος, επί της Φειδίου 5 κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πιθανότατα κατά την ίδια περίοδο που ανεγέρθηκαν τα γειτονικά επί της Φειδίου κτήρια της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Ελληνικού Ωδείου, με τα οποία αποτελεί ενιαίο σύνολο. Πρόκειται για νεοκλασικό κτήριο, του οποίου η πίσω πλευρά επικοινωνεί με το Rex.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 7.500.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Παράταση υποβολής προτάσεων για το Πρόγραμμα «Νέοι ερευνητές-Νέες εκδόσεις»

Ο ιπποπόταμος-μπανιέρα, τα κοπάδια προβάτων και τα γατό-ψαρα – Το εικαστικό σύμπαν των Λαλάν σε δημοπρασίαΣΧΟΛΙΑ