• Πολιτισμός

    Ελευσίνα: Το αρχαίο τείχος προστατεύεται με σύγχρονο τρόπο

    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα

    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα


    Περισσότερο από ένας αιώνας έχει περάσει από τότε που αποκαλύφθηκε το Πεισιστράτειο Τείχος, που προστάτευε την Ελευσίνα και οι φθορές του είναι πλέον αρκετές.

    Η λύση είναι πλέον μία, στέγαστρα δηλαδή, που θα καλύψουν τα σωζόμενα τμήματα του μνημείου. Αυτά ακριβώς ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που γνωμοδότησε θετικά επί της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης στατικής επάρκειάς τους. Η προστασία του τείχους και η αρμονική ένταξη των στεγάστρων στον αρχαιολογικό χώρο είναι άλλωστε τα βασικά ζητούμενα.

    «Η σπουδαιότητα του Πεισιστράτειου Τείχους είναι πολύ μεγάλη, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα παραδείγματα οχυρωματικών κατασκευών από μη ψημένους πλίνθους», όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, διευκρινίζοντας και τις βλάβες που έχουν υποστεί ως σήμερα, συγκεκριμένα την απώλεια σημαντικού μέρους της μάζας του ενώ οι αρμοί είναι δυσδιάκριτοι. Τα υπάρχοντα στέγαστρα εξάλλου δεν παρέχουν την απαιτούμενη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

    «Με την τοποθέτηση νέων στεγάστρων επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταλοίπων έναντι των καιρικών συνθηκών και η ανάδειξη της αξίας του μνημείου», όπως προσθέτει η υπουργός αναφερόμενη γενικότερα και στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται πλέον, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και πιο ορατές.

    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα
    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα

    Τα οφέλη της επέμβασης

    Το Πεισιστράτειο Τείχος με το οποίο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. τειχίστηκε για πρώτη φορά η πόλη της Ελευσίνας και το Ιερό γνώρισε τρεις διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας στην μακραίωνη ιστορία του: Αρχικά ως οχυρωματικός περίβολος, ως ανάλημμα και ως τμήμα επίχωσης και τέλος ως ανεσκαμμένο κατάλοιπο μερικώς ή πλήρως εκτεθειμένο.

    Στόχος της μελέτης έτσι, είναι η προστασία του μνημείου από τη διαβρωτική επίδραση του ανέμου, της βροχής και των ακραίων θερμοκρασιών. Ο σχεδιασμός έχει ως γνώμονα την ομαλή ένταξη των στεγάστρων στο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και την ανάδειξη της σπουδαιότητα του μνημείου. Τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συνολική μόνιμη στέγαση του μνημείου είναι, επίσης, η διαμόρφωση ηπιότερων συνθηκών μικροκλίματος, φωτισμού και αερισμού, αλλά και ο περιορισμός του εύρους και της ταχύτητας μεταβολής των θερμοκρασιών.

    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα
    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα

    Έργα στην Ελευσίνα

    Προκειμένου να μη διαταραχθεί το άμεσο περιβάλλον, ο σχεδιασμός της έκτασης των στεγάστρων προστασίας περιορίζονται αυστηρά στα όρια του μνημείου. Στόχος είναι  αφ΄ενός η εναρμόνισή τους με τους άξονες της κάτοψης του υποκείμενου μνημείου αφ΄ ετέρου η ενίσχυση της έννοιας της συνέχειας των ευρημάτων, τα οποία αν και μπορεί να είναι διακοπτόμενα ή και σε απόσταση μεταξύ τους, αποτελούν κομμάτια του ίδιου συνόλου. Για την πλαϊνή κάλυψη του μνημείου προτείνεται η χρήση υαλοπινάκων σε σύστημα σημειακής στήριξης. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το ύψος του «Κιμώνειου τείχους», το οποίο συνορεύει προς τα νότια, για να μην επηρεαστεί αρνητικά από την επέμβαση.

    Η προστασία του Πεισιστράτειου Τείχους  πάντως, όπως υπενθυμίζει η υπουργός Πολιτισμού αποτελεί μία επιπλέον επέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, όπου ήδη εκτελείται ένα σύνθετο έργο, που περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της εισόδου, τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων, τη δημιουργία νέας διαδρομής για τα ΑμεΑ, καθώς και τη συνολική βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

    «Στόχος μας είναι ο χώρος να καταστεί περισσότερο προσβάσιμος, κατανοητός και ευανάγνωστος για το ευρύ κοινό. Καθώς στην ουσία βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, επιδιώκουμε μια πιο στενή και οργανική σχέση με την πόλη», λέει η κυρία Μενδώνη.

    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα
    Η μελέτη για τα νέα στέγαστρα

    Διαβάστε επίσης:

    Διαφορετικά αρχαία συνεργεία δούλευαν στον Τύμβο Καστά – Μέλη επιστρέφουν στη θέση τους στον περίβολο

    Έργα της Ελένης Βερναδάκη για πρώτη φορά σε δημοπρασία και έκθεση

    Πορφύρα: Μία ελληνική λέξη μόλις διαβάστηκε σε απανθρακωμένο πάπυρο από την έκρηξη του Βεζούβιου



    ΣΧΟΛΙΑ