• Πολιτισμός

    Εγκαίνια την Κυριακή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

    Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» σε διατηρητέο κτήριο


    Εγκαίνια για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας «Αρέθουσα» την Κυριακή 23 του Μαΐου στις 7,30 το απόγευμα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και από την επομένη το μουσείο θα είναι, ανοιχτό για όλους.

    Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας, όπου είναι και οι πηγές της μυθικής Αρέθουσας, από όπου και έλαβε την ονομασία του, το κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα στο οποίο στεγάσθηκε. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα Α.Ε.», που σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά το 1980 ενώ στη συνέχεια κηρύχθηκε ως μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς και τεκμήριο της σημαντικής βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης. Άλλωστε και το ίδιο αποτελεί ένα έκθεμα.

    Η βιομηχανική αρχιτεκτονική του κτηρίου οδήγησε και στην διάρθρωση της έκθεσης σε τρία επίπεδα, ισόγειο, ημιώροφο και όροφο δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθούν στο νέο μουσείο διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και να παρουσιασθούν αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.

    Έτσι, στη νέα μόνιμη έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα από την Παλαιολιθική περίοδο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, που αναδεικνύουν επιλεγμένες πτυχές της ιστορίας των δύο νησιών μέσα από μία δυναμική κοινωνική ερμηνεία σημαντικών θεμάτων.

     

    Άποψη της θεματικής ενότητας του μουσείου «Τόπος»

    Στις αίθουσές του προβάλλονται εξέχουσες πτυχές στην ιστορία της Εύβοιας, όπως ο ρόλος της Σκύρου στο εμπόριο και τη μεταλλουργία στο προϊστορικό Αιγαίο, η ευημερία του οικισμού στο Λευκαντί τον 10ο αιώνα π.Χ., η παρουσία των Ευβοέων στον αποικισμό και η διάδοση του ευβοϊκού αλφαβήτου στη Δύση, η σύνδεση του ομηρικού έπους και του αρχαίου δράματος με το ιερό της Αρτέμιδας στην Αυλίδα, το φημισμένο Νεγροπόντε, που ήταν ισχυρό κέντρο των Βενετών, η ακμή του Εγριμπόζ την Οθωμανική εποχή αλλά και η βιομηχανική ανάπτυξη των αρχών του 20ού αιώνα.

    .Άποψη της θεματικής ενότητας του μουσείου «Τόπος»

    Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο καθώς και ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη. Είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

    Να σημειωθεί, ότι η περιοχή που φιλοξενεί το Μουσείο (συνοικία Αγίου Στεφάνου) βρίσκεται πλησίον του λιμένος της Χαλκίδας των κλασικών – ρωμαϊκών χρόνων και στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαία δημόσια κτήρια, βιοτεχνικές και λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Το παλαιό εργοστάσιο Αρέθουσα είχε κτισθεί το 1902 για λογαριασμό της εταιρείας των αδερφών Ζάχου και του Χ. Δαβούρτζικα και λειτούργησε κυρίως ως οινοπνευματοποιείο – ποτοποιείο, αλλά και ως παγοποιείο. Το εργοστάσιο είχε χωροθετηθεί τότε έξω από τα τότε όρια της πόλης, σε μια αδόμητη περιοχή, που για πολλές δεκαετίες υπήρξε το βιομηχανικό προάστιο της Χαλκίδος, προκειμένου να γειτνιάζει με τη θάλασσα και με τον κάμπο του Λήλαντα όπου παραγόταν η πρώτη ύλη του, η σταφίδα.

    Τον αγιασμό εγκαινίων θα τελέσει ο Μητροπολίτης Χαλκίδος  Χρυσόστομος, ενώ στην εκδήλωση θα συμμετάσχει μικρός αριθμός προσκεκλημένων σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

    Διαβάστε επίσης:

    Η «Αρέθουσα», το μουσείο της Χαλκίδας έτοιμο στο τέλος του χρόνου  

    Τα αγάλματα ξαναγυρίζουν στο Μουσείο της Κω

    Ανοίγει ανανεωμένο το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