• Πολιτισμός

    Ελληνική έκθεση στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι


    Ελληνική αρχαιολογική έκθεση πρόκειται να οργανωθεί στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον τομέα του Πολιτισμού. Μια συμφωνία, που είναι στα σπάργανα ακόμη αφού μόλις προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη, που είχαν η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Γνώσης κυρία Noura Al Kaabi.

    Πρόταση της Ελληνίδας υπουργού μάλιστα ήταν η συνέκθεση έργων και του σύγχρονου πολιτισμού με στόχο την προσέλκυση και των νεώτερων γενιών στα μουσεία.

    Κατά τη διάρκεια της EXPO του Άμπου Ντάμπι εξάλλου, που αναβλήθηκε για το 2020 εξαιτίας της πανδημίας αλλά τα εγκαίνιά της θα γίνουν εν τέλει, τον Οκτώβριο του 2021 η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έκθεση με ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων υψηλής ποιότητας.

    Οι δυο υπουργοί συζήτησαν ιδιαίτερα, άλλωστε, την περαιτέρω ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Σύγχρονου Πολιτισμού. Η κυρία Al Kaabi μάλιστα ζήτησε από την Ελληνίδα υπουργό την βοήθεια του υπουργείο Πολιτισμού σε θέματα τεχνογνωσίας στην δημιουργία μουσειακών και ψηφιακών εκθέσεων αλλά και στον τρόπο τεκμηρίωσης που σχετίζονται με την Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά.

    Για το σκοπό αυτό, όπως είπε η κ. Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να συνεργαστεί με το υπουργείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και να σχεδιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά σεμιναριακών μαθημάτων για επαγγελματίες του Πολιτισμού. Σε αυτά τα μαθήματα και σε επιπλέον σεμινάρια να συζητηθεί πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προστατεύουν και διαχειρίζονται το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η σειρά μαθημάτων και σεμιναρίων μπορεί να συνοδευτεί από μία ψηφιακή έκθεση, η οποία θα αποτελέσει μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος».



    ΣΧΟΛΙΑ