Πολιτισμός

Αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο δημιουργείται στην Αρχαία Επίδαυρο

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης


Ένα αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο δημιουργείται στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Επιδαύρου με σκοπό την ανάδειξη της λειτουργίας του ιερού, που ήταν το κυριότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας.

Στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 985.000 ευρώ προβλέπεται νέα πορεία των επισκεπτών με είσοδο από τα Προπύλαια του ιερού και στοχευμένες διαδρομές στα σημαντικότερα κτήριά του, ώστε να βιώνεται συστηματικά η αρχαία λειτουργία του. Επίσης θα δημιουργηθεί κήπος με θεραπευτικά φυτά, θα γίνει ανάπλαση της εισόδου, καθώς και η σύνδεση του Ασκληπιείου με το αρχαιότερο, δίδυμό του ιερό, αυτό του Απόλλωνος Μαλεάτα.

Το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, προϋπολογισμού 5.650.000 ευρώ, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήδη από το 2014 και περιλαμβάνει, εκτός άλλων την δημιουργία νέου κτηρίου έκθεσης κινητών ευρημάτων, που έχουν προκύψει από τις ανασκαφές. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν με πληρότητα την εξέλιξη της αρχαίας ιατρικής ειδικά στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου αλλά και γενικότερα.

Την πορεία των έργων αυτών παρακολούθησε κατά την επίσκεψή της στην Αρχαία Επίδαυρο η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία ενημερώθηκε και για την αποκάλυψη, τον περασμένο Ιανουάριο, του λατρευτικού οικοδομήματος, που βρέθηκε μπροστά από την Θόλο του ιερού.

Το οικοδόμημα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στο σύνολό του, σύμφωνα όπως με τον καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ανασκαφική έρευνα της Επιδαύρου, πρόκειται για ένα εύρημα, που αλλάζει δραματικά τα δεδομένα για την ιστορία της λατρείας του Ασκληπιού και γενικά της Επιδαύρου.

Η Θόλος της Αρχαίας Επιδαύρου που βρίσκεται υπό αναστήλωση και μπροστά της το αρχαιότερο κτήριο της Αρχαϊκής Εποχής

Το οικοδόμημα αυτό, που χρονολογείται περί το 600 π.Χ., είχε ισόγειο με πρωτόγονη περίσταση και υπόγειο, διαμορφωμένο στο λαξευμένο βραχώδες έδαφος. Οι λίθινοι τοίχοι του υπογείου ήταν επιχρισμένοι με επιμελημένο κονίαμα βαθυκόκκινου χρώματος ενώ ως δάπεδο είχε ένα ισχυρό βοτσαλωτό μωσαϊκό, το καλύτερα σωζόμενο από τα σπάνια δείγματα του είδους αυτής της εποχής.

Η μεγάλη σημασία αυτού του ευρήματος έγκειται στο γεγονός, ότι το κτήριο προηγήθηκε στην ίδια θέση, του εμβληματικού οικοδομήματος της Θόλου, η οποία κατασκευάστηκε στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα και σήμερα βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης. Αυτό το αρχαιότερο κτήριο όμως, που αποτελούσε την χθόνια κατοικία του Ασκληπιού αποδεικνύει ότι η λατρεία του στην Επίδαυρο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από απ’ ό,τι θεωρείτο ως τώρα ενώ είχε βεβαίως τα ίδια χθόνια, λατρευτικά χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η «νεώτερη» Θόλος αποτελεί το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Αρχιτέκτονάς της κατά τον Παυσανία ήταν ο Πολύκλειτος για τον οποίο αναφέρει επίσης ότι είχε κτασεκυάσει και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.


ΣΧΟΛΙΑ