• Πολιτισμός

    «Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ»! Από τον Διονύση Σαββόπουλο (ακούστε το podcast)

    Διονύσης Σαββόπουλος

    «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ», Διονύσης Σαββόπουλος


    Μια αλλιώτικη παρέλαση! Μουσική, επετειακή κι απρόσμενη!

    Το ελληνικό τραγούδι για τους αγώνες των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό. Δια χειρός του πάντα εμπνευσμένου Διονύση Σαββόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, τιμή στην μνήμη και την ταυτότητά μας.

    «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ», λέει ο Σαββόπουλος, που συγκέντρωσε, ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μια σειρά από διαμάντια της ελληνικής μουσικής, με αγαπημένες φωνές σε μοναδικές ηχογραφήσεις για να μας συνοδέψει στη γιορτή των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

    Με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο, ο Διονύσης Σαββόπουλος προλογίζει το κάθε τραγούδι και μας ξεναγεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στο μουσικό πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας. Αρχίζοντας από τον Θούριο του Ρήγα «Ως πότε παλικάρια θα ζώμεν στα στενά», όπως τραγουδιόταν σε μια ταβέρνα, την «Ταβέρνα των Γρεκών» της Βιέννης του 1700.

    «Κολοκοτρώνης φώναζε κι ούλος ο κόσμος τρόμαζε…» η συνέχεια, ένα τσάμικο για τη μάχη στο Τρίκορφο. Και η επανάσταση των Επτανήσων το 1815 με το περίφημο «Παπόρο»: «Σ΄ ένα παπόρο μέσα, σ΄ένα παπόρο μέσα, μας εμπαρκάρανε…. Στην Κέρκυρα μας πάνε να μας κρεμάσουνε. Μα εμείς θα τραγουδάμε ώσπου να φτάσουμε…». Ή ακόμη το τραγούδι του Μακρυγιάννη στη μάχη της Αθήνας «Ο ήλιος εβασίλεψε». Και πολλά άλλα, παλιά και σύγχρονα.

    Τη μουσική συμπληρώνουν και πλαισιώνουν εικαστικές συνθέσεις του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Η μικρή παρέλαση τραγουδιών για την 25η Μαρτίου «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ!» είναι προσβάσιμη, υπό τη μορφή podcast, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.greece2021.gr/ax-ellada-s-agapo/

    Ακούστε την!

    «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» από τον Διονύση Σαββόπουλο

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Ελληνική Επανάσταση με τα μάτια των ξένων

    Έλληνες ποιητές διαβάζουν για την επέτειο του 1821 (video)

    Τολμηρό γούρι με την Μαντώ Μαυρογένους προκαλεί αντιδράσεις

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