• Το «hot» ξενοδοχείο της εφοπλίστριας, οι νέες business του Φάις, οι “super” αποδόσεις της Alpha Bank και τα “super” κέρδη του Γεωργακόπουλου της Intrum

    Τη  σφραγίδα του Σταύρου Ιωάννου, αναπληρωτή CEO και  Group Chief Οperating Οfficer της Eurobank έχουν τα νέα γραφεία της τράπεζας στο κτίριο Παπαστράτου στον Πειραιά.

    the wise man
    image
    the wise man

    Talk of the town για Ιντρακόμ και Ιντρακάτ

    Χθες τα ξημερώματα ο wise man σας προειδοποίησε  ότι ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη και κυρίως οι μετοχές της Ιντρακομ και της Ιντρακατ είναι hot χρηματιστηριακά.

    Στη συνεδρίαση της Παρασκευής αυτό φάνηκε ξεκάθαρα.

    Η μετοχή της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 1,87% 3,26 έκλεισε με άνοδο 5,79% και της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 0% 4,96 με “super” κέρδη 7,49%.

    Θα αναμένουμε την Δευτέρα τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ιντρακάτ Πέτρου Σουρέτη. Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα έχουμε “πράσινες” εκπλήξεις.

    Μέτοχοι της Ιντρακάτ είναι η Ιντρακόμ (56%), Δημήτρης Κούτρας (18%) και Πέτρος Σουρέτης (8,6%).

    Άρα οποιαδήποτε ενίσχυση της Ιντρακάτ, ωφελεί χρηματιστηριακά και την Ιντρακόμ που είναι ο βασικός μέτοχος.

    Το hot ξενοδοχείο της Αθανασίας Κομνηνού

    «Talk of the town» -και εκτός συνόρων μάλιστα- πριν ακόμα ανοίξει τις πύλες του είχε γίνει εδώ και καιρό το «The Rooster».

    Το πρώτο ολοκληρωμένο resort και καταφύγιο ευεξίας που άνοιξε την 1η Ιουνίου στην Αντίπαρο και το οποίο φέρει την υπογραφή της Αθανασίας Κομνηνού, γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της οικογενειακής ναυτιλιακής.

    Ήταν κάποιο καλοκαίρι των παιδικών της χρόνων που η Αθανασία Κομνηνού ανακάλυψε τη μικρή Αντίπαρο σε μία από τις εξορμήσεις της και λάτρεψε το νησί για την ιδιωτικότητα που προσφέρει και τη γαλήνη που αποπνέει.

    Κάποια στιγμή, αποφάσισε να αποκτήσει το δικό της σπίτι στην παραλία Λιβάδια, δίπλα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το «The Rooster» – γέννημα της επιθυμίας της να μεταφέρει την ίδια αίσθηση, δημιουργώντας ένα resort το οποίο θα διέπνεε η ιδέα του «slow living», δίνοντας έμφαση στην ηρεμία, τη φύση και τον πολιτισμό.

    Τα 17 δωμάτια του resort στεγάζονται σε χωριστά σπιτάκια, διαφόρων μεγεθών, όλα όμως με κήπους, δικές τους πισίνες, βεράντες που έχουν εκπληκτική θέα προς την θάλασσα.

    To γραφείο VOIS και το TheRooster

    Η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, έργο των αρχιτεκτόνων VOIS (Φένια Σινανιώτη και Κατερίνα Βορδώνη) αντανακλούν το σκηνικό του περιβάλλοντος χώρου, με έπιπλα σε απλές, καθαρές γραμμές, ήπιους γήινους χρωματικούς τόνους και φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το μάρμαρο, το βαμβάκι και η πέτρα.

    Την ίδια φυσική φιλοσοφία ακολουθούν και τα γεύματα του εστιατορίου, συνδυάζοντας κλασικά ελληνικά πιάτα και αγαπημένες γεύσεις από τη διεθνή κουζίνα, παρασκευασμένα με υλικά της εποχής και φρούτα και λαχανικά από το αγρόκτημα του resort.

