• Πολιτική

    Βουλή: «Καβγάς» για τα 400 άρθρα με τη διαδικασία του επείγοντος και τα χρονικά περιθώρια

    • NewsRoom
    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί υιοθέτησης της διαδικασίας του κατ’επείγοντος λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος έως το ερχόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

    Πιο συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγοντας τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής υποστήριξε πως έως την 15 Ιανουαρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ώστε 15-16 Ιανουαρίου να ετοιμαστεί η «έκθεση συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που θα διαβιβαστεί στο Eurogroup. «Έχουμε τέσσερις μέρες και με την διακοπή του σαββατοκύριακου θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση» ανέφερε για τα διαδικαστικά ο υπουργός Οικονομικών.

    “Όπως ξέρετε, έχουμε Eurogroup στις 22 Γενάρη κι αν πάτε προς τα πίσω, θα πρέπει οι Θεσμοί το αργότερο Τρίτη – Τετάρτη να το έχουν στα χέρια τους. Θα έχετε ένα δίκιο βέβαια ότι είναι πολύ μεγάλο και σε άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι πολλοί νόμοι. Αλλά το θετικό είναι ότι έχουμε τέσσερις συνεδριάσεις και διακοπή του Σαββατοκύριακο ώστε να μπορέσουμε να το συζητήσουμε”, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Τότε, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές. «Απαξιώνετε το κοινοβούλιο και την Δημοκρατία. Δεν αποδεχόμαστε την διαδικασία του επείγοντος για ένα νομοσχέδιο 1.500 σελίδων που κατατέθηκε χθες το  βράδυ» ξεκαθάρισε ο κ. Χρήστος Δήμας από τη ΝΔ και διερωτήθηκε “Δεν ξέρατε κύριε υπουργέ ότι έχει Eurogroup στις 22 Γενάρη;” , ενώ ο κ. Κωνσταντινόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε «δεν είναι νομοσχέδιο μόνο με προαπαιτούμενα. Φέρνει αλλαγές από τους κομμωτές και μανικιουρίστες μέχρι και τις απεργίες που ανυπομονεί να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ. Να αποσυρθούν όσα δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις».

    Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έδειξε τις άγριες διαθέσεις του ΚΚΕ για τις διατάξεις που αφορούν τις απεργίες καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προώθηση αντεργατικών μέτρων με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Από την Ένωση Κεντρώων ο κ. Μάριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με την διαδικασία του επείγοντος.  Τέλος ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξηγήσει ποια η σχέση των διατάξεων  για πυροπροστασία, τα καζίνο, το φαρμακευτικό σύλλογο με τα προαπαιτούμενα.

    Επιχειρώντας να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που τον είχαν περιστοιχίσει, ο κ. Τσακαλώτος είπε «Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όλες οι διατάξεις είναι προαπαιτούμενα. Όμως είμαι σίγουρος ότι το 95-98% είναι προαπαιτούμενα». Απευθυνόμενος δε στην ΝΔ είπε: «Να είστε πιο μετριοπαθείς όταν κάνετε κριτική για τα διαδικαστικά. Θυμηθείτε το δικό σας νομοσχέδιο τον Νοέμβριο του 2012 που το φέρατε σε ένα άρθρο και τρεις ημέρες συζήτηση και μετά από μια εβδομάδα φέρατε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να το ξανά αλλάξετε».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Τι αντιπροτείνει και γιατί για τον τρόπο κήρυξη των απεργιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ των 1500 σελίδων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς, απεργίες, επίδομα τέκνων



    ΣΧΟΛΙΑ