• Κοινωνία

    Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Δεν συμφωνεί με τη μη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα – Άσκησε αναίρεση

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

    H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου


    Παρέμβαση που εκπλήσσει, αιφνιδιάζει και προβληματίζει; Ή μία αναμενόμενη εξέλιξη για μία Δικαιοσύνη που δεν εκδικείται αλλά επιχειρεί να σωφρονίσει;

    Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν συμφωνεί με την άρνηση των δικαστών του Βόλου να δώσουν νέα άδεια στον πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Αργά σήμερα το απόγευμα, η κα Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον κατάδικο. Η αναίρεση θα συζητηθεί πολύ σύντομα στο Άρειο Πάγο.

    Η εξέλιξη πράγματι θα μπορούσε να αιφνιδιάσει. Διότι πρόκειται για την ίδια εισαγγελέα που, ενάμιση χρόνο πριν, πέρασε από πειθαρχικό έλεγχο τους εισαγγελείς των φυλακών Κορυδαλλού, που ενέκριναν τις πρώτες άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Άλλο τόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία προαναγγελθείσα – άρα αναμενόμενη- παρέμβαση (η κα Δημητρίου είχε ζητήσει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, μόλις μία ώρα μετά τη δημοσίευση του κι ενώ ο Κουφοντίνας ήδη είχε αρχίσει απεργία πείνας).

    Διότι η παρέμβαση της απερχόμενης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν συναντάται -ούτε στο ελάχιστο – σε μία τυχαία χρονική σύμπτωση με δύο «καυτά» και απρόβλεπτα σε συνέπειες γεγονότα: Σήμερα ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας εισήχθη στην εντατική του νοσοκομείου του Βόλου (με το φόβο για τα χειρότερα να υφίσταται) ενώ οι (κυριολεκτικά) εκρηκτικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στον «Λουκά» της 17Ν μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

    Γιατί οι δικαστές είπαν “όχι” στον Κουφοντίνα

    Στις 10 Μαϊου, με το υπ΄αριθμόν 93/2019 βούλευμα τους, ομόφωνα οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και για δεύτερη φορά (μετά τις έξι 2ήμερες ή 4ήμερες άδειες) έκριναν ότι ο πολυισοβίτης της 17Ν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί άδεια.

    Στο σκεπτικό τους, ουσιαστικά λένε ότι ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια Κουφοντίνας είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ένοπλη βία, μόλις του δοθεί η ευκαιρία.

    Κατ’ εκείνους, ο «Λουκάς» της 17Ν, παρά τα 17 χρόνια που βρίσκεται στη φυλακή, δεν έχει σωφρονιστεί και δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, πιστεύοντας ότι είναι ένας «ήρωας πολιτικός κρατούμενος».

    «Ενδεικτικό στοιχείο της προσωπικότητας του εν λόγω καταδίκου – αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα- είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου».

    Οι δικαστές αναφέρουν στο σκεπτικό του βουλεύματος τους ότι ο Κουφοντίνας διατηρεί στενούς δεσμούς με ομάδες και οργανώσεις, τα μέλη των οποίων καλεί σε συμπαράσταση για να του χορηγηθεί άδεια και εκείνα ανταποκρίνονται με βίαιες αντιδράσεις.

    Εάν αφεθεί ελεύθερος έστω για λίγες ημέρες, λένε οι δικαστές, υπάρχει κίνδυνος να οργανωθούν νέες παράνομες πράξεις ενώ επικαλούνται και την πρόσφατη ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα με τις ευθείες απειλές σε βάρος των δικαστών του Συμβουλίου του Βόλου.

    Επιπλέον, οι δικαστές έκριναν ότι ο Κουφοντίνας, ως πολυισοβίτης, δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση τακτικής άδειας.



    ΣΧΟΛΙΑ