    Φρέσκο ψάρι θα φτάνει καθημερινά από τους ψαράδες του νησιού, αυγά και τυριά θα προέρχονται από τοπικούς προμηθευτές, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μαθήματα μαγειρικής δίπλα σε έναν τοπικό μάγειρα σε εξωτερικό χώρο.

    Και για όσους επιθυμούν να διοργανώσουν το δικό τους ιδιωτικό δείπνο σε εξωτερικό χώρο, υπάρχει «Ο Μυστικός Κήπος» ή, αλλιώς, το «The Secret Garden»: μία απομονωμένη αυλή, περιτριγυρισμένη από τοίχο για dinners in private.

    Στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων του resort βρίσκεται, ωστόσο, η ευεξία.

    Παραδοσιακές, συχνά αρχαίες, θεραπείες θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, στο πλαίσιο, φυσικά, των περιορισμών που επιβάλλει η συμμόρφωση με τα μέτρα αποτροπής της διασποράς της COVID, τόσο στον ειδικό χώρο όσο και στα δωμάτια των επισκεπτών.

    Ωστόσο, δεδομένης της γαλήνης του τοπίου, η ίδια η δημιουργός θεωρεί ότι βασικό στοιχείο της θεραπευτικής αναγέννησης που βιώνουν οι επισκέπτες θα απορρέει απλά και μόνο από το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα στη φύση.

    Τα 50 εκατ. ευρώ που θέλει ο Θεοχαράκης

    Προ ολίγων ημερών η Μινέττα Ασφαλιστική, απαντώντας σε δημοσιεύματα, που την ήθελαν να συζητά με τη CVC Capital Partners για πιθανή εξαγορά της, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, κ. Βασίλης Θεοχαράκης.

    «Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων οικονομικών ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία ανέφεραν ότι η ασφαλιστική εταιρία ΜΙΝΕΤΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, απαντούμε ως εξής:

    Τόσο οι μέτοχοι, όσο και η Διοίκηση της Εταιρίας διαψεύδουν ρητά και κατηγορηματικά τα περί συζητήσεων με εκπροσώπους του ανωτέρω επενδυτικού κεφαλαίου, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον, περί πώλησης της επιχείρησής μας.

    Αυτή ήταν η ανακοίνωση.

    Η αλήθεια τώρα είναι ότι οι μέτοχοι της Μινέττας πουλάνε.

    Το ποσό είναι πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.

    Οι “super” αποδόσεις της Alpha Bank

    Σημαντική εξέλιξη η αύξηση της συμμετοχής της εταιρείας Schroders PLC που έφτασε στο 5,41% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,65% 1,55 καθιστώντας την επενδυτική εταιρεία τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της τράπεζας μετά τον John Paulson που έχει το 5,6%.

    Υπενθυμίζεται ότι  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  (ΤΧΣ) συμμετέχει με ποσοστό 11% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι η ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής έγινε λίγες ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση της 15ης Ιουνίου και την έναρξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    H κίνηση αυτή χωρίς αμφιβολία, λένε οι traders, αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην στρατηγική του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη από ένα ακόμη πολύ ισχυρό long only fund.

    Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη ανάλυσή της η Eurobank Equities προβλέπει μεγάλη απόδοση πάνω από 20% για όσους συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Alpha Bank.

    Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της απόδοσης, η χρηματιστηριακή δίνει στόχο για τον δείκτη τιμής προς ιδία ενσώματα κεφάλαια (PTBV) στο 0,54x, αρκετά πάνω από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή σήμερα.

    Τα digital γραφεία της Eurobank, ο Σταύρος Ιωάννου και οι 500 του Ιάκωβου Γιαννακλή

    Τη  σφραγίδα του Σταύρου Ιωάννου, αναπληρωτή CEO και  Group Chief Οperating Οfficer της Eurobank έχουν τα νέα γραφεία της τράπεζας στο κτίριο Παπαστράτου στον Πειραιά.

    Και εκεί θα μεταφερθεί από τον Ιούλιο η  γενική διεύθυνση λιανικής τραπεζικής,  το team του Ιάκωβου  Γιαννακλή.

