Κοινωνία

Όλο το σκεπτικό των δικαστών για το «όχι» στον Δημήτρη Κουφοντίνα

  • Ρεγγίνα Σπυράτου
Δημήτρης Κουφοντίνας

Δημήτρης Κουφοντίνας


Έτοιμος να επιστρέψει στην ένοπλη βία, μόλις του δοθεί η ευκαιρία, είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

Ομόφωνα αποφάσισαν να μην του δώσουν νέα άδεια και να τον κρατήσουν στη φυλακή, αναπτύσσοντας στο σκεπτικό του βουλεύματος τους, τους λόγους που, κατ’ εκείνους, ο «Λουκάς» της 17Ν, παρά τα 17 χρόνια που βρίσκεται στη φυλακή, δεν έχει σωφρονιστεί και δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, πιστεύοντας ότι είναι ένας «ήρωας πολιτικός κρατούμενος».

«Ενδεικτικό στοιχείο της  προσωπικότητας του εν λόγω καταδίκου – αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα- είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου».

 

«Έχει στενούς δεσμούς με ομάδες-οργανώσεις»

Οι δικαστές, όπως προκύπτει από το σκεπτικό του βουλεύματος τους, εκτιμούν ότι ο Κουφοντίνας διατηρεί στενούς δεσμούς με ομάδες και οργανώσεις, τα μέλη των οποίων καλεί σε συμπαράσταση για να του χορηγηθεί άδεια και εκείνα ανταποκρίνονται με βίαιες αντιδράσεις.

Εάν αφεθεί ελεύθερος έστω για λίγες ημέρες, λένε οι δικαστές, υπάρχει κίνδυνος να οργανωθούν νέες παράνομες πράξεις ενώ επικαλούνται και την πρόσφατη ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα με τις ευθείες απειλές σε βάρος των δικαστών του Συμβουλίου του Βόλου.

Αναφέρουν στο σκεπτικό τους:

«Συνάγεται ότι ο κρινόμενος κατάδικος διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές. Εκτιμάται, επομένως, βάσιμα ότι, επί ικανοποίησης του αιτήματός του για χορήγηση άδειας εξόδου από το ως άνω κατάστημα κράτησης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη των εν λόγω ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του.»

Επιπλέον, οι δικαστές έκριναν ότι ο Κουφοντίνας, ως πολυισοβίτης, δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση τακτικής άδειας.

«Κατά την κρίση του Συμβουλίου τούτου, εφόσον ουδέν προβλέπεται, ούτε ρυθμίζεται ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά. Στην έννοια  του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου. Ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προεχόντως αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων.»

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα», κατά τους δικαστές, «παραπέμπουν ευθέως στη βία και όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης».

Βάσει αυτών, οι δικαστές κατέληξαν στην κρίση ότι ο Κουφοντίνας «δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας. Περαιτέρω, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως αίμα».ΣΧΟΛΙΑ