• Top Stories

    Φιάσκο σε δόσεις η υπόθεση Novartis: Έρχονται κι άλλες αρχειοθετήσεις για πολιτικά πρόσωπα

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος


    Κατάρρευση σε δόσεις του κυβερνητικού αφηγήματος περί του μεγαλύτερου σκανδάλου εκ συστάσεως του ελληνικού κράτους συνιστά η αρχειοθέτηση και άλλων τμημάτων της έρευνας για την υπόθεση της Novartis, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές μέσα στις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούν στο αρχείο οι έρευνες για την συντριπτική πλειονότητα των υπό έλεγχο πολιτικών προσώπων. Πλήρης στήριξη του ΚΙΝΑΛ στον Ανδρέα Λοβέρδο, πρώτος θα ψηφίσω την άρση της ασυλίας μου, δήλωσε ο πρώην υπουργός.

    Μετά την αρχειοθέτηση του σκέλους της δικογραφίας που αφορά στους κ.κ. Πικραμμένο, Βενιζέλο, Λυκουρέντζο και Κουτρουμάνη, έγκυρες δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι δεν προκύπτουν από την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα ενδείξεις εμπλοκής σε δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας για 3, ίσως και 4, ακόμα πολιτικά πρόσωπα.

    «Τα όσα υποστήριξαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για εκείνους, δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα ευρήματα της έρευνας», τόνιζαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές. Έτσι, απομένει να διασταυρωθούν τα τελευταία στοιχεία από τους  εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για να αποφασίσουν για ποιους θα αρχειοθετήσουν και εάν θα αποστείλουν στη Βουλή ακόμα μία δικογραφία για έναν πρώην υπουργό.

    Χθες το μεσημέρι διαβιβάστηκε στην Βουλή το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να απαντήσει στις νέες καταγγελίες των ανώνυμων μαρτύρων: «Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου. Είναι πολύ συγκινητική η στήριξη των συναδέλφων μου. Η ψήφος μας θα είναι η έναρξη της τελικής τους αποκαθήλωσης» είπε και προειδοποίησε ότι «θα πάει μέχρι τέλους τους άθλιους σκευωρούς».

    «Στην Βουλή των Ελλήνων και στις μηνύσεις μου κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων κονιορτοποίησα όλες τις συκοφαντίες των άθλιων κακοποιών. Από τον φάκελο που εστάλη στη Βουλή προκύπτει πως οι συμπληρωματικές καταθέσεις ανθρώπων που δόθηκαν έως και την 4η Απριλίου, δηλαδή πριν μία εβδομάδα, το εντός εισαγωγικών ‘κατηγορητήριο’ εξαφανίζεται πλήρως. Επαναλαμβάνω όσα έχω ήδη με αδιάσειστα επιχειρήματα διευκρινίσει στις μηνύσεις μου κατά των κουκουλοφόρων και στις ομιλίες μου στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

    Σύμφωνα με την ουσία των νέων μαρτυρικών καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων «Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» αλλά και νέων επώνυμων προσώπων, το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό στοιχίζεται πίσω από την τιμολόγηση τριών συγκεκριμένων φαρμάκων. Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι υπήρξε προνομιακή τιμολόγηση προκειμένου να ευνοηθεί ο φαρμακευτικός κολοσσός και εκτιμούν -χωρίς να το γνωρίζουν όπως οι ίδιοι παραδέχονται- πως υπήρξε χρηματισμός κρατικών αξιωματούχων.

    ΝΔ: Θα λογοδοτήσουν οι σκευωροί

    Ως τη μεγαλύτερη σκευωρία που έζησε ο τόπος χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την υπόθεση Novartis μετά και τις νέες εξελίξεις. Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζει πως πριν από 14 μήνες η κυβέρνηση πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, επινόησε το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» προσθέτοντας πως «έστησε δέκα κάλπες και επιχείρησε να διασύρει δέκα πολιτικούς της αντίπαλους, ανάμεσα στους οποίους και δύο πρώην πρωθυπουργούς».

    Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος, οι σκευωροί δεν έχουν καν το θάρρος να απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα. Θα λογοδοτήσουν», καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Ζαχαράκη.

    ΚΙΝΑΛ: Πλήρης στήριξη σε Λοβέρδο

    Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει σε ανακοίνωση: «1) Αφού οι ‘γέφυρες’ κατέρρευσαν, η σκευωρία επανέρχεται ως φάρσα. Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, με τις δήθεν ‘γέφυρες’ και τα αζήτητα των κομμάτων, απέτυχε οικτρά.

