• Πολιτισμός

    Από τον Πούτιν στον Κιάνου Ριβς και από την Λαγκάρντ στην Μίλα Κούνις – Οι 100 του Time

    Τα εξώφυλλα του περιοδικού Time

    Τα εξώφυλλα του περιοδικού Time


    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ίδια «παρέα» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με έναν ουκρανό στρατηγό, και οι τρεις τους κάτω από την ενότητα «Ηγέτες». Η Κριστίν Λαγκάρντ και η Όπρα Γουίνφρι μαζί με την τηλεπερσόνα Κρις Τζένερ αλλά και τον σκηνοθέτη του κορεατικού Squid Game, τον Χουάνκ Ντονγκ Σουόκ, όλοι μαζί στην ίδια κατηγορία, τους «Τιτάνες». Και φυσικά πολλοί καλλιτέχνες, αθλητές, μεγιστάνες του πλούτου αλλά και ακτιβιστές.

    Η λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων κατά το περιοδικό Time για το 2022  έχει απ΄ όλα. Πρόκειται για το πανόραμα μιας αμερικανοκεντρικής προσέγγισης φυσικά, ενδεικτικής του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κοινωνία των ΗΠΑ τον κόσμο.

    Ορισμένες από τις επιλογές είναι ενδεικτικές των προθέσεων για την ανάδειξη προτύπων ενώ άλλες, όπως η επιμονή στους ακτιβιστές και ιδιαίτερα στις μαύρες γυναίκες  ακτιβίστριες μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι αποσβένουν τις τύψεις ετών…

    Όσο για την ταυτόχρονη παρουσία θυτών και θυμάτων στην ίδια κατηγορία αποτελεί απλώς την αντικειμενική προσέγγιση των γεγονότων. Όπως είπε άλλωστε ο διευθυντής του Time Έντουαρντ Φέλσενταλ «Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ασκηθεί η επιρροή δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη απ΄ό,τι σε αυτήν την λίστα»…

    Δεν μπορεί να μην επισημανθεί επίσης, ότι λόγω της πανδημίας κρίνεται απαραίτητη η ανάδειξη επιστημόνων οι οποίοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή και με τις πλέον προηγμένες μεθόδους στους τομείς της ιατρικής και βιοτεχνολογίας, χωρίς να απουσιάζει από την κατηγορία των «Πρωτοπόρων» και ο Στεφάν Μπανσέλ, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων  σύμβουλος της Moderna με το εμβόλιο για τον COVID-19.

    Ο επικεφαλής της Moderna, δισεκατομμυριούχος Στεφάν Μπανσέλ
    Ο επικεφαλής της Moderna, δισεκατομμυριούχος Στεφάν Μπανσέλ

    Συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μία ποιήτρια και άλλοι συμπληρώνουν τους εκατό.

    Ηγέτες και Καινοτόμοι

    Όγδοος στη λίστα των «Ηγετών» είναι ο Τζο Μπάιντεν, δύο θέσεις πάντως πριν τον Πούτιν, αφού το Time έχει επιλέξει ως πρώτη την Μία Μότλι, πρωθυπουργό των Μπαρμπέιντος, της χώρας που απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 2021.

    Οι πολιτικοί και ανώτατοι λειτουργοί έχουν εδώ την τιμητική τους, όπως ο πρόεδρος της Κινεζικής Δημοκρατίας  Σι Τζινπίνγκ και η αντιπρόεδρος Σαν Τσουνλάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας  Όλαφ Σουλτς, οι πρόεδροι ή πρωθυπουργοί της  Χιλής, την Νότιας Κορέας, της Αιθιοπίας και της Τανζανίας.

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι
    Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Επίσης η Ινδή δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας Καρούνα Νούντι, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύνταξη του νόμου της χώρας της κατά του βιασμού αλλά και ο ουκρανός στρατηγός Βάλερι Ζάλουζνι, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Τ

    έλος, και τέλος μια σειρά από αμερικανούς πολιτικούς μεταξύ των οποίων η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον η μαύρη πρώην Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εφετείου.

    Στην κατηγορία των «Καινοτόμων» πρώτη είναι η πολυβραβευμένη αν και νεαρή, ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζεντάγια, που διακρίθηκε στη σειρά Euphoria –σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας– αλλά και στον Spider-Man: No Way Home.

    Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζεντάγια
    Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζεντάγια

    Επίσης η τραγουδίστρια Μισέλ Ζάουνερ, ο νεοζηλανδός σκηνοθέτης και ηθοποιός Τάικα Γιουατίτι, ο αρχιτέκτονας Φράνσις Κερέ που κέρδισε το Βραβείο Πρίτζκερ Αρχιτεκτονικής αλλά και ο Γεωργιανός σχεδιαστής ρούχων Ντέμνα του οίκου Balenciaga.

    Εδώ όμως και οι δύο εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Amazon στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, ο Κρις Σμολς και ο Ντέρικ Πάλμερ, που είχαν καταγγείλει την εταιρία για αδιαφορία απέναντι στα πρωτόκολλα για τον Covid. Επίσης τέσσερις επιστήμονες, ο Μάικλ Σατς διακεκριμένος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, καθώς και οι Κάρεν Μίγκα, Έβαν Άικλερ και Άνταμ Φίλιπι, ερευνητές του ανθρώπινου γονιδιώματος.