    Αρχικά  500 της ομάδας του και μέχρι το Δεκέμβριο συνολικά 750 εργαζόμενοι.

    «Δεν αλλάζουμε απλά γραφείο. Αλλάζουμε εποχή», με αυτή τη λογική,  δημιουργήθηκαν τα νέα digital γραφεία της Eurobank  στο Piraeus Port Plaza, το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Πειραιά, που εγκαινιάστηκε το 1931, στο απόηχο της οικονομικής κρίσης του 1929.

    Tο νέο μοντέλο εργασίας  είναι απολύτως συμβατό με τα νέα δεδομένα  και της τηλεργασίας.

    Έχουμε και λέμε λοιπόν:

    Οι εργαζόμενοι στο «πράσινο» Piraeus Port Plaza, θα εργάζονται από το σπίτι 2 μέρες τη βδομάδα και τρεις μέρες θα πηγαίνουν στο γραφείο του. Και θα κάνουν κράτηση της θέσης τους, στη λογική του booking.

    Δηλαδή θα μπαίνουν στο σύστημα και θα επιλέγουν όροφο και γραφείο, ανάλογα με τη διάθεση τους ή τις ανάγκες της εργασίας τους. Με τον ίδιο τρόπο θα κλείνουν και θέση  parking και θα έχουν και προσωπικό locker, για τη φύλαξη αντικειμένων τους. Και ταυτόχρονα θα έχουν τηλέφωνο ενσωματωμένο στο lap top τους.

    Ο χώρος εργασίας δηλαδή περιλαμβάνει μόνο τα έπιπλα, γραφεία και καρέκλες. Όλα τα άλλα είναι μεταφερόμενα.

    Γραφεία προσαρμοσμένα στο μέλλον που είναι digital…

    Τα νέα πλοία της Costamare

    Για την εξαγορά τριών πλοιοκτητριών εταιρειών που ανήκαν στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Costamare Inc διατέθηκαν τα κεφάλαια που συγκέντρωσε η Costamare Participations PLC από την έκδοση 5ετούς ομολόγου 100 εκατ. ευρώ.

    Και οι τρεις εταιρείες (Adele Shipping Co., Bastian Shipping Co. και Cadence Shipping Co) ήταν 100% θυγατρικές της Costamare Inc, ενώ πλέον θα ενοποιούνται στις οικονομικές καταστάσεις της Costamare Participations.

    Στο κυνήγι ευκαιριών ο Σάμι Φάις 

    Δεν επαναπαύεται στιγμή ο χαρισματικός  επιχειρηματίας Σάμι Φάις, ο οποίος αναζητά διαρκώς νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο έμπειρος επιχειρηματίας που έφερε την Nike στην Ελλάδα έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα «σαφάρι» σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να κλείσει νέες συμφωνίες για την επέκταση του δικτύου λιανικής που ελέγχει.

    Πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκε την Πάτρα, για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία νέου καταστήματος της αλυσίδας ανδρικής ένδυσης «Mango» και «Kiko Milano» .

    Η ιταλική αλυσίδα καλλυντικών, παρά την πανδημία κερδίζει την προτίμηση ολοένα και περισσότερων Ελληνίδων που θέλουν να φροντίσουν την εμφάνισή τους.

    Ο Σάμι Φάις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα συμμετέχει και στη διάσωση της Notos Com της οικογένειας Παπαέλληνα ενώ ετοιμάζεται να κλείσει συνεργασία για ένα καινούργιο ιταλικό concept στον χώρο της εστίασης στο ξενοδοχείο που διατηρεί στην Σαντορίνη.

    Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται επίσης το εμβληματικό project στην Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.

    Ο ταλαντούχος Γιώργος Γεωργακόπουλος

    Πρώτη χρονιά και τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα ύψη.

    Πρόκειται για την εταιρεία INTRUM Hellas, την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, επικεφαλής της οποίας είναι ο ταλαντούχος τραπεζίτης Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Ο Γεωργακόπουλος εφαρμόζει έξυπνες  τακτικές , παίζει “μπάλα Champions League” και φέρνει σούπερ κέρδη.

