• Πολιτική

    Ξένη Δημητρίου: «Μπορεί να δοθεί άδεια σε πολυισοβίτες» – Διαφώνησε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Δημήτρης Κουφοντίνας

    Δημήτρης Κουφοντίνας


    Ένα σκεπτικό που «ανοίγει» την πόρτα της φυλακής για μία νέα ολιγοήμερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα είναι αυτό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, την ώρα που αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αρνήθηκε να ασκήσει αναίρεση στην απόφαση για μη χορήγηση άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν.

    Αργά σήμερα το απόγευμα (μόλις λίγες ώρες μετά την άρνηση του αντεισαγγελέα) η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αποφάσισε να προχωρήσει στην άσκηση αναίρεσης στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου.

    Οι πληροφορίες λένε ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 22 Μαϊου το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει για να αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα.

    Σε περίπτωση αναίρεσης, το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει εάν θα δώσει άδεια ή όχι στον κατάδικο που διανύει την 16η ημέρα απεργίας πείνας και από το μεσημέρι, βρίσκεται στην εντατική του νοσοκομείου της πόλης.

    Το σκεπτικό της κα Δημητρίου

    Η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης, με το σκεπτικό ότι και οι πολυισοβίτες, όπως δηλαδή ο Κουφοντίνας, έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια από τη φυλακή, όπως ακριβώς και όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή μόνο μίας ισοβίου καθείρξεως.

    Στο έγγραφο της προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (από το 1993 και φθάνουν έως το 2011) αλλά και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με τις οποίες, παρά το ότι δεν προβλέπεται ρητά στο νόμο, και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται να λάβουν τακτική άδεια από τη φυλακή.

    Η κα Δημητρίου αναφέρει επίσης ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση του Κουφοντίνα και κρίνει ότι εφόσον, οι δικαστές του Συμβουλίου είχαν την άποψη ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, τότε κακώς εισήλθαν στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρχικά είχε χρεώσει την υπόθεση σε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο, σήμερα το πρωί, ο αντεισαγγελέας την ενημέρωσε ότι δεν θα ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.



    ΣΧΟΛΙΑ