• Πολιτική

    Βουλή: Η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας Παραχώρησης Ο.Λ.ΗΓ ΑΕ

    • NewsRoom
    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας


    Νομοθετικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο σχέδιο νόμου που συζητείται στην Ολομέλεια για την «Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” – Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Συμφωνίας Τροποποίησης της από 2 Φεβρουαρίου 2018 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.”»

    Ο υπουργός, καταθέτοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ανέφερε ότι είναι «λεκτικές διορθώσεις και αναγραμματισμοί».

    Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασε λέγοντας πως είναι αλλαγές επί της ουσίας σημαντικές που αλλάζουν το νόμο και όχι λεκτικές βελτιώσεις». «Πρόκειται» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου «για μια πρακτική ουσιαστικά συσκότισης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και παραπλάνησης των πολιτών» Υποστήριξε ότι με αυτές «τις νομοθετικές παραπομπές και μιλάτε για άλλο νόμο στη θέση άλλου. Αλλάζετε τους φορείς ελέγχου και τους αντικαθιστάτε από άλλον φορέα. Αλλάζετε τις παραπομπές κάποιου Παραρτήματος, ενώ υποτίθεται ότι πρόκειται για υπογεγραμμένη σύμβαση» Σημείωσε πως ως δικηγόρος «ξέρω ότι, όταν επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα νομικό κείμενο, αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρνει τα πάνω κάτω» και ζήτησε από τον Υπουργό να εξηγήσει «τι είναι αυτές οι αλλαγές, πότε συνειδητοποιήσατε ότι χρειάζονται αλλαγές, ποιος τις εισηγείται και τι σημαίνουν.

    Γιατί αυτό είναι βασική προϋπόθεση διαφάνειας της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να έρχεται και να λέει «νομοτεχνικές βελτιώσεις» και να φέρνει στην πραγματικότητα τροπολογίες, ούτε μπορεί με αυτόν τον τρόπο, τον ανερυθρίαστο και ανενδοίαστο, να παραπλανά και τους πολίτες που παρακολουθούν τη Βουλή». Ο κ. Βαρβιτσιώτης επέμεινε ότι πρόκειται περί αναγραμματισμών και επουσιωδών στοιχείων των όσων περιγράφονται στη σύμβαση παραχώρησης» και προκάλεσε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερία «εάν θεωρείτε εσείς ότι υποκρύπτουν κάτι τόσο σημαντικό, αναδείξτε το»

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, σε παρέμβασή του υποστήριξε πως «οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο Υπουργός απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι και τόσο επουσιώδεις και θέλω να ρωτήσω για ποιον λόγο απαλείφεται η υποχρέωση ενημέρωσης και δυνατότητας ελέγχου του λιμανιού από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και εάν το ζήτησε κάποιος φορέας στην ακρόαση φορέων ή στη διάρκεια του νομοσχεδίου ή πολύ απλά σας το ζήτησε ο επενδυτής και έρχεστε σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση να πείτε ότι σε λιμάνι που είναι πύλη εισόδου της χώρας σε μια ευαίσθητη περιοχή, η Κυβέρνησή σας αφαιρεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών το αυτονόητο δικαίωμά της να ελέγξει σε μια πύλη εισόδου της χώρας. Και αυτό βαφτίζεται νομοτεχνική βελτίωση σε αυτή τη διαδικασία».

    Ο υπουργός, απάντησε πως «το νομικό κείμενο το οποίο κυρώνουμε σήμερα είναι αρκετών εκατοντάδων σελίδων. Μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να έχουν διαβάσει μόνο το παράρτημα, αλλά υπάρχει και μια σύμβαση παραχώρησης από πίσω, στην οποία περιγράφονται και όλα αυτά για τα οποία ετέθησαν αμφιβολίες. Για την υποχρέωση της κατασκευής της μαρίνας, για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όλα αυτά είναι μέσα, στοιχεία αναπόσπαστα των όσων ψηφίζουμε και κυρώνουμε σήμερα. Στη σύμβαση αυτή παραχώρησης δεν υπήρχε το θέμα της ΕΥΠ.

    Μάλιστα, αναφέρεται και η Προεδρία της Κυβερνήσεως, γιατί έρχεται από μια παλιότερη εποχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει περιορισμό δράσης σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας και οπουδήποτε χρειάζεται. Αυτό πραγματικά μην το σκέπτεται κανένας σε αυτή την αίθουσα. Δεν κάνουμε μία παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, το αντίθετο. Απλώς η σύμβαση παραχώρησης περιγράφει ορισμένους οι οποίοι εποπτεύουν. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει ρόλο εποπτείας, έχει άλλα πράγματα να κάνει και νομίζω ότι μπορεί να τα κάνει έτσι όπως πρέπει και θα τα κάνει και μέσα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επέμεινε ότι με τη νομοθετική βελτίωση «αποσύρεται η υποχρέωση ενημέρωσης για τροποποιήσεις των όρων των καθορισμένων υποπαραχωρήσεων προς την ΕΥΠ. Υπάρχει σχετική υποχρέωση στο άρθρο 14 του παραρτήματος. Αφαιρείτε, λοιπόν, αυτή την υποχρέωση, άρα, το εγκαταλείπετε στον πατριωτισμό των υπαλλήλων και στη στελέχωση της ΕΥΠ και την υποκαθιστάτε από μία ανύπαρκτη ενότητα, οντότητα, την Προεδρία της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά, δηλαδή, αποσύρετε τον κρατικό έλεγχο από τη διενέργεια τροποποιήσεων των όρων των καθορισμένων υποπαραχωρήσεων. Θεωρείτε ότι αυτό είναι νομοτεχνικό; Δεν είναι πολιτικό; Δεν έχει εθνική σημασία; Δεν έχει στρατηγική σημασία; Και επιχειρήσατε να παραπλανήσετε την άδεια Βουλή»

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης της απάντησε ότι «οι υποπαραχωρήσεις, οι οποίες γίνονται, σε ό,τι αφορά -μάλιστα- το Λιμενικό Σώμα, είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες. Υποπαραχώρηση στην ΕΥΠ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Δεν υπάρχει. Αντιθέτως, το Λιμενικό Σώμα από εκεί που σήμερα έχει ένα περιορισμένο κτίριο, αποκτά ένα κτίριο περίπου 2.000 τετραγωνικών, στο οποίο θα μπορούσε να στεγάσει, αν απαιτηθεί, και να συστεγάσει και άλλες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου. Και αποκτάμε ίσως για πρώτη φορά τόσο μεγάλο και σε τέλεια κατάσταση Λιμεναρχείο σε ένα από τα κεντρικά λιμάνια της χώρας, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει σε άλλα λιμάνια».

    Διαβάστε επίσης:
    ΔΕΔΔΗΕ: Εκτεταμένα προβλήματα σε Μαγνησία και Σποράδες λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»

    Έβρος: Σώθηκε ο αρχαίος ελαιώνας της Μάκρης, καταστράφηκε το δάσος της Κίρκης

    N2Growth: Στα 7,72 τρισ. δολ. ανήλθε το 2022 η παγκόσμια αγορά της βιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