• Πολιτισμός

    Ελλάδα και Μάγκνα Γκρέτσια σε μια συμφωνία πολιτισμού με κοινές δράσεις

    Η  πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μεγάλη Ελλάδα Νίνο Φότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας


    Στενοί οι δεσμοί που μετρούν χιλιετίες, κοινές αναφορές σε παραδόσεις και μια γλώσσα με τη μουσικότητα της ιταλικής, όπου εμφιλοχωρούν ελληνικές λέξεις, συγκινητικά διασωσμένες.

    Είναι η Μεγάλη ΕλλάδαMagna Grecia, ονομασία που ήδη από την αρχαιότητα είχαν δώσει οι Ρωμαίοι στις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας. Εκεί όπου και σήμερα η ανάμνηση της καταγωγής από την μητέρα Ελλάδα δεν μένει  μόνον στα βιβλία αλλά μεταφράζεται σε μουσική, λόγο, πολιτισμό γενικότερα. Είναι ιδιαίτερα σημαντική έτσι, η συνεργασία που υπογράφηκε μεταξύ δύο μη κερδοσκοπικών φορέων της Ελλάδας και της Ιταλίας για κοινές δράσεις, που υπόσχονται τη σύσφιξη, έτι περαιτέρω, των σχέσεων και τη χάραξη κοινών δρόμων στον πολιτισμό, και όχι μόνον.

    Οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού με πρόεδρο την κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη και το Ίδρυμα Μεγάλη Ελλάδα (Fondazione Magna Grecia) που εδρεύει στη Ρώμη με πρόεδρο τον κ. Νίνο Φότι είναι οι δύο αυτοί φορείς, που ήρθαν κοντά, χάρις στην πρωτοβουλία του επίτιμου προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη για μια συνεργασία, που αποσκοπεί στην ανάδειξη των κοινών στοιχείων των δύο λαών και στη δημιουργία νέων προοπτικών.

    Για το λόγο αυτό άλλωστε, βρέθηκαν στην Ελλάδα ο ίδιος ο κ. Φότι με τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος κ. Φραντσέσκο Σαβέριο Ρομάνο και τον πρόεδρο εποπτικού οργάνου κ. Αντονέλο Κολόσιμο.

    Οι συμμετέχοντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας

    Τα κοινά σημεία

    «Εγκαινιάζουμε μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνεργασία για την ενθάρρυνση και υλοποίηση δράσεων σχετικών με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την οικολογία, την τεχνολογία, τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις των δύο χωρών, με έμφαση στα κοινά σημεία που τις ενώνουν», όπως  είπε η κυρία Λιδωρίκη κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας των δύο οργανισμών, που έγινε σε τελετή στη Σχολή Αμερικανικών Κλασικών Σπουδών.

    Όπως η ίδια πρόσθεσε, στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, μόνον με «Δρόμους Πολιτισμού» μπορούν να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις και οι πολυδιάστατες εξελίξεις. «Με όπλο μας την Πολιτιστική Διπλωματία προχωρούμε με όραμα την Επένδυση στον Πολιτισμό », κατέληξε στην ομιλία της.

    Η συνεργασία

    Μια σύντομη παρουσίαση του Ιδρύματος και των σκοπών του, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την προαγωγή του πολιτισμού στη Νότια Ιταλία, τη στήριξη του τουρισμού, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και έρευνας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρίες και την περιφερειακή συνεργασία, έκανε εξάλλου ο κ. Φότι.

    Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη πολιτιστικών δράσεων στην Ιταλία και την Ελλάδα με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού και της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μια συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς φορείς Ελλάδας και Ιταλίας και το Ελληνο-Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    «Είναι καιρός Ελλάδα και Ιταλία να προβάλουν τη γνώση της κλασσικής αρχαιότητας στη Νότια Ιταλία, καθώς και την προβολή των μνημείων και της σημασίας τους για τον πολιτισμό», κατέληξε ο κ. Φότι.

    Ο επίτιμος προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας

    Ιστορική στιγμή

    Για το Fondazione Magna Grecia, την επιρροή του στις πολιτικές αποφάσεις για τον πολιτισμό και τη νομική μορφή του, μίλησαν όμως και ο αντιπρόεδρός του και μέλος του Ιταλικού Κοινοβουλίου κ. Ρομάνο,  όπως και ο δικαστής κ. Κολόσιμο.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό η κυρία Βαλέρια Ρέτζιο,  Α΄ Γραμματέας και Μορφωτική Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας, ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας  και ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Τσαμίχας.

    Ως μία ιστορική στιγμή για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας χαρακτήρισε τέλος, την υπογραφή αυτού του συμφώνου συνεργασίας  ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, ολοκληρώνοντας την εκδήλωση. Αναφερόμενος επίσης στις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού  μίλησε για την παρουσία τους επί 30 χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό με σημαντικές δράσεις,  ενώ όπως επισήμανε, η συμμετοχή της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θα είναι ουσιαστική για την συμπόρευση πολιτισμού και επιχειρηματικότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανικό Μουσείο: Εκατοντάδες από τα κλεμμένα μπορεί να έχουν πουληθεί για σκραπ

    Το πολύμορφο, πολιτιστικό μωσαϊκό της Κέρκυρας σε έναν τόμο – Από την Lamda Development

    Λίνα Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι προϊόντα κλοπής     



    ΣΧΟΛΙΑ