Πολιτική

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παραβιάζει κάθε κανόνα του κράτους δικαίου στην υπόθεση Novartis (video)

  • NewsRoom
Βενιζέλος

Ε. Βενιζέλος/Πρώην Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ


Ως μια βαρβαρότητα κατά των θεσμών και μια επίθεση κατά του πολιτεύματος χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Σία Κοσιώνη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

«Εδώ πρόκειται για μία βαρβαρότητα κατά των θεσμών. Εδώ δεν πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά δέκα πολιτικά πρόσωπα, εδώ πρόκειται για μία επίθεση κατά του πολιτεύματος, πρόκειται για μία αλλοίωση θεμελιωδών στοιχείων της συνταγματικής τάξης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, προαναγγέλλει, προωθεί, δικάζει, καταδικάζει, παραβιάζει κάθε τεκμήριο αθωότητας και κάθε αρχή και κανόνα του κράτους δικαίου; Δεν είναι προφανές ότι έχει επενδύσει πολιτικά, από την πρώτη στιγμή, στο περιβόητο «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών»; Δεν είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό συμφέρον πια να υπάρξει κάτι και αυτό το κάτι δεν προκύπτει;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε «παραβιάζεται κατά τρόπο προφανή το Σύνταγμα» και εξήγησε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία παρερμηνεία του Συντάγματος και λέει, υπάρχουν κάποιες πράξεις «κατά την άσκηση» των καθηκόντων των Υπουργών και κάποιες άλλες «επ´ ευκαιρία της άσκησης», διότι δεν νοείται κάποιος να παρανομεί στην πραγματικότητα όσο ασκεί τις αρμοδιότητές του. Αυτό το εφαρμόζει στην υπόθεση αυτή, το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis που το έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να το καταστήσει διάταξη του Συντάγματος στη διαδικασία αναθεώρησης. Στη διαδικασία αναθεώρησης, όμως, αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψη από την επόμενη Βουλή. Άρα αναδρομικά, μόλις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί της αναπομπής της υπόθεσης χωρίς ευρήματα, χωρίς στοιχεία…»

Σε ό,τι αφορά τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση, και τις κατηγορίες εναντίον του που τέθηκαν στο αρχείο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η υπόθεση σε ό,τι με αφορά δεν έπρεπε να σταλεί καν στη Βουλή, διότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο, το όνομά μου περιελήφθη νομίζω από κεκτημένη ταχύτητα, επειδή είμαι ένα πρόσωπο που συμβολίζει μία ολόκληρη πολιτική αντίληψη και παίζω έναν ενεργό ρόλο στην άσκηση της αντιπολίτευσης και στην υπεράσπιση της αλήθειας».

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να αυτοπροστατευτεί και να αυτοκαθαρθεί όπου χρειάζεται», επισήμανε ακόμα ο κ. Βενιζέλος, και εξήγησε ότι «εμένα με ενδιαφέρει αυτός που εξωθεί τα θέματα, που επιμένει πολιτικά, που σχεδιάζει πολιτικά, που επωφελείται πολιτικά, καταστρέφοντας την αξιοπιστία των θεσμών, αυτός είναι η κυβέρνηση ως πολιτικό υποκείμενο».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis. Με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, ομολόγησε, σε πανελλαδική μετάδοση, ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Και τούτο, διότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα περάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση η ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών) που ψήφισαν 179 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία και 175 στη δεύτερη, και η οποία αποσαφηνίζει ότι μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται επ’ ευκαιρία τους έχουν σύντομη παραγραφή και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής. Ότι, δηλαδή, η μίζα και η δωροδοκία είναι στην άσκηση των καθηκόντων και όχι επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού» προσθέτει το κυβερνών κόμμα..

«Με λίγα λόγια ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε ότι μία επανάληψη της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΚΙΝΑΛ θα φροντίσει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο καλείται ως ύποπτος ο κ. Λοβέρδος. Ζήλεψε φαίνεται τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε πως τυχόν αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. Ο κ. Βενιζέλος σήμερα αποκαλύφθηκε και αποκάλυψε και ένα από τα διλήμματα των εκλογών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι αναφέρεται στην δικογραφία για την Novartis

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιάσκο σε δόσεις η υπόθεση Novartis: Έρχονται κι άλλες αρχειοθετήσεις για πολιτικά πρόσωπα
 


ΣΧΟΛΙΑ