• Πολιτισμός

    Αθλητικά παπούτσια του Μάικλ Τζόρνταν έφτασαν στο 1,5 εκατ. δολάρια

    Τα αθλητικά παπούτσια του Μάικλ Τζόρνταν


    Στο 1,5 εκατομμύριο δολάρια έφθασαν αθλητικά παπούτσια του Μάικλ Τζόρνταν στη δημοπρασία των Sotheby’s την περασμένη Κυριακή σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ αυτής της κατηγορίας.

    Πρόκειται για τα Nike Air Ships, τα πρώτα παπούτσια από την καριέρα του μπασκετμπολίστα, που κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά και φορέθηκαν στον πέμπτο του αγώνα στο ΝΒΑ, το 1984.

    Η δημοπρασία έγινε στο Aria Resort and Casino στο Λας Βέγκας και πλειοδότης είναι ένας γνωστός συλλέκτης καρτών, ο Νικ Φιορέλα.

    Το 1984 η Nike είχε δώσει σε μία σειρά παπουτσιών και ρούχων, το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν, φυσικά στο πλαίσιο συνεργασίας μαζί του, κάτι άλλωστε, που άνοιξε το δρόμο για πολλές από τις συνεργασίες παικτών που βλέπουμε τώρα.

    Ο όρος «Air Jordan» είχε επινοηθεί από τον ατζέντη του Μάικλ Τζόρνταν, προφανώς επειδή τα παπούτσια της Nike είχαν αέρα στα πέλματα και επειδή, φυσικά, ο διάσημος μπασκετμπολίστας έπαιζε μπάσκετ σαν να πετούσε στον αέρα.

    Ο ίδιος, όταν είχε μπει στο ΝΒΑ προτιμούσε αθλητικά παπούτσια που ήταν πιο χαμηλά στο έδαφος, όπου ένιωθε το γήπεδο καλύτερα κάτω από τα πόδια του. Στη συνέχεια όμως αυτό άλλαξε και γρήγορα ο αθλητής πείσθηκε για την αποτελεσματικότητα της νέας τεχνολογίας.

    Έτσι στα πρώτα παιχνίδια του 1984 ο Τζόρνταν φορούσε τα Nike που είχαν σχεδιαστεί για αυτόν από τον Μπρους Κίλγκορ, το ένα σε λευκό και κόκκινο χρώμα και το δεύτερο σε μαύρο και κόκκινο (τώρα γνωστό ως «Bred»).

    Τα Michael’s Black & Red Air Ships αμφισβητήθηκαν έντονα όμως από το NBA, που απέστειλε επιστολή στην Nike, ύστερα από ένα παιχνίδι της 18ης Οκτωβρίου αναφέροντας, ότι τα πολύχρωμα παπούτσια του μπασκετμπολίστα παραβίαζαν την ρήτρα της ομοιομορφίας του πρωταθλήματος.

    Από την πλευρά της όμως η εταιρεία δεν έμεινε άπραγη, το αντίθετο οργάνωσε παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια γύρω από τα «απαγορευμένα» παπούτσια του Τζόρνταν λέγοντας, ότι ενώ «το ΝΒΑ μπορεί να τα πέταξε έξω από το παιχνίδι, ευτυχώς όμως δεν μπορεί να σε εμποδίσει να τα φοράς»…

    Τα παπούτσια είχαν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση από τον κάτοχό τους Tommie Tim III Lewis, στον οποίο τα είχε χαρίσει ο Τζόρνταν όταν εκείνος ήταν το παιδί που μάζευε τις μπάλες στα παιχνίδια της Denver Nuggets στην περίοδο 1984- 85.

    Πάντως δεν πρόκειται για τα ακριβότερα αθλητικά παπούτσια που πουλήθηκαν ποτέ, καθώς τον περασμένο Απρίλιο τα παπούτσια Nike Air Yeezy 1 Prototypes του Κάινε Γουέστ έφθασαν το 1,8 εκατ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Sotheby’s: Για πάνω από 108 εκατ. δολάρια πουλήθηκαν 11 έργα του Πικάσο

    Βασίλης Κάντας: Το eterofoto δυναμώνει την ελληνική φωνή της καλλιτεχνικής φωτογραφίας (Ελευσίνα 2023)



    ΣΧΟΛΙΑ