• Πολιτισμός

    Αρχαίο οικοδομικό συγκρότημα με ψηφιδωτά δάπεδα και γλυπτά στο κέντρο της Αθήνας

    Η επίστεψη των τοίχων του οικοδομήματος ακριβώς κάτω από το πεζοδρόμιο στην Βασιλίσσης Όλγας

    Η επίστεψη των τοίχων του οικοδομήματος ακριβώς κάτω από το πεζοδρόμιο στην Βασιλίσσης Όλγας


    Στο κέντρο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή του Ζαππείου, με αναμενόμενα τα αρχαία ευρήματα ήρθε στο φως ένα οικοδόμημα του 2ουμ.Χ. αιώνα.

    Πρόκειται για ένα συγκρότημα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση, που έχει γεωμετρικά μοτίβα. Όσο για τα κινητά ευρήματα είναι πολλά, όπως επιγραφές γλυπτά αλλά και ένας βωμίσκος του Απόλλωνα.

    Η ανασκαφή γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση-Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας», που έχει αποφασιστεί και εκτελείται από τον Δήμο Αθηναίων συγκεντρώνοντας ωστόσο, μεγάλες αντιδράσεις.

    Συγκεκριμένα το εύρημα των αρχαιολόγων προέκυψε στα βόρεια του Ολυμπιείου, στην περιοχή όπου είχαν ερευνηθεί από τον Στέφανο Κουμανούδη (1888-9) τμήματα οικοδομήματος των αυτοκρατορικών χρόνων. Έτσι, με τις σωστικές ανασκαφές που διενεργούνται τώρα αποκαλύφθηκε και το νότιο τμήμα του ίδιου οικοδομήματος.

    Έχει ενδιαφέρον μάλιστα, ότι η επίστεψη των τοίχων εντοπίσθηκε αμέσως κάτω από το πλακόστρωτο των πεζοδρομίων και του ασφαλτοτάπητα. Οι τοίχοι όλων των χώρων όμως, επεκτείνονται σε περιοχές, όπου δεν είναι εφικτή η συνέχιση της έρευνας.

    Η επίστεψη των τοίχων του οικοδομήματος ακριβώς κάτω από το πεζοδρόμιο στην Βασιλίσσης Όλγας

    Ρωμαϊκό λουτρό

    Τα κινητά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του οικοδομήματος στον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο αυτοκράτορας Αδριανός μερίμνησε για την επέκταση της πόλης προς τα Ανατολικά.  Το οικοδόμημα γνώρισε και δεύτερη οικοδομική φάση κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ.

    Ανάμεσα στα ευρήματα, που ήταν πλούσια περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και ένας μικρός βωμός των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

    Κατά τη ίδια έρευνα εντοπίστηκαν στον χώρο, νότια του Ζαππείου Μεγάρου, τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό, που είχε επίσης, μερικώς ερευνηθεί το 1873- 4. Πρόκειται για το λουτρό, που σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό, που έχει περιγράψει ο Λουκιανός στο έργο του «Ιππίας» (4.4).

    Διαβάστε επίσης

    Εθισμός στη φωτογραφία: Η σπουδαία συλλογή του Έλτον Τζον σε έκθεση

    Σαν σήμερα – Το Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη πριν εξήντα χρόνια – Έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα

    Αρτεμισία Τζεντιλέσκι: Η λογοκρισία ενός γυμνού και η αποκάλυψή του



    ΣΧΟΛΙΑ