• Πολιτισμός

    Το μαξιλάρι της έριδος: Η προσωπογραφία της Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σχόλια

    Το μαξιλάρι της έριδος: Η προσωπογραφία της Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σχόλια

    Το επίμαχο μαξιλάρι στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου


    Μπορεί ένα κεντημένο μαξιλάρι να γίνει θέμα είδησης και να προκαλέσει σχόλια, ενίοτε μάλιστα επικριτικά;

    Η σοβαρή απάντηση είναι πως όχι, όμως το διακοσμητικό μαξιλάρι, κεντημένο από μία τεχνίτρια κεντήστρα του Ναυπλίου, που προσφέρθηκε ως δώρο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην πόλη προκάλεσε σε κάποιους αναταραχή.

    Ο προφανής λόγος, γιατί σ΄αυτό η κεντήστρα έχει δημιουργήσει με ιδιαίτερη τεχνική μία προσωπογραφία της κυρίας Σακελλαροπούλου και μάλιστα με το μικρό γατάκι, την Καλυψώ, που είχε υιοθετήσει από την επίσκεψή της στην Κάρπαθο πριν από ένα χρόνο.

    Και το περίεργο είναι, ότι αν απλώς επρόκειτο μία αντίστοιχη, καλλιτεχνική φωτογραφία, που επίσης είχε δωριθεί στην Πρόεδρο, κανείς δεν θα έδινε σημασία.

    Το μαξιλαράκι «εντοπίσθηκε» από τον τηλεοπτικό και φωτογραφικό φακό κατά την συνάντηση που είχε η κυρία Σακελλαροπούλου με τον Άδωνη Γεωργιάδη και έκτοτε έκανε το γύρο του διαδικτύου και των σχολίων, κυρίως από ανθρώπους, πού ούτε γνώριζαν ούτε ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την ιστορία του.

    «Δια την τάξιν», λοιπόν ας ειπωθεί αυτή:

    Την περασμένη Δευτέρα 27 του μήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την αργολική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια καθώς την ημέρα αυτή συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από την δολοφονία του μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα του Ναυπλίου.

    Ακολούθησαν τα τυπικά μιας επίσημης εκδήλωσης με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Καποδίστρια, ομιλία της Προέδρου και τέλος η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα όπου την υποδέχθηκε η ψυχή και θεματοφύλακας του λαογραφικού πολιτισμού, η ενδυματολόγος κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου.

    Η επίσκεψη στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

    Κατά τα συνήθη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε ορισμένα αναμνηστικά δωράκια από την επίσκεψή της στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και ένα από αυτά ήταν το συγκεκριμένο μαξιλαράκι.

    Φτιαγμένο με μια μεικτή τεχνική, που περιλαμβάνει κέντημα και patchwork είναι μία δημιουργία της Ελένης Κοΐνη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου με σπουδές Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικείμενου.

    Το έργο δημιουργήθηκε με προτροπή της κυρίας Παπαντωνίου αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να γνωρίσει την καλλιτέχνιδα και να την ευχαριστήσει προσωπικά.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την επίσκεψή της στο Ναύπλιο, με την Ιωάννα Παπαντωνίου

    Η τέχνη της κεντητικής

    Όλα αυτά στο ωραίο Ναύπλιο, αλλά κάποιοι θεώρησαν, ότι η θέση του μαξιλαριού στο Προεδρικό Μέγαρο είναι … ανεπίτρεπτη.

    Γιατί δεν τους αρέσει; Γιατί εικονίζει την Πρόεδρο σε ιδιωτική της στιγμή με την Καλυψώ; Ή μήπως γιατί δεν είναι σοβαρό; Αδιάφορο.

    Ανεξαρτήτως αισθητικής όμως και του προσωπικού γούστου καθενός ας ειπωθεί, ότι η κεντητική, όπως πολλές άλλες είναι μια λαϊκή τέχνη που διασώζεται μέσα στους αιώνες και έχει δώσει σπουδαία δείγματα, που έχουν βρει τη θέση τους στα μουσεία.

    Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρουσιάζει εκ νέου άνθηση κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου. Άλλωστε η χειροτεχνία ήταν ανέκαθεν σπουδαία απασχόληση για τις γυναίκες, ιδίως της υπαίθρου τα παλαιότερα χρόνια, ακόμη όμως και σήμερα και όχι μόνον για προσωπική χρήση αλλά και για την συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος.

    Είναι απολύτως λογικό λοιπόν όλη αυτή η παράδοση να ενθαρρύνεται και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Να σημειωθεί εξάλλου, πως το διακοσμητικό αντικείμενο βρίσκεται στη θέση του και κατά τη συνάντηση που είχε η κυρία Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Το μαξιλάρι της έριδος: Η προσωπογραφία της Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σχόλια
    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο

    Η έκπληξη της κ. Παπαντωνίου

    Την έκπληξή της πάντως για τα σχόλια διατύπωσε με επιστολή της και η πρόεδρος του ΠΛΙ κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου αναφέροντας:

    «Έχω μείνει κατάπληκτη από την αντίδραση που είχε στα ΜΜΕ ένα από τα δώρα που προσφέραμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν επισκέφθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο.

    Ορισμένοι συνεργάτες του Ιδρύματος θέλησαν να της χαρίσουν κάποια δώρα μεταξύ των οποίων και ένα μαξιλαράκι, που με δική μου προτροπή δημιούργησε η Ελένη Κοϊνη, με το γνωστό εξαιρετικό της ταλέντο, χρησιμοποιώντας μεικτή τεχνική (κέντημα και patchwork). Τα έργα της χαρακτηρίζονται πάντα από χιούμορ, όπως δείχνει και η χρήση της γνωστής φωτογραφίας της Προέδρου με τη γάτα της, με τα μολύβια που γράφουν ΠΛΙ και PFF.

    Η Πρόεδρος ενθουσιάστηκε και ζήτησε να επικοινωνήσει με τη δημιουργό για να την ευχαριστήσει προσωπικά.

    Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό το τόσο απλό γεγονός θα κατέληγε σε αντιπολιτευτικά πυρά και μάλιστα με αχαρακτήριστες από κάποιους εκφράσεις. Είμαι σίγουρη ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρειάζεται τη δική μου υποστήριξη, αλλά εγώ γνώρισα μία ΚΥΡΙΑ, που με κέρδισε με την απλότητα και τη ζεστασιά της όση ώρα έμεινε με τους συνεργάτες μου κι εμένα στον κήπο του Μουσείου και θέλω να κάνω αυτή την παρέμβαση.

    Ιωάννα Παπαντωνίου
    Σκηνογράφος
    Πρόεδρος ΠΛΙ»

    Διαβάστε επίσης:

    Ευφροσύνη Δοξιάδη: Αυτός ο Ρούμπενς είναι πλαστός

    Μητσοτάκης και Μακρόν: Τα έργα που τους μάγεψαν στο Λούβρο



    ΣΧΟΛΙΑ