• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg για Βαρώσια: Μία πόλη «φάντασμα» γίνεται «πιόνι» στα χέρια της Άγκυρας

    • Bloomberg


    Μια πόλη «φάντασμα» στην κατεχόμενη Κύπρο έχει γίνει «πιόνι» στη σύγκρουση γύρω από τις γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο ανοιχτά των ακτών του νησιού.

    Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την καταγραφή των ιδιόκτητων ακινήτων στα Βαρώσια, που ήταν κάποτε το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου, προτού εγκαταλειφθεί και σφραγιστεί μετά την προσάρτηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία το 1974.

    Η κίνηση ανακοινώθηκε αργά την Τρίτη, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι εξετάζει πιθανές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

    Η Τουρκία σκοπεύει να στείλει και δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, την ώρα που η Κύπρος υποστηρίζει ότι η έρευνα γίνεται σε ύδατα όπου έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα και παραβιάζει την κυριαρχία της.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε αργά την Τρίτη ότι «κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

    Ο τουρκικός στρατός κράτησε κλειστά και ακατοίκητα τα Βαρώσια, αφού οι Ελληνόφωνοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το κάποτε πολυτελές προάστιο που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    «Έφτασε η στιγμή να κάνουμε ένα σταθερό βήμα για τα Βαρώσια», δήλωσε ο Kudret Ozersay, ο υπουργός Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας τουρκοκυπριακής κυβέρνησης.

    Η κυβερνητική τουρκική εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε ότι το σχέδιο είναι να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια για εποικισμό.

    Η πόλη, όπου κατεστραμμένες παραθαλάσσιες πολυκατοικίες, βίλες, καταστήματα με γούνες και μία αντιπροσωπεία της Alfa Romeo έχουν καλυφθεί πλέον από κισσούς, θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό στόχο για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, εάν το Κυπριακό επιλυθεί ειρηνικά, σημειώνει το Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