• Πολιτισμός

    Από την Αμερική στην Ελλάδα – Μια συλλογή για την Επανάσταση του ΄21

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Γαϊτανάρης Από την Αμερική στην Ελλάδα - Μια συλλογή για την Επανάσταση του ΄21

    Οι συλλέκτες Γιώργος Γαϊτανάρης και Ιώ Ντόλκα


    Εδώ και είκοσι χρόνια ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα, ένα ζευγάρι Ελλήνων επιστημόνων με καταγωγή από την Τρίπολη που ζουν Αμερική, βρίσκονται εν τούτοις καθημερινά κοντά στην πατρίδα τους μέσα από τη συλλογή τους, που έχει σημείο αναφοράς την Ελλάδα. Και όχι γενικά και αόριστα αλλά ειδικά την εποχή που η χώρα ήταν υπόδουλη στους Τούρκους και τον μεγάλο αγώνα για την Ανεξαρτησία που ακολούθησε. Πλήθος είναι τα εικαστικά τεκμήρια αυτής της περιόδου, που οι δύο τους έχουν συγκεντρώσει και μερικά από αυτά παρουσιάζονται και στην Αθήνα.

    Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συγκεκριμένα, από τις 8 Οκτωβρίου σε μια έκθεση γοητευτική και γεμάτη από τα ηρωικά γεγονότα της Επανάστασης, τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, ακόμη και απλές στιγμές της ζωής.

    Συνολικά 67 έργα περιλαμβάνονται σ΄αυτήν την έκθεση, που έχει τίτλο «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου – Από τον 18ο στον 21ο αιώνα». Πίνακες, λιθογραφίες, οξυγραφίες, κεντήματα, καθώς και ένα γλυπτό, αναπαραστάσεις με διαφορετικές τεχνοτροπίες και με υπογραφές από κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αυτά τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα ως τη σημερινή εποχή.

    Ανάμεσά τους, όπως επισημαίνουν και οι συλλέκτες υπάρχουν εκθέματα, που αναβιώνουν κομβικές στιγμές του αγώνα, όπως τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που ορκίζει τα παλληκάρια, την σφαγή της Χίου, το Κούγκι, την έξοδο του Μεσολογγίου, τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, την άλωση της Τριπολιτσάς, την ναυμαχία του Ναυαρίνου.

    «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από μια ιδέα που είχαμε πριν 20 χρόνια για την απόκτηση έργων σχετικά με την Τρίπολη και ειδικά τον αγώνα του ΄21», λένε η Ιώ Ντόλκα και ο Γιώργος Γαϊτανάρης «και σήμερα μας δίνει ιδιαίτερη χαρά που την μοιραζόμαστε με το κοινό, συμβάλλοντας κι εμείς στην ιστορική αυτή γιορτή της χώρας για τα 200 χρόνια από το ξεκίνημα της Επανάστασης». Η έκθεση άλλωστε έχει ήδη παρουσιαστεί στην Τρίπολη τον περασμένο Ιούνιο, καθώς αποτελεί συνδιοργάνωση με τον δήμο της πόλης, προκειμένου να τιμηθεί ο τόπος καταγωγής του ζεύγους των συλλεκτών.

    Η Μονή των Καπουτσίνων στην Αθήνα της Επανάστασης με ενσωματωμένο το Μνημείο του Λυσικράτη. Έργο των Στούαρτ και Ρέβετ

    Το αφήγημα της έκθεσης αρχίζει από το «Περιηγητικό βλέμμα» μια ενότητα με εμβληματικά έργα, χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett, περίφημων περιηγητών του 18ου αιώνα. Ο βασικός πυρήνας της έκθεσης όμως βρίσκεται στη δεύτερη ενότητα, η οποία αναφέρεται στην περίοδο του 1821, περιλαμβάνοντας την πλήρη, περίφημη σειρά του Παναγιώτη Ζωγράφου, με τις 24 επιχρωματισμένες με το χέρι λιθογραφίες, στις οποίες μετέτρεψε σε εικόνες τις μνήμες του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη σειρά, που παρήγγειλε ο Γεννάδιος στη Βιέννη 70 χρόνια μετά την δημιουργία των πρωτοτύπων τα οποία ανήκαν στον βασιλιά Όθωνα.

