• Πολιτισμός

    Ένα βήμα μπροστά για το ανάκτορο του Τατοΐου – Εντός των ημερών ο ανάδοχος για την αποκατάστασή του

    • Μαρία Θερμού

    Το Τατόι εγκαταλελειμμένο


     Άδειο, ερμητικά κλειστό και αφημένο στην φθορά του χρόνου, το ανάκτορο του Τατοΐου μπορεί πλέον να περιμένει καλύτερες μέρες.

    Ο διαγωνισμός για την αρχιτεκτονική, την στατική και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, που είχε προκηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ολοκληρώθηκε και έτσι εντός των ημερών πρόκειται να αναδειχθεί ο ανάδοχος, που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου της αποκατάστασής του.

    Συγκεκριμένα, μάλιστα, έχουν υποβληθεί οκτώ υποψηφιότητες, από τις οποίες θα προκύψει η επιλογή.

    Να σημειωθεί ότι το ανάκτορο θα αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, αυτήν της εποχής του Γεωργίου Α’, καθώς οι επισκευές που είχαν γίνει μετά την μεγάλη πυρκαγιά του ’16 στην Δεκέλεια το είχαν αλλοιώσει πολύ. Στη συνέχεια το κτίριο θα μετατραπεί σε μουσείο.

    Κτίσμα στο Τατόι στην σημερινή κατάσταση

     Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ανέρχεται στο 1.150.000 ευρώ.

    Δεδομένου, όμως, ότι στόχος της κυβέρνησης, όπως είχε αναγγείλει από τις προγραμματικές δηλώσεις του ήδη ο πρωθυπουργός, είναι η συνολική προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του κτήματος, αναμένεται και η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το Τατόι ως ενιαία πολιτιστική οντότητα.

    Ιδιώτης χορηγός, του οποίου το όνομα θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς, αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει αυτήν την αρκετά ακριβή μελέτη, η οποία θα είναι έτοιμη στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.

    Τμήμα του κατεστραμμένου οινοποιείου στο Τατόι 

    Γιατί δεν αρκεί η αποκατάσταση των κτιρίων ώστε να μην καταρρεύσουν -πολλά είναι όντως ετοιμόρροπα-  απαιτείται και η πρόβλεψη για την μετέπειτα χρήση τους και το ρόλο τους στο πλαίσιο όλου του συγκροτήματος. Το πρώην ξενοδοχείο «Τατόιον» έτσι, θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει, με σύγχρονες βέβαια πλέον προδιαγραφές και τα άλλα κτίρια να αξιοποιηθούν αντιστοίχως.

     Πέρα απ’ αυτά, όμως, η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας επιβάλλεται για την διαχείριση όλου του κτήματος και την δημιουργία αγροδιατροφικών μονάδων, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ανταποδοτικά.

    Το ανάκτορο του Τατοΐου

    Το Τατόι με έκταση 47.427 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος, ενώ από το υπουργείο Πολιτισμού έχουν κριθεί διατηρητέα τα 27 από τα 40 κτίρια που βρίσκονται σ’ αυτό, καθώς και τα αντικείμενα που είχαν απομείνει, φυλαγμένα σε διάφορους χώρους.

    Μόνον στο ανάκτορο, υπήρχαν περί τα 5.500 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ζωγραφικοί πίνακες, μετάλλια, κύπελλα, αντικείμενα μικροτεχνίας, παραδοσιακές φορεσιές, αρχεία, λευκώματα και φωτογραφίες, οικόσημα, βιβλία, τετράδια κ. ά.

    Όχι ιδιαίτερης αξίας, τα περισσότερα από αυτά -πλην της ιστορικής- ενώ ενδιαφέρον έχουν κάποια παλιά αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων τέσσερις Rolls-Royce, οι οποίες πάντως καταστρέφονται από το χρόνο. Πλην των κτισμάτων όμως, και τα κινητά αντικείμενα έχουν κριθεί διατηρητέα, με την συντήρησή τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.  

    Κτίσματα στο Τατόι στη σημερινή τους κατάσταση

    Σήμερα εξάλλου εκτός από την μελέτη  για το ανάκτορο υπάρχουν έτοιμες άλλες επτά μελέτες και συγκεκριμένα για την Οικία Δασοφύλακα, την Οικία Αρχικηπουρού, την Οικία Φροντιστή, την Οικία Στουρμ, το Βουτυροκομείο, το Τηλεγραφείο και το κτίριο γεννήτριας.



    ΣΧΟΛΙΑ