Πολιτισμός

Bonhams: Σημαντικός πίνακας του Θεόφιλου για πρώτη φορά στη δημοπρασία Greek Sale του Μαΐου

  • NewsRoom

Πίνακας του Θεόφιλου «Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή»


Ο περίφημος πίνακας «Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ένα από τα διαμάντια της συλλογής του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου με σειρά δημοσιεύσεων και εκθέσεων, θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι.

Ο πίνακας παρέμενε αφανής για περισσότερο από 50 χρόνια σε ιδιωτική συλλογή. 

Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου διευθύντρια της Art Expertise και υπεύθυνη της δημοπρασίας αναφέρει σχετικά:

Γεμάτος δύναμη και σιγουριά για τη νίκη σαν έφιππος στρατιωτικός άγιος, ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης καταδιώκει τον Κιουταχή Πασά κατά την πολιορκία της Ακρόπολης το 1826. Η αντίθεση ανάμεσα στην αγέρωχη μορφή του Καραϊσκάκη και τον ηττημένο Τούρκο στα πόδια του αλόγου του τονίζει την αποφασιστικότητα του Αγώνα και προαναγγέλλει την απελευθέρωση.

Η σκηνή της μάχης φιλτράρεται μέσα από τη φαντασία του ζωγράφου και μεταβάλλεται σε έκφραση λεβεντιάς και πατριωτικού μεγαλείου –μια ζωγραφική αντίληψη που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή τέχνη και τη δημοτική ποίηση. 

Γνήσιος εκφραστής του νεοελληνικού πολιτισμού, ο Θεόφιλος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Για τον Γιάννη Τσαρούχη –ο οποίος σχεδίασε και έφτιαξε την κορνίζα του έργου στο σπίτι του Εμπειρίκου– ο Θεόφιλος ανήκει στη παρέα των σοφών, όπως ο Σολωμός, ο Καβάφης και ο Χαλεπάς, που απελευθέρωσαν την ελληνική τέχνη από τα δεσμά του ακαδημαϊσμού.

Διαβάστε ακόμη:

Άγρια βατόμουρα, γουρουνόπουλα και ομελέτες αλά Άντι Γουόρχολ – Μια παρωδία της υψηλής μαγειρικής σε δημοπρασία

Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου: Ένα κόσμημα της Αθήνας αποδίδεται στο κοινό

Δημήτρης Νόλλας, Δημοσθένης Παπαμάρκος: Τιμή από το ρωσικό κοινόΣΧΟΛΙΑ