    » Τώρα μέσα στην απελπισία και στην απόγνωσή του, θυμήθηκε πάλι την Novartis. Μία ακόμα υπόθεση που χρησιμοποιεί μόνο για τις μικροκομματικές του επιδιώξεις και για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.

    » Επανέρχεται ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, στη χρεοκοπημένη πια σκευωρία, για να επιτεθεί στο Κίνημα Αλλαγής και στα στελέχη του. Επιχειρούν να ρίξουν λάσπη με ανυπόστατες κατηγορίες, με υποθέσεις του τύπου ‘μπορεί’, ‘άκουσα’, ‘μου είπαν’, από κουκουλοφόρους και μη μάρτυρες, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

    » Μοναδικός στόχος να συνεχισθεί αυτή η συζήτηση ως τις εκλογές, γι αυτό οι ενέργειές τους γίνονται σε δόσεις, με την προσδοκία να φθείρουν τον ουσιαστικό τους αντίπαλο, το Κίνημα Αλλαγής.

    » Μεθόδευση που καθοδηγήθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με εκτελεστικό βραχίονα τον εκφραστή της Καραμανλικής συνιστώσας του, τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους θύλακες του. Δεν θα τους περάσει. Η σκευωρία θα εκπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και οι καθοδηγητές της θα λογοδοτήσουν.

    » 2) Το σκάνδαλο που δεν διερευνήθηκε

    » α) Όμως σκάνδαλο Novartis και φαρμάκων υπάρχει.

    » Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που προχώρησαν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

    » Είναι χαρακτηριστικό ότι επί Κυβερνήσεων Ν.Δ. (2004-2009) η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (από 2,43 σε 5,1 δις ευρώ), ενώ την περίοδο 2009-2011 με τα μέτρα που πήραμε κατέβηκε στα 2,8 δις ευρώ.

    » Και την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στην Βουλή όλα τα μέτρα, κάθε εξυγιαντική προσπάθεια, ενώ δεν έκανε μετά το 2015 και καμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης.

    » β) Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε επιμελώς να ερευνήσει το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτίναξη των τιμών των φαρμάκων.

    » Για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να διερευνήσει τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2004-2009.

    » Αρνήθηκε επίσης να διερευνήσει την ευθύνη των Υπουργών του, που το 2015 “ξέχασαν”, να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων-ως όφειλαν- παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων.

    » Εξ άλλου πρόσφατη είναι η τροπολογία στην Βουλή με την οποία ευνοήθηκαν ιδιαίτερα τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου.

    » 3) Η αλήθεια θα λάμψει – ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

    » Οι μεθοδεύσεις και οι ραδιουργίες της Κυβέρνησης για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν. Ήδη εξ άλλου η μια μετά την άλλη οι κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα πάνε στο αρχείο.

    » Όπως σωστά ζήτησε ο ίδιος ο Κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, εμείς θα ψηφίσουμε την αίτηση άρσης ασυλίας.

    » Γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε.

    » Γιατί η διαφάνεια για τους πάντες και παντού, είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής μας.

    » Εξ άλλου σήμερα στην Βουλή ο Α. Λοβέρδος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις για τους χειρισμούς του για τις τιμές ορισμένων φαρμάκων. Απέδειξε ότι υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου, ενεργώντας με βάση τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες και τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών.

    » Αποκάλυψε ότι δεν είχε καμία σχέση με την ηγεσία της Novartis, και φυσικά ότι ο ενδελεχής έλεγχος που υπέστη από τις αρμόδιες αρχές για τα περιουσιακά του στοιχεία, τον δικαίωσε απόλυτα.

    » Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι επί Υπουργίας του Α. Λοβέρδου έγιναν οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, και διασώθηκαν δισεκατομμύρια από την διαφθορά και την σπατάλη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φιάσκο Novartis: Η «Κελέση» δεν είδε να δίνονται λεφτά, αλλά καρφώνει τον Λοβέρδο (όλη η δικογραφία)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Novartis: Έρχονται νέες αρχειοθετήσεις – Ποια διαφημιστική ξέπλενε μαύρο χρήμα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκος Χασαπόπουλος: «Καμία σχέση ή συναλλαγές με δραστηριότητες της Novartis»



    ΣΧΟΛΙΑ