• Πολιτική

    Ξανθός: “Στο μικροσκόπιο και άλλα νοσοκομεία για τα αντικαρκινικά φάρμακα”

    Yπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός


    Την αυστηρή επιτήρηση που έρχεται στα νοσοκομεία εξήγγειλε ο υπουργός υγείας, Α.Ξάνθος ενώ τόνισε πως στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπαίνουν και άλλα νοσοκομεία προκειμένου να ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο της παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων που εμπλέκει πληθώρα προσώπων του ιατρικού κλάδου και να αποδοθεί η αναγκαία δικαιοσύνη.

    Σχολιάζοντας δε την υπόθεση Novartis ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ πως, «αποτελεί εγγύηση ότι η 1η σοβαρή περίπτωση διαφθοράς στην Υγεία και στο Φάρμακο που ήρθε στο φως, δεν θα «θαφτεί» αλλά θα τελεσιδικήσει», ενώ επεσήμανε πως αυτό «θα είναι ευεργετικό και εξυγιαντικό για το Σύστημα Υγείας και το δημόσιο βίο της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικισμοί με πολιτική -και ίσως και προσωπική για ορισμένους- ιδιοτέλεια» υποστηρίζοντας πως «ήταν η μόνη θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία για να μην υπάρξει παραγραφή».

    Ο Α. Ξανθός σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη, αναφερόμενος στο κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, αποκάλυψε πως το «κουβάρι» έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και οι έρευνες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία, επισημαίνοντας πως «στο χώρο της Υγείας, «τα «στραβά μάτια» και η πολιτική προστασία στη φαυλότητα έχουν τελειώσει οριστικά».

    Ο Υπουργός Υγείας, παραδέχθηκε πως ο μηχανισμός ελέγχου της διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων αναμφίβολα είχε και έχει κενά, αλλά αποκάλυψε ότι ήδη έχει ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ η ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση (monitoring) της παραγγελίας και τελικής διάθεσης των φαρμάκων, και ιδιαίτερα των ακριβών. «Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητικής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενών» επισημαίνει.

    Ο υπουργός Υγείας απαντώντας για το αίσθημα ανασφάλειας που προκάλεσε η αποκάλυψη του κυκλώματος στους καρκινοπαθείς, εξηγεί πως ήταν ένα «σοκ» για όλους μας και «οφείλουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία του ΕΣΥ και να ενισχύσουμε το αίσθημα «υγειονομικής ασφάλειας» των ασθενών».

    Σε σχετική ερώτηση για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους «θεσμούς», δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι στην πραγματικότητα η αναγκαία αύξηση του ορίου δαπανών του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ) για την πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών» και κατέληξε: «Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε στη δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης των ορίων με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (claw back)».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eπιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε Κηφισιά και Πεύκη για το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Να «πέσουν κεφάλια» στα δημόσια νοσοκομεία που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα: Περισσότερες από 15 συλλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και φαρμακοποιών

     



    ΣΧΟΛΙΑ