    Οι Τιτάνες

    Ο Τιμ Κουκ, CEO της Apple ηγείται  δικαιωματικά, μπορεί να πει κανείς, της κατηγορίας των «Τιτάνων». Έκπληξη αποτελεί η Μαλαισιανή ηθοποιός Μισέλ Γιο, που εμφανίζεται τέταρτη στη σειρά (μετά και από την Όπρα Γουΐνφρι και την Κριστίν Λαγκάρντ), όχι όμως και η Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ, ποιήτρια, δοκιμιογράφος και φιλάνθρωπος, πρόεδρος του Ιδρύματος Andrew W. Mellon, που αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της χώρας  στις τέχνες και την εκπαίδευση.

    Η Όπρα Γουίνφρι
    Η Όπρα Γουίνφρι

    Εδώ βρίσκεται και η ιρλανδή συγγραφέας και σεναριογράφος  Σάλι Ρούνι αλλά και δύο Αμερικανίδες αθλήτριες του σόκερ η Μέγκαν Ραπίνο και η Μπέκι Σάουερμπραν.

    Στην ίδια λίστα βρίσκονται ο  Άντι Τζάσι CEO της Amazon, καθώς και ο Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ (γνωστός και με τα αρχικά SBF), Αμερικανός επιχειρηματίας, δισεκατομμυριούχος και επενδυτής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του FTX, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

    Ο Άντι Τζάσι της Amazon
    Ο Άντι Τζάσι της Amazon

    Επίσης ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, πρόεδρος και CEO της Warner Bros αλλά και ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκάταμ Αντάνι, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.

    Καλλιτέχνες και Πρότυπα

    Στην λίστα των «Καλλιτεχνών» οι ηθοποιοί έχουν τον πρώτο λόγο με την Ζόι Κράβιτς, την Μίλα Κούνις, τον Τσέινινγκ Τέιτουμ, τον Σίμου Λιου και την σταθερή αξία που λέγεται Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

    Η Μίλα Κούνις
    Η Μίλα Κούνις

    Επίσης η Κίντα Μπράνσον, που είναι συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός, η τραγουδίστρια και συνθέτης Τζάσμιν Σάλιβαν, η εικαστικός Φέιθ Ρίνγκολντ  και άλλοι.

    Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ
    Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ

    Πλουσιότερος ο κατάλογος των «Προτύπων» με πρώτη την τραγουδίστρια της ραπ Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, που ακολουθείται από τον Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ. Τον Ρώσο δημοσιογράφο, τηλεοπτικό παρουσιαστή και αρχισυντάκτη της εφημερίδας Novaya Gazeta, που του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2021 από κοινού με τη Μαρία Ρέσα για «τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

    Στην λίστα όμως εμφανίζονται και πολύ γνωστά ονόματα, όπως ο ηθοποιός Κιάνου Ριβς, η τραγουδίστρια Αντέλ, ο τενίστας Ράφαελ Ναδάλ, η ηθοποιός Ίσα Ρέι, ο τραγουδιστής Τζον Μπατίστ, η γλύπτρια και διακοσμήτρια Μάγια Λιν, που στην εγκατάστασή της «Ghost Forest» τον Μάιο του 2021 είχε φυτέψει στην Madison Square Park 49 λευκούς κέδρους ύψους πάνω από 12 μέτρα. Τα δέντρα προέρχονταν από το Pine Barrens του Νιου Τζέρσι, όπου το θαλασσινό νερό πλημμυρίζει τις ακτές και  καταστρέφει τα δέντρα.

    Η εικαστικός Μάγια Λιν
    Η εικαστικός Μάγια Λιν

    Αναφορά γίνεται στην κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι, η οποία είχε κατηγορήσει τον συνταξιούχο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Zhang Gaoli, ότι την είχε εξαναγκάσει  την να κάνει σεξ. Επίσης στις ακτιβίστριες, την Αμερικανίδα  Ναντίν Σμιθ και την Αφγανή Χόντα Κάμος, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της.

    Οι Πρωτοπόροι

    Η τιμητική πρώτη θέση στους «Πρωτοπόρους» ανήκει στην μπασκετμπολίστρια Κάντατς Πάρκερ ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η Φράνσις Χάουγκεν, μηχανικός δεδομένων, που αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα του Facebook στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη Wall Street Journal το 2021.

    Εδώ και η φωτογράφος και ακτιβίστρια Ναν Γκόλντιν ως επιβράβευση της εκστρατείας της, προκειμένου να διακόψουν τα μουσεία τις σχέσεις τους με την οικογένεια Sackler, στην οποία ανήκε η Purdue Pharma, που κατασκεύαζε το οπιοειδές OxyContin, στο οποίο και η ίδια ήταν εθισμένη επί χρόνια.

    Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Ναν Γκόλντιν
    Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Ναν Γκόλντιν

    Ακτιβίστρια, περιβαλλοντολόγος και πολιτικός είναι η ιθαγενής Βραζιλιάνα  Σόνια Γκουαζαζάρα. Κλιματολόγος και η Γαλλίδα διευθύντρια Έρευνας στη Γαλλική Επιτροπή Εναλλακτικών Ενεργειών και Ατομικής Ενέργειας Βαλερί Μασόν – Ντελμότ, όπως και ο κινέζος Πανμάο Ζάι.

    Αναφέρονται τέλος, ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα,  καθηγητής Βιοπληροφορικής, καθώς και ο ερευνητής ιολόγος Σικουλίλε Μόγιο του Ινστιτούτου AIDS Μποτσουάνα – Χάρβαρντ, ο πρώτος που το εργαστήριό του εντόπισε την παραλλαγή Omicron SARS-CoV-2, όπως και άλλοι επιστήμονες.

    Διαβάστε επίσης:

    Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ταξιδεύει σ΄ όλο τον κόσμο με ένα γραμματόσημο

    Το διαζύγιο που διέλυσε συλλογή αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου



    ΣΧΟΛΙΑ