• Πολιτική

    Τραβάνε το σκοινί οι Τούρκοι: Απειλούν να εποικίσουν τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο

    • NewsRoom


    Κλιμακώνει την προκλητική στάση της η Τουρκία με την απόφαση που ελήφθη από το «υπουργικό συμβούλιο» των Κατεχομένων να ανοίξει την περίκλειστη από το 1974 περιοχή της Αμμοχώστου και να προχωρήσει στον εποικισμό του παραθαλάσσιου τμήματος των Βαρωσίων. Σε διαδικασία αναζήτησης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας εισέρχεται η ΕΕ μετά το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    Συγκεκριμένα, το «υπουργικό συμβούλιο» των Κατεχομένων ενέκρινε χθες διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη Αμμόχωστο, με στόχο το άνοιγμα της περιοχής.

    Στο παρελθόν, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει παρόμοια εισήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που είχε εγκριθεί και από τον ΟΗΕ.

    Η Αμμόχωστος, μια από τις πιο όμορφες παραλιακές περιοχές της Κύπρου, έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα μετά την εκδίωξη των Ελληνοκύπριων κατοίκων της από τον τουρκικό στρατό τον Αύγουστο του 1974. Από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και έρημο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Λευκωσία: Παρακολουθούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις

    «Παρακολουθούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις και αναλόγως θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση στην Αμμόχωστο «οπωσδήποτε πρέπει να σχετίζεται με τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη θάλασσα της Κύπρου».

    Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «ακόμα μία πρόκληση από τις κατοχικές Αρχές» και εξήγησε ότι «στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε πρόταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά να διοριστεί μια επιτροπή ειδικών, μία ανεξάρτητη επιτροπή που θα εκτιμούσε τις ανάγκες για αναστήλωση, την προετοιμασία της πόλης ενόψει της ενδεχόμενης επιστροφής των κατοίκων της».

    Ο ίδιος συμπέρανε ότι «η πρόθεση αυτή που εκφράζει το κατοχικό καθεστώς σήμερα είναι για να βρεθεί ένας τρόπος να υφαρπάξουν περιουσίες από τους νόμιμους κατόχους».

    Εν τω μεταξύ την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χθες, να ζητήσει από την Κομισιόν και την  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ παράλληλα «παγώνει» την τελωνειακή ένωση, πέρα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Το ανακοινωθέν αναφέρει: «Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμη στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τον σοβαρό και άμεσο αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τέτοιες παράνομες ενέργειες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποφύγει όποιες τέτοιες ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράστης να υποβάλει επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση».

    «Αναμένουμε από την Τουρκία να δεσμευτεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφορών» τονίζεται στο ανακοινωθέν και υπενθυμίζονται τα προηγούμενα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδίκαζε ισχυρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

    «Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» προειδοποιεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και καλεί την Τουρκία «να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Δημοκρατία της Κύπρου και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των χωρών- μελών της ΕΕ σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματά τους, ανάμεσά τους το δικαίωμα για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σε συνάρτηση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

    Σε μια κλιμάκωση της προκλητικότητα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε χθες ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» κάνει ήδη έρευνες σε βάθος 3.000 μέτρων, ενώ ετοιμάζεται να φτάσει στην περιοχή των Κατεχομένων και δεύτεροι πλοίο στις αρχές Ιουλίου. Είναι μη ρεαλιστική μια λύση στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεοσγείου χωρίς την Τουρκία, δήλωσε χθες ο ίδιος.

    Εν τω μεταξύ, αύριο, Πέμπτη, η Τουρκία θα κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε NAVTEX.



    ΣΧΟΛΙΑ