• Πολιτισμός

    Δημήτρης Λιντζέρης – Μια κατάθεση ψυχής στη ζωγραφική

    • NewsRoom


    Περισσότερα από δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να δημιουργήσει ο Δημήτρης Λιντζέρης το χάρτη, όπου αποτυπώνεται η ιστορία και το έργο των Ελλήνων στην Ευρώπη και την Ανατολή σε βάθος χρόνου. Απαιτήθηκε μεγάλη έρευνα και μελέτη προκειμένου να αποδοθούν επακριβώς τα γεγονότα της Ιστορίας αλλά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

    Ερασιτέχνης ζωγράφος αλλά εξέχων γιατρός, ειδικευμένος στη Μαιευτική Γυναικολογία και παράλληλα με πολιτική δράση, καθώς επί δωδεκαετία υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο Δημήτρης Λιντζέρης καταθέτει τώρα στο κοινό το ζωγραφικό του έργο.

    Στην έκθεσή του με τίτλο «Κατάθεση ψυχής», που εγκαινιάζεται την Τετάρτη25 Ιανουαρίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος» του Δήμου Νικαίας παρουσιάζει έργα που απεικονίζουν σημαντικά πρόσωπα, ήρωες αλλά και αγίους. Με την δική του «κατάθεση ψυχής» έτσι, αποτίει ένα είδος εικαστικού φόρου τιμής σε όσους θεωρεί πως συνέβαλαν με την ουσιαστική συνεισφορά και την αυτοθυσία τους, με την σκέψη επίσης αλλά και τους αγώνες τους, στην διαχρονική πορεία της πνευματικής κυρίως ζωής αυτού του τόπου, τροφοδοτώντας συναισθηματικά και ως συνεκτικός κινητήριος μοχλός (σε σχέση με το παρελθόν) την καθημερινότητά μας.

    Όντας αυτοδίδακτος, αντιμετώπισε την ζωγραφική ως έναν τρόπο εσωτερικής άσκησης και μαθησιακού αυτοελέγχου, συνειδησιακής εγρήγορσης και φαντασιακής ανάπτυξης, δημιουργικής επιπλέον επεξεργασίας ορισμένων όψεων της συλλογικής μνήμης, αλλά και των προσωπικών βιωμάτων του, με στόχο την προσπάθεια εξεικονισμού προσώπων και πραγμάτων, που θα του επέτρεπαν να αναζητήσει, να ερευνήσει και να γνωρίσει βαθύτερα τις ουμανιστικές αξίες που διαμόρφωσαν την πολιτισμική ιστορία του ελληνισμού.

    Έργα του Δημήτρη Λιντζέρη
    Έργo του Δημήτρη Λιντζέρη

     Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά, η οποία επιμελείται και τον  κατάλογο με επιλογές έργων του. Παρουσιάζονται οι ενότητες  Χάρτης του Διαχρονικού Ελληνισμού, Σχέδια,  Πορτραίτα, Ιστορικά Πρόσωπα, οι Ήρωες του ’21,  Μικρασιατικά θέματα και  Αγιογραφίες.

     Κατά την ημέρα των εγκαινίων, θα χαιρετίσουν την εκδήλωση ο πρώην Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και ο ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, ενώ για τον Δημ. Λιντζέρη ως ζωγράφο θα μιλήσει η κυρία Αθηνά Σχινά.

    Έργo του Δημήτρη Λιντζέρη
    Έργo του Δημήτρη Λιντζέρη

    Info:

    Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοϊζος» Δήμου Νικαίας:  Θηβών 245

    Έκθεση: Δημήτρης Λιντζέρης  «Κατάθεση ψυχής»

    Διάρκεια: 25 ως 30 Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