• Πολιτισμός

    Ένας Καραβάτζιο σε ομηρία και οι πελάτες που ζητούν τα χρήματά τους

    Το έργο το Καραβάτζιο «Η στέψη με Αγκάθια»

    Το έργο το Καραβάτζιο «Η στέψη με Αγκάθια»


    Ένας Καραβάτζιο πολλών εκατομμυρίων, επίσης έργα του Τιντορέτο, του Μπελίνι, του Τιέπολο και άλλων, όλη η αφρόκρεμα της ιταλικής ζωγραφικής σε μία Τράπεζα. Η οποία όμως έχει κλείσει από το 2017, όταν ο πρόεδρός της καταδικάστηκε για έλεγχο της αγοράς.

    Τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση; Οι νόμοι σ’ όλες τις χώρες είναι πάνω-κάτω ίδιοι, αφού η πώληση των περιουσιακών στοιχείων μιας Τράπεζας μπορεί να αποπληρώσει τους πελάτες, που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους ,αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για ακίνητα -για παράδειγμα- αλλά για έργα τέχνης υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και εθνικής σημασίας για τους Ιταλούς. Αυτό επισημαίνουν και τα ιταλικά δικαστήρια με τα σπουδαία έργα να βρίσκονται σε μία παράξενη ομηρία.

    Η ιστορία άρχισε, όταν η Banca Popolare di Vicenza κατέρρευσε υπό το βάρος αποκαλύψεων για τη διαχείρισή της, έτσι ένα ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε, ότι η μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που της ανήκε, θα έπρεπε να πουληθεί, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα που οφείλονται στους πελάτες της. Ανάμεσα στα έργα, ας σημειωθεί και ένας Καραβάτζιο «Η στέψη με Αγκάθια», που απεικονίζει ένα αγκάθινο στεφάνι να τοποθετείται στο κεφάλι του Χριστού. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία όμως, περί εθνικής κληρονομιάς, οι πολύτιμοι πίνακες της συλλογής δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα αλλά, αν πουληθούν, να παραμείνουν σε αυτήν. Κάτι βεβαίως, που μειώνει την τιμή πώλησης, ελλείψει δηλαδή, διεθνούς ενδιαφέροντος, αν και βέβαια θα γίνουν έτσι, πιο ελκυστικά για την ιταλική αγορά.

    Από τη συλλογή, 124 πίνακες στεγάζονται στο πρώην γραφείο της Τράπεζας στο Πράτο, ενώ άλλα εκτίθενται σε ένα μουσείο στη Βιτσέντζα. Ειδικά ο Καραβάτζιο επικυρώθηκε ως γνήσιος μόλις το 2017, παρ΄ότι από το 2006 ήδη, όταν εκτέθηκε στην εκκλησία του San Bartolomeo della Certosa στη Γένοβα οι ειδικοί της τέχνης, που είχαν αποκαταστήσει το έργο ήταν βέβαιοι, ότι πρόκειται για αυθεντικό -αν και ημιτελές- και όχι αντίγραφο που πίστευαν ως τότε.

    Να σημειωθεί, ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας που έκλεισε, έχουν μεταφερθεί στην Intesa Sanpaolo, μια από τις Τράπεζες της Ιταλίας, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ ως μέρος ενός σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Η Τράπεζα επρόκειτο επίσης να λάβει 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναλάβει τα επισφαλή δάνεια της Popolare και αυτά μιας άλλης προβληματικής Τράπεζας ενώ έλαβε άλλα 12 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις για την προστασία της από μεγάλες απώλειες.

    Πέραν αυτών η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να εκτιμήσει τη συλλογή, κάτι που ακόμη δεν έχει κάνει.

    Το έργο το Καραβάτζιο «Η στέψη με Αγκάθια»
    Το έργο το Καραβάτζιο «Η στέψη με Αγκάθια»

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας Καραβάτζιο, μία ρωμαϊκή βίλα αξίας μισού δισ. και μια πριγκίπισσα με παρελθόν

    Φως στην τέχνη από την ΔΕΗ – Έκθεση εικαστικών στο ιστορικό εργοστάσιο της εταιρείας

    Ανδρέας Δρακόπουλος: Η μεγάλη επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η νέα δωρεά



    ΣΧΟΛΙΑ