Πολιτική

Βούτσης για Βαρώσια: Ολέθρια συνέπεια η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο

  • NewsRoom
βουτσης

Νίκος Βούτσης


«Σοβαρή εξέλιξη» που μπορεί να φέρει ακόμη και την διχοτόμηση της Κύπρου χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης τις τελευταίες τουρκικές δηλώσεις για τον επικοικισμό των Βαρωσίων.

Αργά χθες το βράδυ και μετά το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το «υπουργικό συμβούλιο» των Κατεχομένων ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αμμόχωστο, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη Αμμόχωστο, με στόχο το άνοιγμα της περιοχής και τον εποικισμό των Βαρωσίων.

Στο θέμα αναφέρθηκε και το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι η Αμμόχωστος γίνεται πιόνι στην εν εξελίξει σύγκρουση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο News 24/7 ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «στις συζητήσεις που γίνονται στο διακοινοτικό διάλογο, στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχε πάντοτε η πρόβλεψη, για να διαμορφωθεί μία κοινή επιτροπή για το θέμα της Αμμοχώστου, με όλες τις εγγυήσεις, που αυτό το άνοιγμα θα έφερνε την Αμμόχωστο σε μια κανονικότητα (…).

» Αν ήταν αποτέλεσμα της ωρίμανσης των συζητήσεων, τότε θα ήταν θετικό. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται τώρα, από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας δημιουργεί περαιτέρω όρους για μη αποφυγή της απευκταίας διχοτόμησης και όχι μιας επίλυσης. Με αυτή την έννοια το άνοιγμα της Αμμοχώστου σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα θετικό βήμα. Οδηγεί σε σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυσης» προειδοποίησε.

Εξέφρασε, μάλιστα, την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο διχοτόμησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο θα ήταν μια ολέθρια συνέπεια για όλους. Για τον κυπριακό λαό, τον ελληνικό λαό και τον τουρκικό λαό».

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι για επανέναρξη των συζητήσεων. Αυτή η εξέλιξη απομακρύνει εκ των πραγμάτων τη διαπραγμάτευση και τη λύση, ωστόσο φέρνει την αναγκαιότητα για λύση» πρόσθεσε, ενώ στην αντιμετώπιση του θέματος από Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ, ειδικότερα, παρατήρησε: «Η αποφασιστικότητα της κυπριακής και ελληνικής πλευράς και προς ώρας της ΕΕ με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής -να το τονίσουμε ότι είναι αποφάσεις και δεν είναι απλώς εισηγήσεις- αυτή η αντιμετώπιση με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν».

Για τις εθνικές εκλογές

Αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές, ο Ν. Βούτσης τόνισε: «Είναι μια διαφορετική εκλογή από κάθε άποψη. Βεβαίως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμορφώνει ένα πρόκριμα και ένα κλίμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούμαστε. Συζητώντας για το πρόγραμμα, όχι μόνο το οικονομικό αλλά σε όλες του τις εκφάνσεις, υπάρχει ένα προοδευτικό πρόκριμα, υπάρχει μια υπεραξία την οποίαν οι πολίτες θα συνυπολογίσουν και δεν μιλάω για το παρελθόν, να πουν μπράβο που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Για την ελπίδα και την προσδοκία ψηφίζει ο κόσμος, δεν ψηφίζει επειδή τα πήγες καλά».

Εν κατακλείδι, «ο αγώνας που δίνουμε τώρα είναι ο αγώνας της νίκης και ο αγώνας της διαμόρφωσης ενός πολύ ισχυρού πόλου της χώρας. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα στις 7 Ιουλίου θα προβληματίσουν θετικά και τη χώρα και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι πράγματι γυρνάει αυτό το αποτέλεσμα και ότι είναι θέμα στις 2,5 εβδομάδες να πείσουμε με το πρόγραμμά μας», τόνισε ο κ. Βούτσης. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είχε εκφράσει την υπερηφάνεια του γιατί «επί της θητείας μου ανοίξαμε και το θέμα της Κύπρου και τις γερμανικές αποζημιώσεις».ΣΧΟΛΙΑ