• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πρώην καλλιτέχνης του δρόμου που αγόρασε κτίριο αξίας 17 εκατ. δολαρίων στο Μπρούκλιν

    • Bloomberg
    Ο πρώην καλλιτέχνης του δρόμου που αγόρασε κτίριο αξίας 17 εκατ. δολαρίων στο Μπρούκλιν

    Bryan Donnelly


    Ήταν μία καλή χρονιά για τον KAWS, έναν καλλιτέχνη της Νέας Υόρκης, του οποίου τα έργα έχουν πωληθεί έναντι εκατομμυρίων δολαρίων μέσω δημοπρασιών και ταξίδεψαν από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Τέξας.

    Ο καλλιτέχνης, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Brian Donnelly, έκλεισε για αγορά ένα κτίριο 10.000 τετραγωνικών ποδιών στο Μπρούκλιν έναντι 17 εκατ. δολαρίων, ανέφερε σε ανακοίνωση της τη Δευτέρα η Thor Equities Group. Η Thor, με επικεφαλής τον Joseph Sitt, αγόρασε το συγκεκριμένο κτίριο σε κοινοπραξία με την Colt Equities έναντι 9 εκατ. δολαρίων, το 2015.

    Ο χώρος, στο νούμερο 9 της 9ης Οδού, βρίσκεται στην καρδιά του Ουίλιαμσμπουργκ, το οποίο ήταν δημοφιλές στους καλλιτέχνες τη δεκαετία του 1990 έως ότου έγινε πολύ ακριβό για πολλούς από αυτούς. Η μοντέρνα γειτονιά δίπλα στην παραλία είναι πλέον γεμάτη πολυτελή ξενοδοχεία, μοντέρνα εστιατόρια και υψηλά ενοίκια. Το σημερινό στούντιο του καλλιτέχνη βρίσκεται κάτω από το οικοδομικό τετράγωνο της νέας του αγοράς.

    Ο KAWS ξεκίνησε ως καλλιτέχνης του δρόμου και έχει σχεδιάσει T-shirts για της Uniqlo και τα sneakers Air Jordan.  Είναι γνωστός για τους χαρακτήρες καρτούν που σχεδιάζει, οι οποίοι έχουν για μάτια δύο Χ. Οι τιμές για το έργο του αυξήθηκαν πολύ πέρυσι. Τον Απρίλιο, ένας πίνακας του που απεικονίζει τους Simpsons και βασίζεται στο άλμπουμ “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ” των Beatles πωλήθηκε για 14,8 εκατομμύρια δολάρια στο Χονγκ Κονγκ, τιμή ρεκόρ για τον καλλιτέχνη και περίπου 15 φορές την εκτιμώμενη αξία.

     

    Ο Donnelly αρνήθηκε να σχολιάσει την εξαγορά.

    Τα έργα του έχουν πουληθεί συνολικά έναντι 76,6 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασίες από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Artprice.com, τιμή 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που κόστιζαν πριν από δύο χρόνια.

    Αν και οι τιμές στις δημοπρασίες αποτελούν σημαντικό δείκτη της αγοράς, τα έσοδα από τις πωλήσεις δεν ωφελούν άμεσα τους καλλιτέχνες. Μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές στα νέα τους έργα.

    Ο KAWS παρουσιάζει αυτή την περίοδο την πρώτη του ατομική έκθεση στο Λονδίνο. Οι τιμές στην Skarstedt Gallery κυμαίνονται από 450,000 έως 575,000 δολάρια για πίνακες ζωγραφικής. Τα γλυπτά πωλούνται προς 850,000 δολάρια.

    Συνήθως ο καλλιτέχνης λαμβάνει το 50% των πωλήσεων σε αυτές της γκαλερί.

    KAWS, Brian Donnelly

     



    ΣΧΟΛΙΑ