• Πολιτισμός

    Έλαμψαν από νέο φως ο ναός του Ηφαίστου και το μνημείο του Φιλοπάππου (video)

    Ο ναός του Ηφαίστου με τον νέο φωτισμό


    Ποτέ δεν είχαν ξαναδεί οι Αθηναίοι τον περίφημο ναό του Ηφαίστου, τον καλύτερα διατηρημένο στον ελλαδικό χώρο, έτσι φωτισμένο, με τους πυκνούς, ραβδωμένους κίονές του να δίνουν ύψος του μεγαλείου του. Και ουδέποτε στο μνημείο του Φιλοπάππου δεν διαγράφηκε τόσο ανάγλυφα η παράσταση, που δείχνει τον ίδιο τον Φιλόπαππο πάνω σε τέθριππο άρμα.

    Τα δύο μνημεία, που «συνομιλούν» με τον ιερό βράχο εδώ και αιώνες μοιράζονται πλέον μαζί του και την ίδια φιλοσοφία και τεχνολογία στον νυχτερινό φωτισμό τους, με αποτέλεσμα την κοινή πρόσληψη της θέασής τους από όλη την Αθήνα.

    Έτσι, με τον ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών και το μνημείο του Φιλοπάππου, σημαντικά και τα δύο τοπόσημα της πόλης  ολοκληρώνεται το έργο του νέου φωτισμού των μνημείων, που πραγματοποιήθηκε σε  σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η βραβευμένη με ΕΜΜΥ, Ελευθερία Ντεκώ, μετά την Ακρόπολη στρέφει το βλέμμα μας στα δύο μνημεία και το άμεσο περιβάλλον τους: τον όγκο και τη γεωμετρία του μνημείου του Φιλοπάππου, την αρχιτεκτονική του μνημείου του Ηφαίστου, από κοντινές αλλά και από μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στην πόλη.

    Ο νέος φωτισμός εστιάζει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του ναού του Ηφαίστου, στον τονισμό της τρίτης διάστασης του μνημείου ως συνόλου, αλλά και της γλυπτικότητας των επιμέρους στοιχείων, με εντάσεις που προσομοιάζουν στη διαβάθμιση του φωτός την ημέρα.

      Με τον νέο τρόπο φωτισμού αναδεικνύονται τα γλυπτικά μέρη στην πρόσοψη του μνημείου του Φιλοπάππου και η αρχιτεκτονική του διάρθρωση. Δίνεται έμφαση στα δύο γλυπτά στο ανώτερο τμήμα του μνημείου και επιπλέον  στη νοτιοδυτική πλευρά, πέρα από την πίσω όψη, τονίζεται και ό,τι έχει διασωθεί από το περίγραμμα του ταφικού θαλάμου.

    Το μνημείο του Φιλοπάππου με νέο φως

    «Όπως συνέβη στον ιερό βράχο και στα μνημεία επ’ αυτού, και στην περίπτωση των μνημείων του Ηφαιστείου και του Φιλοπάππου, τονίζεται η τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης, ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού. Και δεδομένου, ότι το σύνολο των φωτισμών αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση επισήμανε, ότι «Η εικόνα της Ακρόπολης είναι η εικόνα της χώρας και ότι η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας και στην πολιτιστική κληρονομιά, σε πολύ σύντομο χρόνο, πρότυπα και καινοτόμα έργα, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο».

    Ο ναός του Ηφαίστου με τον νέο φωτισμό
    Ο ναός του Ηφαίστου με τον νέο φωτισμό

    Το φωτιστικό αποτέλεσμα δημιουργεί την αίσθηση μιας ενιαίας σύνθεσης στο σύνολο των μνημείων, χωρίς το ένα να ανταγωνίζεται φωτιστικά το άλλο. Οι λαμπτήρες  αντικαταστάθηκαν με φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED. Όπως και στον φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης, τα φωτιστικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας σημαντική ευελιξία στη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού και επιτυγχάνοντας τον κατάλληλο φωτισμό αναλόγως του σημείου τοποθέτησης  και του σημείου ενδιαφέροντος (θόλος, κίονες, μετόπη, αέτωμα).

    Το μνημείο του Φιλοπάππου με νέο φως
    Το μνημείο του Φιλοπάππου με νέο φως

     Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο 2020 παραδόθηκε ο φωτισμός του Ιερού Βράχου της  Ακρόπολης. Φωτίστηκαν εκ νέου εννέα σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ άλλα πέντε μνημεία φωτίστηκαν για πρώτη φορά (το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης).

    Δείτε το βίντεο του ολοκληρωμένου φωτισμού των μνημείων της Ακρόπολης στο κανάλι YouTube του ΥΠΠΟΑ



    ΣΧΟΛΙΑ