    Παναγιώτης Ζωγράφος «Η Ελλάς ευγνωμονούσα»

    Εντυπωσιακή είναι και η σειρά με έργα του Reinagle από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ενώ σημαντικά συμβάλλουν οι αναπαραστάσεις δραματικών σκηνών από καίριες στιγμές του Αγώνα, αλλά και της δημιουργίας του Νεοελληνικού Κράτους, που φιλοτέχνησαν διακεκριμένοι ευρωπαίοι καλλιτέχνες. Όπως ο Delacroix την δραματική «Σφαγή της Χίου», ο Langlois την «Έξοδο του Μεσολογγίου», αλλά και οι Krauss, Lipparini, Vernet, De Neuville, Roberts. Στην ενότητα εξάλλου με τις εικονολογικές υπενθυμίσεις, τον λόγο έχει η μοναδική σειρά πλοίων που φέρει την υπογραφή του Λυκούργου Κογεβίνα, ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις βασισμένες σε αγνώστους αλλά και σε γνωστούς δημιουργούς, όπως από τον Μποστ, οι οποίες καλύπτουν πολλά ιστορικά περιστατικά. Και η παρουσίαση κλείνει με τo έργο «Περικεφαλαία» του γλύπτη Θόδωρου (Παπαδημητρίου).

    Έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός»

    Γιατρός-ερευνητής, επιστημονικός διευθυντής εταιρείας βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται σε έρευνα και ανακάλυψη φαρμάκων για παθήσεις του ανοσολογικού και κεντρικού νευρικού συστήματος είναι ο Γιώργος Γαϊτανάρης. Το 2019 μάλιστα, του απονεμήθηκε το Prix Galien Canada, το πιο σημαντικό βραβείο στον τομέα της φαρμακολογίας, που αναφέρεται ως το βραβείο Νόμπελ φαρμακευτικής έρευνας.

    Παναγιώτης Ζωγράφος με υπόδειξη του στρατηγού Μακρυγιάννη «Η πολιορκία των Αθηνών»

    Αλλά και η Ιώ Ντόλκα αναγνωρίζεται ως από τους πρωτοπόρους στον τομέα της, ως επαγγελματίας σύμβουλος ασθενών. Ιδρύτρια άλλωστε συμβουλευτικής εταιρείας με εξειδίκευση στον χώρο των σπάνιων παθήσεων και διαγνωστικών δυσκολιών, έχει οδηγήσει στην ακριβή διάγνωση και βελτίωση της ζωής μεγάλου αριθμού ασθενών. Με υπεραπασχόληση και οι δύο, θα έλεγε κανείς, ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλη δραστηριότητα, κι όμως η συλλογή τους, συγκροτημένη με μεράκι και διάθεση καταγραφής και διάσωσης της μνήμης αποδεικνύει, ότι η διατήρηση ισχυρών δεσμών με την πατρίδα μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη.

    Λαγκλουά «Η Έξοδος του Μεσολογγίου»

    Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

    Info

    Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη: Πειραιώς 206, τηλ. 2103418550. www.mcf.gr
    Έκθεση: «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου- Από τον 18ο στον 21ο αιώνα»
    Διάρκεια: 8 ως 28 Οκτωβρίου

    Λυκούργος Κογεβίνας «Το μεγάλο καράβι»

    (Σημ. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι covid free, άρα ακολουθούνται ειδικά μέτρα προσέλευσης)

    Διαβάστε επίσης:

    Το μαξιλάρι της έριδος: Η προσωπογραφία της Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σχόλια

    Αλέξης Παπαχελάς: Ρίχνει φως στο σκοτεινό δωμάτιο που καθόρισε την Ιστορία

    Ευφροσύνη Δοξιάδη: Αυτός ο Ρούμπενς είναι πλαστός



    ΣΧΟΛΙΑ