    Aρα λογικά η εταιρεία πρέπει να του δώσει “super” bonus για το 2020.

    Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2020, ο κύκλος εργασιών της Intrum Hellas το 2020 ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ και προήλθε, στο σύνολό του, από υπηρεσίες που παρείχε στον όμιλο Πειραιώς (Tράπεζα Πειραιώς και την Piraeus SNF Designated Activity).

    Είναι όμως ενδεικτικό ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διάρθρωση των εσόδων (τι μέρος αφορά σε αμοιβές διαχείρισης και τι σε αμοιβές αποτελεσματικότητας).

    Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 95 εκατ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 57,6%.

    Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 69,7 εκατ. ευρώ και η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (397,8 εκατ. ευρώ) στο 17,5%.

    Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) διαμορφώθηκαν στα 52,6 εκατ. ευρώ.

    Τονίζεται οτι δεν αναφέρεται πρόταση του Δ.Σ για διανομή μερίσματος αν και έχει προηγηθεί, πάντως, η διανομή προσωρινού μερίσματος χρήσης 2020, ύψους 14 εκατ. ευρώ.

    H  απόδοση κερδών επί ιδίων κεφαλαίων είναι της τάξης του 17,5%.

    Το προσωρινό μέρισμα 

    Υπενθυμίζεται οτι το Διοικητικό Συμβούλιο της Intrum Hellas αποφάσισε, ομόφωνα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020 τη διανομή προσωρινού μερίσματος, ύψους 14 εκατ. ευρώ.

    Εξ αυτών τα 11,2 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν στην Intrum, ως κάτοχο του 80% και τα 2,8 εκατ. ευρώ στην Tράπεζα Πειραιώς (κάτοχος του 20%).

    Υπενθυμίζεται ότι η Intrum διένειμε για τους τρεισήμισι μήνες, κατά τους οποίους λειτούργησε το 2019, μέρισμα 15,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,56 εκατ. ευρώ πήγαν στην Intrum.

    Έτσι, από την μέχρι τώρα λειτουργεία της εν Ελλάδι θυγατρικής τους, οι Σουηδοί έχουν εισπράξει 23,7 εκατ. ευρώ. 

    Με τα μισά εξ αυτών αγόρασαν το 30% των mezzanine notes της τιτλοποίησης Phoenix από την Πειραιώς.

    Η Intrum Hellas, υπό την αρχική της επωνυμία «Alternative Financial Solutions», συστάθηκε στην Αθήνα την 16η Σεπτεμβρίου 2019.

    Η Tράπεζα Πειραιώς κατέβαλε, μετρητοίς, 100 χιλ. ευρώ και μέσω εισφοράς σε είδος το ποσό των 343,5 εκατ. ευρώ, καθώς απόσχισε και εισέφερε στην εταιρεία διαχείρισης τα στοιχεία ενεργητικού και υποχρεώσεων της επιχειρηματικής μονάδας Recovery Banking Unit (RBU) και τα δικαιώματα υπηρεσιών της τράπεζας σε αυτά τα ανοίγματα.

    Το βασικό περιουσιακό στοιχείο, που εισφέρθηκε, ήταν η σύμβαση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) και των δανείων σε πρώιμη καθυστέρηση, η εύλογη αξία της οποίας αποτιμήθηκε στα 302,3 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα, κατά την ημερομηνία εισφοράς προέκυψε υπεραξία ύψους 39,7 εκατ. ευρώ.

    Στις 23 Οκτωβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 80% συν μία μετοχή στην Intrum Spain, με την Πειραιώς να διατηρεί το υπόλοιπο ποσοστό και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Intrum Hellas.

    Intrum και Πειραιώς υλοποιούν από τον Μάρτιο εξειδικευμένο σχέδιο για τη στήριξη και διευκόλυνση των δανειοληπτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την εξάπλωση του ιού Covid-19.

    Σε συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτες, παρέχονται διευκολύνσεις στην πληρωμή υποχρεώσεων αλλά και ρυθμίσεις, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.