• Πολιτική

    Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής: «Πολλές αντιπροσωπείες» θα φέρουν το θέμα της Αν. Μεσογείου, λέει ο Μισέλ

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.


    Ξεκίνησε πριν από λίγο η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στο τραπέζι θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε προσερχόμενος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

    Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συντονισμό και με την κυπριακή πλευρά, θα θέσει σήμερα το ζήτημα του πλου του Oruc Reis, στην σκιά μάλιστα του θρίλερ που έζησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και όλη η ελληνική αποστολή στον αέρα, επιστρέφοντας το βράδυ της Τετάρτης από το Ιράκ.

    Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν συνέπεια όσον αφορά στην απόφαση για την επιβολή κυρώσεων: «Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες» ανέφερε.

    Το κλίμα είναι βαρύ για την Τουρκία στην ΕΕ κι αυτό φάνηκε από τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έδωσαν στην Άγκυρα τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

    Το Βερολίνο πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένο, αφού ο Ερντογάν έχει «αδειάσει» δύο φορές την διπλωματική μεσολάβηση του Χάικο Μάας, στις αρχές Αυγούστου και τώρα. Ειδικά τώρα, το Βερολίνο βιάστηκε να προαναγγείλει την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και τις δύο φορές, όμως, η διπλωματική διαμεσολάβηση έχει πέσει στο κενό, αφού η Τουρκία έχει τορπιλίσει τις διαδικασίες.

    Χθες οι Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Χάικο Μάας κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

    Ο Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

    «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες, οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν» δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».



    ΣΧΟΛΙΑ